Komşudaki havlu izmir sahiline kondu

Yunanistan sahillerindeki otel, restoran ve beach club’ların halkın plajları kullanmalarını olumsuz etkilemesi üzerine 'havlu hareketi' başlatmıştı....

Yunanistan sahillerindeki otel, restoran ve beach club'ların halkın plajları kullanmalarını olumsuz etkilemesi üzerine 'havlu hareketi' başlatmıştı. İşletmelerin sahilleri işgal etmemesi, sahillerin ücretsiz kullanıma açılması için halk plajlarda eylemler gerçekleştirmişti. Hükümet vatandaşların tepkisi üzerine harekete geçmiş müfettişler görevlendirilerek, şikayette bulunulan plajlara teftiş başlatmıştı.

Yunanistan'da başlayan 'havlu hareketi', Türkiye'de devam etti. İzmir Çeşme'de toplanan dernek ve platformlar Ovacık'taki Azmak Koyu'nda, 'Denizler ücretsizdir, havlunu alda gel' sloganıyla 'havlu hareketine' katıldı.

Özel işletmelerin işgali yüzünden vatandaşın denize girecek plaj bulamadığını savunan 3 dernek ile  2 platformun çağrısıyla 12 Ağustos Cumartesi günü saat 15.00'da Çeşme, Ovacık Mahallesi Azmak Koyu'nda, 'Havlunu al da gel' sloganı ile etkinlik düzenlendi. Çağrıda bulunan platformlar ortak açıklamada bulundu. Türkiye'deki tüm deniz kıyılarının işgalcilerin değil, halka ait olduğu belirterek 'otel sermayesinin halktan mahrum ettiği tüm plajların denetim görevi belediyelerdedir. Ancak plajlara erişim ve plaj hizmetlerinin ücretleri konusunda belediyeler, resmî kurumlar denetim yapmamaktadır. Plajların halka haram edilmesine sebep olmaktadırlar. Belediyeler ve resmi kurumlar hem yeni plaj kazandırmalı hem de sermayenin çöktüğü plajlarda halkın hakkını korumalıdırlar' dedi.

'ANAYASA'DAN KAYNAKLANAN HAKKIMIZI KORUYACAĞIZ'

Yarın gerçekleştirilecek etkinlik ile ilgili olarak GÜDODER Başkanı Seher Gacar, Türkiye'deki tüm sahillerde vatandaşların anayasadan kaynaklanan haklarını kullanamadığını, sahillerin işgal edildiğini belirtti. Çeşme'de yapılacak olan etkinlik ile ilgili şu bilgileri verdi; 'Gücücek  özelinde vurguladığımız sorunun tüm sahillerde olduğunu halka göstermek için yapılan bir etkinlik. Toplanacağımız noktada kiralama dahi olmaksızın sahilde halkın özgürce kullandığı sahili kapatarak engelleyen beach dahil olmak üzere işgalcilere dikkat çekeceğiz. Doğal sit alanında çok büyük yapılaşmalara dikkat çekeceğiz. Yunanistan'daki bu eylemler sonucu müfettişler görevlendirildi biz aynı ilgiyi burada da bekliyoruz.  Azmak Koyu'nda ki etkinlikten sonra da hani diğer sahillerde aynı şekilde olan işgallerin sonlandırılması ümit ediyoruz. Türkiye'de havlu hareketinin yaygınlaşacağını umarım. Yarın ki etkinlikte basın açıklaması yapacağız. Havlularımızı koyacağız. Eğer müzik sistemi temin edebilirsek orada hep birlikte türkü çalıp halay çekebiliriz. Sesimizi duyuracağız. Anayasadan ve kıyı kanunundan kaynaklanan hakkımızı kullanacağız.' ifadelerini kullandı.

 

EYLÜL SANSÜR

Bakmadan Geçme