Kurban Bayramı öncesi kurbanlıkların son durumu

İzmir'in Bornova ilçesinde kurulan kurbanlık hayvan alanında konuşan Alan Sorumlusu Alişhan Han besicilerin fiyatları gelir gider maliyetlerini...

İzmir'in Bornova ilçesinde kurulan kurbanlık hayvan alanında konuşan Alan Sorumlusu Alişhan Han besicilerin fiyatları gelir gider maliyetlerini hesaplayarak yüksek tuttuğunu belirtti. Han, fiyat artışları ile ilgili 'Geçen sene bir kuzunun fiyatı 3 bin lira iken, bu sene 7-8 bin lira, bu sene küçükbaş hayvan fiyatları da 7 bin liradan başlayıp 10-15 bin liraya kadar artış gösteriyor, büyükbaş hayvanların fiyatları ise 25 bin liradan başlayıp 150 bin e kadar artıyor.' Diyerek aradaki farkı gözler önüne serdi. Han aynı zamanda, bu fiyatlara rağmen kurbanlık hayvan satışlarının gayet iyi durumda olduğunu da ifade etti.
Kurban fiyatlarının kasaplardaki et fiyatlarına göre daha uygun olduğunun altını çizen Alişhan Han ''kesim yapan kasaplar çoğu zaman et stoğu yapmak için et kesimi yapıyor. Bu durum onlar için daha ekonomik oluyor'' dedi.
Öte yandan, son günlerde sıkça duyulan şap hastalığı hakkında konuşan besici, şap hastalığının olmadığını hayvanların iklim koşullarından olumsuz etkilendiğini dile getirdi. Alişhan Han, kurban fiyatlarının kasap fiyatları ile aynı olduğunu vurgulayarak, ''insanlar kasaba giderken rahat harcamaya bakıyor ama kurbana geldiği zaman zorlanıyor, insanlar üretimin bu kadar zor olduğunu bilmiyor. Bir torba yem 450 bin lira oldu satıcı giderlerini karşılayamadığı için fiyatlar artıyor. Artık üretimden vazgeçme noktasına kadar geldim, ben bunu satıp yerine yenisini alamayacağım'' diye ekledi.

Bakmadan Geçme