Kurak geçen kış yazın çok üzecek
Kış ayları gelmesine rağmen hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde devam etmesi tarım sektöründe endişe yaratıyor. İzmir'de...
Kış ayları gelmesine rağmen hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde devam etmesi tarım sektöründe endişe yaratıyor. İzmir'de yağışların en yoğun olduğu aralık- ocak aylarında hala yeterince yağış olmaması ve sıcaklığın yüksek olması tarla ürünlerinin ve meyve ağaçlarının fizyolojisinin bozulmasına neden oluyor. Böyle devam ederse tarımda verim düşüşü yaşanması bekleniyor.
'YAĞIŞLI GÜN SAYISI AZ'
İklim değişikliği nedeniyle kuraklığın yaşandığı günümüzde suyun tasarruflu kullanılması gerektiğini belirten TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Hakan Çakıcı, 'Yer altı ve yüzey suları rezervlerimiz gün geçtikçe azalıyor. Devlet ne yazık ki sulama yatırımı yapmıyor. Var olan su kaynaklarını iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bölgemizde yağışlı gün sayısı gittikçe azalıyor. Türkiye'de kurak gün sayısı 75 gün iken Ege Bölgesi'nde 99 gün. Şiddetli yağış gün sayısı ise 16 gün. Hava sıcaklığı ise mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Gece 5 derecelere düşen hava sıcaklığı gündüzleri 16-17 derecelere yükseliyor' dedi.
'VERİMDE DÜŞÜŞ OLACAK'
Kış aylarında olmamıza rağmen sıcaklıkların düşmemesinin tarım ürünlerini ciddi oranda etkileyeceğini söyleyen Çakıcı, 'Havaların soğumaması demek kış sebzelerinin ve meyve ağaçlarının etkilenmesi demek. Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı, yağışların az olması, kış sebzelerinin erken olgunlaşmasına neden oluyor. Bu sefer de döneminde ürünlerde azalma meydana gelecek. Ürünlerin yavaş yavaş olgunlaşması gerekiyor. Ama hava sıcalığının yüksek olması nedeniyle ürünler bir anda bollaşacak fiyatlar düşecek. Ürünün devamı olmadığı için sonrasında ürünler azalacak ve fiyatlar yükselecek. Meyve ağaçları soğukta dinlenmeye geçerler. Daha kaliteli ve verimli meyve vermeleri için dinlenmeleri gerekiyor. Ancak hava sıcaklığının yüksek olması nedeniyle ağaçlar dinlenemiyor. Eğer böyle devam ederse yaz aylarında meyve ağaçlarının veriminde de düşüş olacak' diye konuştu.
'ÜRÜNLERE ZARAR VERECEK'
Ege Bölgesi'nde yağışlı gün sayısının az olduğunu belirten Yüksek Ziraat Mühendisi Ferdan Çiftçi de 'Bölgemizin yağış ortalamasına baktığımızda kasım, aralık, ocak ve biraz da şubat ayında yağış alır. En yoğun yağış ise aralık ve ocak ayında oluyor. Şu anda ocak ayının ilk haftası olmasına rağmen yeterince yağış almadık. Eğer bu şekilde devam ederse öncelikle hububat ekiminde olmak üzere tarım ürünlerinde ciddi bir sıkıntı yaşanacak. Kışlık sebzelerde bu sıkıntıyı yaşayacağız. Eğer şiddetli yağışlar meydana gelirse bu her ne kadar İzmir'in ortalama yağış miktarını tamamlasada ürünlere zarar verecektir' açıklamalarında bulundu.
'DİNLENMEYE GEÇEMİYORLAR'
Ocak ayında olmamıza rağmen hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olduğuna dikkat çeken Çiftçi, 'Hava sıcaklığının bu şekilde devam etmesi üretici ve ürünler üzerindeki baskıyı artıracak. Meyve ağaçlarının kışın yeterli soğuklama ihtiyacını karşılayamaması ve dinlenmeye geçememesi, gövdesinde yeterli oranda şeker ve karbonhidrat oranını artıramadığı için geç donlarda daha fazla zarar görecek. Erken uyanmalar sebebiyle fizyolojisi değişeceği için verim ve kalite kayıplarını da beraberinde getirecek' dedi.
'YOKSUL KIŞI YAŞIYORUZ'
Hava sıcaklığının yaşanan ekonomik koşullarda vatandaşlar için sevindirici olduğunu söyleyen Çiftçi, 'Yoksul kışı dediğimiz bir kış yaşıyoruz. Havalar böyle sıcak giderse doğalgazı ve klimaları daha az açacağımızı ve tasarruf edeceğimizi düşünüyoruz. Daha az kömür kullanacağız, faturalarımız düşecek diye mutlu oluyoruz. Bu durum ekonomik şartlar nedeniyle vatandaşlar için mutluluk verici olabilir ancak ilerleyen zamanda gıda fiyatlarındaki artışlarla başka bir sıkıntıya neden olacak. Bir yanıyla tasarruf edelim derken diğer taraftan bizden daha fazla şey götürecek' dedi.
Haber Merkezi