-KÜÇÜK MENDERES, ARTIK VERİMLİ TOPRAKLARI SÜRÜKLEYEMEYECEK 

 Küçük Menderes nehrinin yağışlı havalarda tarım arazilerine verdiği zararı önlemek üzere hazırlanan ıslah projesi çerçevesinde yapılan...

 Küçük Menderes nehrinin yağışlı havalarda tarım arazilerine verdiği zararı önlemek üzere hazırlanan ıslah projesi çerçevesinde yapılan kazı çalışmaları sona erdi. Projeye göre sıra nehir yatağına taş döşenmesine geldi.

Bozdağ'dan doğup 175 kilometrelik yolculuktan sonra Selçuk'un Pamucak Sahili'nde denize dökülen Küçük Menderes nehrinin ıslahı için DSİ 2. Bölge Müdürlüğü'nce başlatılan çalışmaların ilk etabı tamamlandı.

Beydağ Barajı'ndan, Tire'nin Gökçen beldesine kadar olan 29 kilometrelik kısımda kazılar tamamlanırken, sıra nehir yatağının her iki tarafının taş dolgu ile kaplanmasına geldi. Nehrin taşkın yapmasına karşı önlem olarak yapılacak döşeme çalışmalarının yanı sıra nehrin adını aldığı kıvrımlar da yok edilerek düzenli bir akış sağlanması hedefleniyor. Bu çalışmalar verimli toprakları denize sürüklenmesinin önüne geçilecek.

Çaylı beldesi yakınlarında başlayan taş dolgu çalışmaları hızlı bir tempoyla ilerliyor. 1 kilometrelik bölümde taş dolgu tamamlandı. Yılsonuna kadar devam edecek çalışma çerçevesinde nehrin iki yanına 10'ar metre genişliğinde üretim yolları da açılıyor.

Konuyla ilgili bilgi veren DSİ 2. Bölge  Müdürü Recep Özbal şunları söyledi: 'Küçük Menderes nehrinin yıllardır alüvyonlu toprakları denize taşımasının önüne geçmek  ve   arazileri  su  baskından korumak  amacıyla başlattığımız ıslah projemizin 29 kilometrelik bölümünün kazı  çalışmaları  tamamlandı. Şu anda, ana yatak taş dolgu çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Bu yılsonunda çalışmalar tamamlanarak, Küçük Menderes nehrinin arazilerimize verdiği zararlar önlenmiş olacaktır. Bu arada toplulaştırmadan dolayı, elde edilen 940 dekar araziyi vatandaşlarımıza dağıtacağız'

Küçük Menderes Sulama projesiyle ilgili de bilgi veren Özbal, 'Yeraltı sulama boruları inşaatı devam etmektedir.2015 yılı sonunda tamamlanacak olan çalışmalarımızla 196 bin dekar arazi Küçük Menderes'in sularıyla buluşacak. Şu anda 10 bin dekar arazi sulanmaya başlamıştır. Haziran ayında bu rakam 30 bin dekara ulaşarak, üreticilerimizin tarlalarını rahat bir şekilde sulamaları sağlanacaktır' dedi.

Bakmadan Geçme