KÜÇÜKMENDERESTE TARİH FIŞKIRIYOR

ÖDEMİŞLİ ARKEOLOG PROFÖSÖR DR. VELİ SEVİN, ÖDEMİŞ VE ÇEVRESİNİN TARİH ZENGİNİ BİR BÖLGE OLDUĞUNU SÖYLEDİ Ödemişli...

ÖDEMİŞLİ ARKEOLOG PROFÖSÖR DR. VELİ SEVİN, ÖDEMİŞ VE ÇEVRESİNİN TARİH ZENGİNİ BİR BÖLGE OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Ödemişli Arkeolog Profösör Dr. Veli Sevin, Ödemiş ve çevresinin tarih zengini bir bölge olduğunu belirterek, bölgedeki kültür varlıklarının gün yüzüne çıkarılması gerektiğini söyledi.

Kaymakçı'nın Işıklar mevkiinde vatandaşlar tarafından bulunup gazetemizin köşe yazarı, eğitimci Selim Şahan tarafından müzeye getirilen kapkacakları inceleyen Veli Sevin, Ödemiş´in tarih açısından zengin bir bölge olduğunu belirterek, 'Ödemiş tarihi, yeni elde edilecek bulgularla Ege tarihinde önemli bir yere sahip olacağını söyledi.

Gazetemizde yazarlığı da yapan Eğitim Sen Ödemiş ilçe başkanı Selim Şahan, Kaymakçı´nın Işıklar mevkiinde köylüler tarafından bulunan tarihi kalıntıları müzeye teslim etti. Kapkacak parçalarını inceleyen Veli Sevin, parçaların benzerlerinin Ödemiş Müzesi´nde de bulunduğunu beliriterek, 'Bu tür kalıntılar bölgenin birçok yerinde bulunuyor. Vatandaşlarımızın bu konularda duyarlı olmalarını bekliyoruz' dedi.

Işıklar mevkiinde bulunup müzeye gönderilen parçaları inceleyen Sevin şunları söyledi:

'Bu kap kacak parçaları Mejare ksesi olarak geçiyor. Mejare antik dönemde Yunanistan'da bir şehir ismidir. O dönemde bunlar kalıp olarak üretildiği için bölgemizde de çokça bulunmaktadır. MÖ 2´inci yüzyıla aittir. Yeni öğrendiğimiz bir bilgiye göre Türkönü mahallesinde yapılan sulama kanalı yerleştirilmesi çalışmaları sırasında da çok sayıda tarihi eserler ortaya çıkmıştır. Türkönü'den itibaren Kaymakçı sonuna kadar olan bölgede yani Bozdağların güney eteklerinde Lidya dönemine ait birçok kalıntı, tarihi eser, tümülüs alanları vardır. Bahsettiğimiz bölgede 5 bin yıl öncesine ait tarımsal yaşam ve köy yaşamları olduğunu da ortaya çıkan malzemelerden görebiliyoruz. Çok zengin bir coğrafya olarak görüyoruz. Ancak ne yazık ki arkeoloji anlamında ciddi bir araştırma yok. Doyurucu sonuçlar bekleniyor onlara ihtiyaç var. Tümülüs türü anıt mezarlar Kaymakçı Işıklar bölgesinde yoğun olarak görülüyor. Kaymakçı bölgesi Lidya tümülüsleri ile dolu bir yer. Bölgenin tarihe ışık tutacağına inanıyorum. Bulunan her tür kalıntının müzeye getirilmesi ve incelenmeye alınması uygun olacaktır. Bölge halkının bu konuda daha duyarlı olması önemlidir'

 

IŞIKLAR KORUMA ALTINA ALINMALI

Sevin´in 'Bölgenin tarihi kalıntılarla dolu olduğu' konusundaki ifadelerine kendisinin de şahit olduğunu belirten Selim Şahan ise şunları söyledi: 'Kalıntıları Kaymakçılı köylüler Işıklar mevkiinde bulmuşlar. Müzeye verilmek üzere bana ulaştırdılar. Ben de müzeye teslim etmek için getirdim. Daha önce müze görevlileri ile yaptığımız bir gezide, bölgedeki kaya mezarlarını gezmiş, Işıklar mevkiinde de mermer bir sütun parçası bulmuştuk. Müze müdürlüğü de konuyla ilgili bakanlığa bir yazı yazmış ve konu ile ilgilenilmesini istemişti. Umarım bu yazışmalardan bir sonuç çıkar da bölge inceleme altına alınır'

 

SEVİN: BAĞIŞLAR ÖNEMLİ

Prof. Dr. Veli Sevin de böyle buluntuların müzeye getirilip bağışlaması gerektiğini belirterek, zengin tarih kalıntısının bu tür bağışlarla ortaya çıkarılabileceğini söyledi. Sevin, 'Vatandaşlar buluntunun yeri hakkında bilgi verirlerse, müze müdürlüğüne bağlı ekipler de buralarda daha büyük eserlerin olup olmadığını araştırma olanağına sahip olurlar' dedi.

Geçtiğimiz yıl, müze yakınlarında bir bina inşaatı sırasında tesadüfen ortaya çıkarılan Roma Hamamı´nın Ödemiş tarihini değiştirecek bir buluntu olduğunu belirterek, 'Binalar ilçenin değişik yerlerine yapılabilir ama binlerce yıllık geçmişe sahip tarihi eserler bir gecede ortadan kaldırılırsa bunları bir daha ortaya çıkaramayız' şeklinde konuştu.

 

YAZIYA GEÇİRMEMİZ GEREKİR

Parçaları inceleyen Tireli araştırmacı yazar Munis Armağan da eldeki parçaların bir araya getirilmesi ve bunların tarihsel belge olarak gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini fide etti. Armağan, 'Ben konuyla ilgili bilgim dahilinde olanları belgeleriyle ortaya koyup yazıya geçirmeye çalışıyorum. Gençlerimizin de tarih ve kültürel varlıklarımızla ilgilenmeleri gerekiyor' şeklinde konuştu…..

Kerem Karamanlıoğlu

Bakmadan Geçme