KUVAYI MİLLİYE ZEYBEĞİ POSLU HİMMET ve SARI ZEYBEK GAZİ MUSTAFA KEMAL (ATATÜRK)

Aslen Ödemiş İlcesi’nin Gerçekli Köyü’nden Poslular sülalesi’ndendir. Poslu Mestan Efe’nin yeğeniydi. 1905 yılının Mayıs ayında Ödemiş'in...

Aslen Ödemiş İlcesi'nin Gerçekli Köyü'nden Poslular sülalesi'ndendir. Poslu Mestan Efe'nin yeğeniydi. 1905 yılının Mayıs ayında Ödemiş'in Gerçekli Köyü'nde dünyaya geldi. Babası Gerçekli'deki Poslu ailesinden (Ali oğlu) Himmet, annesi Burgaz'dan Emine'dir. Himmet, 2 yaşındayken 1907'de babası öldüğü için, amcası olan Poslu Mestan Efe onu korumasına aldı. Babası Poslu Himmet, Poslu Mestan Efe'nin kardeşiydi. Poslu Mestan Efe, Ödemiş'i temsilen 1919 yılı yaz mevsiminde Kuvayı Milliye günlerinde yapılan Alaşehir Kongresi'ne katılmaya giderken, yeğeni Himmet, 14 yaşında bıyıkları yeni terlemiş bir delikanlıydı ve zeybek elbiseleri içinde, atının üstünde, kucağında martin tüfeği ile amcası (emmisi) ve efesi Poslu Metan Efe'nin yanındaydı. (Not: Alaşehir Kongresi'nin yıl dönümü nedeniyle Alaşehir ilçe Kaymakamlığı ve Belediye başkanlığının düzenlediği etkinlikte, VII. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in ve Ege Ordusu Komutanı'nın ve Manisa Valisi'nin önünde mikrofondan bu durumu kendi ağzından bu biçimde dile getirmişti).

Ödemiş tarafında Yunanlılar ile yapılan kimi çarpışmalara, Birgi baskınlarına amcası ile birlikte katıldı. 1920 yılında Aydın yüzüne geçerek Yörük Ali Efe birliklerine katılıp amcası Poslu Mestan Efesi'nin yanında Yunanlılarla çarpışmayı sürdürdü. 1920 yılının Aralık ayında Yunanlılar tarafından vurulan Poslu Mestan Efe Nazilli'nin Ayçukuru denilen yerinde akrabası Adagümeli Kara Hüseyin'in (Kurt) kucağında şehit olurken, Poslu Himmet zeybek amcasının yanında değildi. Amcasının şehit olmasından sonra, onun eski zeybekleri ile birlikte Yunan ordusuna karşı çarpışmalarını sürdürdü. 1921 yılının Temmuz ayında Fatma ile evlendiği zaman 16 yaşındaydı. 1922 yılının Eylül ayı başlarında diğer zeybeklerle birlikte Aydın yüzünden dağları aşıp, Ödemiş yüzüne indiklerinde Yunanlılar'ın yenildikleri ve İzmir'e doğru çekilmekte olduklarını haber aldı. İstiklal Savaşı'mızda 1922 yılında zaferin Türk Ordusu tarafından kazanılması üzerine silahını bırakarak çiftçiliğe başladığında 17 yaşında bir gençti. Ödemiş'e taşınarak bir ev aldı ve yerleşti. Evliliğinden beşi erkek biri kız, altı çocuğu dünyaya geldi.

Zaferin kazanılması ve Cumhuriyet'in ilanından sonra bir ara İzmir'e gelen Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal (Atatürk) Paşa, Kuvayı Milliye'ye destek vererek İstiklal Savaşı'na katılmış olan (Aydın ve Ödemiş yöresi) efe ve zeybeklerinin otantik giysileri içinde İzmir'de belirtilen bir lokantada toplanmalarını istemiş. Amacı onlarla birlikte olmak, birlikte yemek yemekti. Burada sözü Poslu Himmet Zeybek'e bırakıyoruz: 'Gazi Paşamızın daveti üzerine Aydın ve Ödemiş yüzünün Kuvayı Milliye'ye katılmış zeybek ve efeleri zeybek esvaplarımızı geyerek trenle İzmir'e vasıl olduk. Gazi Paşa bizleri orada bir lokantada karşıladı. Hep birlikte oturarak yemeklerimizi yedik. Yemeğin sonunda Gazi Paşamız bizden zeybek oynamamızı istedi. Davul-zurna vururken biz bir kısım zeybek kalkıp oynamaya başladık. Davulun tokmağına uyuyorduk, amma birimizin ayağı öbürüne, birimizin kolu diğerine uymuyordu. Oturduk. Gazi Paşa çalgıcılara Sarı Zeybek havasını vurmalarını söyledi. Kalktı bir zeybek oynadı ki, tüm zeybek ve efeler kendimizden utandık. Çok güzel oynamıştı. O, tam bir Sarı Zeybek'ti' demişti.

1934 yılındaki soyadı yasasına göre 'Poslu' soyadını aldı. 1999 yılının ocak ayında 94 yaşındayken eşiyle birlikte aynı günde vefat etti. İkisinin naaşı birlikte Gerçekli Köyü mezarlığında defnedildi. Poslu Himmet Zeybek, efelik yapmamış, hep zeybek olarak kalmıştır. Poslu Himmet Zeybek, 1923'teki Cumhuriyet'in ilanından sonra da yaşamı boyunca, Poslu Mestan Efe'nin yeğeni olarak, o sıralarda yaşayan diğer efe ve zeybekler arasında sevgi ve saygı görmüştür.

Not: Bu vesile ile halkımızın 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın ve Ödemiş'in 3 Eylül'de Kurtuluşunun 97. yıl dönümü kutlu olsun.

Bakmadan Geçme