KOZA DERNEĞİNDEN -TOPRAK YILI  KONFERANSI

 &ldquoİNSANOĞLU HERŞEYİ ÜRETEBİLİR AMA TOPRAĞI ÜRETEMEZ&rdquo Ödemiş Koza Derneği tarafından 2015 Dünya Toprak yılı konferansı düzenlendi....

 'İNSANOĞLU HERŞEYİ ÜRETEBİLİR AMA TOPRAĞI ÜRETEMEZ'

Ödemiş Koza Derneği tarafından 2015 Dünya Toprak yılı konferansı düzenlendi. Prof. Dr. Ömer Lütfi Elmacı ve Doç Dr. Funda Yoldaş'ın konuşmacı olduğu konferansta 10 santimetrelik toprağın 2 bin yılda oluşabildiğine dikkat çekilerek 'Toprağımızın alternatifi yoktur' vurgusu yapıldı.

Belediye Nikah Salonu'ndaki konferansa Koza Derneği Başkanı Selahattin Bağlı, Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa ile okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Başkan Selahattin Bağlı şunları ifade etti: 'Dünyada kullanılabilinir tarım arazileri her geçen gün azalıyor. Bununla ilgili Birleşmiş Milletler (BM) çalışmaları var. 2015 yılını da toprak yılı olarak ilan ederek dikkat çekmek istediler. Yapılan bir çalışmaya göre 1960 yılına göre dünya nüfusu 5 kat artmasına karşılık ekilebilir arazi hızla azalma göstermiştir.

2050 yılında nüfusun 10 milyar olacağın ve kişi başına düşecek arazinin 1960 yılına göre dörtte bir oranında azalacağı tespiti vardır. Onun için bizler topraklarımıza korumak ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarmak istiyoruz. insanoğlu en hızlı treni yapabilir, en iyi duble yolu, fabrikayı, arabayı, apartmanı yapabilir ama bir avuç toprak üretemez. Onun için bir konferans düzenledik. Derneğimizin amaçları da çevre etkili amaçlardır. Konuşmacılarımıza ve öğrencilerimize katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum.'

Konuşmacılardan Doç. Dr. Funda Yoldaş, iklim değişikliğinin çevreye etkileri konusunu ele aldı. Slayt gösterisi eşliğinde katılımcılara bilgiler aktaran Yoldaş, 'Son zamanlarda küresel ısınma kelimesini çok fazla duyuyoruz katı, fosil yakıtlar, nüfus artışı, çevre kirliliği, sağlıksız kentleşme, tarımsal kalıntılar, karbonmonoksit, kontrolsüz sanayileşme, ulaşımda da yaşanan sorunlar gibi birçok etken küresel ısınmaya neden oluyor. Ormanların sürekli azalması, bitki örtüsünün tahribatı, tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanılması gibi etkenleri de eklediğimizde iklim değişikleri de yaşanıyor' dedi.

 

'SUYUMUZU DİKKATLİ KULLANMAK ZORUNDAYIZ'

Yoldaş şöyle devam etti: 'Ozan tabakasının incelmesi cilt problemleri gibi sağlık problemi yaratabiliyor. Aynı zamanda fırtınaların artması, buzulların erimesi, taşkınların artması ve toprak kaymalarına neden olabilir. Çözümlerimiz ise su tüketimlerimizi kontrollü ve suyumuzu dikkatli kullanmaktır. Tarımsal ilaçlamada kontrollü yapmak ve organik tarıma yönelmektir. Rüzgr ve güneş enerjilerinden yararlanıcı çevreye zarar vermeyen sürekli enerjiyi harcamamız gereklidir'

 

'10 CM TOPRAK 2 BİN YILDA OLUŞUYOR!'

Toprağın önemini ve kirlilik konularında sunum yapan Prof Dr. Ömer Lütfi Elmacı ise, 'Toprak bizleri doğurur, büyütür, yetiştirir düşüncesi ile 1800'lü yıllarda toprak ana olarak ta nitelendirilerek toprağın insanoğlu için ne kadar değerli olduğu o günlerde belirtilmiştir. Yine 1900'lü yıllarda toprak insana değil, insan toprağa aittir denilmiştir. Toprağımızın %45'i mineraller, %25'i hava, %25'i su ve %5 i organik maddelerden oluşmaktadır. 10 cm toprağın oluşması 2 bin yılda olmaktadır. Onun için var olan toprağımızı özellikle tarım arazilerimizi en iyi şekilde korumalı ve geleceğe taşımalıyız. Bugün dünyada petrol yıldızı parlayan bir madde olarak görülüyor. Ancak yakın gelecekte hatta bugün bile bazı ülkeler tarafından görülmeye başlanan iki yıldızı parlayan ürün ise toprak ve su dur. Yakın gelecekte suyumuz ve toprağımız insanoğlunun en büyük ihtiyaç duyacağı ürünler toprak ve sudur.

 

'ÜLKEMİZDE EKİM ALANI DARALIYOR'

Ülkemizde 1990 yılında 27 milyon hektar ekili alan varken, 2014'te 23 milyon hektara düştüğü tespit edilmiştir. Bunun en büyük nedenlerinden biri de kırsal alandan kentlere göçtür. Kentler sağlıksız kentleşme ile birçok arazisini kaybetmektedir. Kirlilik oluşmaktadır birinci sınıf tarım arazileri kentsel oluşuma açılmaktadır. Toprağımızın alternatifi yoktur' ifadelerini kullandı.

Konferansın sonunda Dernek Başkanı Selahattin Bağlı, Prof Dr. Ömer Lütfi Elmacı ile Doç. Dr. Funda Yoldaş'a çiçek takdim etti.      

Kerem Karamanlıoğlu

 

Bakmadan Geçme