Konut satışları %35.6 düştü

'Faizler değil miktar düşük' İzmir Emlakçılar Komitesi Başkanı Mesut Güleroğlu,'Türkiye genelinde piyasalar sadece Nisan ayında değil...

'Faizler değil miktar düşük'

İzmir Emlakçılar Komitesi Başkanı Mesut Güleroğlu,'Türkiye genelinde piyasalar sadece Nisan ayında değil 2-3 aydır bir durgunluk gösteriyor.' dedi. Bu durumun ise dört ana sebebi bulunduğunu söyleyen Güleroğlu, 'İlk olarak yaşanan seçim süreci, ikincisi insanların gayrimenkul yatırımlara bir süre ara vermek istemesi ve daha sıcak enstrüman olan gayrimenkul değere yönelmesi. Altın, döviz ve faiz gibi girdilere yöneldi. Üçüncü olarak piyasalardaki dengenin özellikle deprem dolayısıyla gerilemesi, dördüncü ve en önemlisi ise konut kredi miktarını düşük olmasıdır. Faizler değil miktar düşük. Örneğin 1 milyon 500 bine ev alacaksınız bütçeniz 300 bin TL ise banka size kalan parayı vermiyor, maksimum alabileceğiniz 250-300 bin civarıdır' ifadelerini kullandı.

'İzmir'de %18 düşüş'

Güleroğlu,İzmir'de konut satış oranları yüzde 18 düşüş gösterdiğini, bahsettiği dört temel sebebin burada de geçerli olduğunu aktardı. Seçim ve kredi konut miktarın düşmesine ek olarak depremde İzmir'deki konut satışlarını ekstra etkilediğinin altını çizdi.

'HER GENEL SEÇİMDE YAŞANIYOR'

Türkiye'nin her genel seçim sürecinde konut fiyatlarında bir durgunluk yaşadığını dile getiren  Güleroğlu, 'İlerleyen süreç içerisinde önce konut kredi faizleri açıklanır, konuttaki faiz oranlarını düşmesine ters orantılı olarak konut fiyatlarının yukarı doğru bir ivme yakalamasına neden olur. Önce dönemde zaten hükümet dört ay önce böyle bir karar aldı. Konut kredi oranlarının miktarını faizlerini düşürelim ancak miktarını sınırlı tutalım şeklinde bir karar alındı' dedi.

(Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme