Kısa çalışma ödeneğine yoğun talep

Koronavirüs salgını nedeniyle oluşabilecek ekonomik krizin etkilerini en aza indirmek amacıyla bir dizi tedbirler alındı. Üretim...

Koronavirüs salgını nedeniyle oluşabilecek ekonomik krizin etkilerini en aza indirmek amacıyla bir dizi tedbirler alındı. Üretim durmaması ve istihdam oranın azalmaması için başlatılan uygulamalar kapsamında işten çıkartmalar yasaklandı. Çalışanların özlük hakları güvence altına alınarak kısa çalışma modelleri devreye sokuldu. Hayatın her alanını etkileyen koronavirüs sebebiyle birçok sektörde kısa çalışma saatleri uygulanmaya başlandı. Kısa çalışma ödeneği adı altında devlet destekli başlatılan yeni sistemle mesai saatleri yarıya indirildi.

İŞKUR, bu süre zarfında çalışanları kısa çalışma ödeneği ödemesi yapmaya başladı. Vaka sayısındaki artışla birlikte kısa çalışma ödeneğine başvuru süresinde düzenleme yapıldı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 'Koronavirüs nedeniyle 30 Haziran tarihine kadar Kısa Çalışma Ödeneği'ne başvurmayan iş yerlerimiz, 31 Aralık 2020 tarihine kadar İŞKUR'a başvurmaları durumunda 1 Aralık 2020 tarihinden sonraki dönem için üç ay süreye kadar Kısa Çalışma Ödeneği'nden yararlanabilecekler' diyerek başvuru tarihlerini duyurdu.

İşletmeler başvurularına başladı

İlçede yüzlerce işletme, faaliyetlerini aksatmadan devam edebilmek amacıyla 30 Haziran tarihinde kısa çalışma ödeneğine başvurularını yaptı. Bazı firmalar, gelen taleplere yetişebilmek için üretimi hızlandırarak tam gün çalışmaya döndü ancak koronavirüs salgınından dolayı satışları düşen işletmeler küçülmeye gitti.

Koronavirüs salgını dolayısıyla iş yapamayan ve daha önce kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan fabrikalar, 1 Aralık'ta başlayan kısa çalışma ödeneği başvurularını değerlendirerek kayıtlarını yaptırmaya başladı. Torbalı İŞKUR Şubesi'ne kayıtların başlamasıyla gelen başvuruların sayısının arttığı öğrenildi. Başvurularını tamamlayan işletmelerin bu ay içerisinde kısa çalışmaya geçtikleri kaydedildi. Başvuruların yeniden açılmasının onlarca fabrikayı ekonomik bir çıkmazdan kurtardığı ifade edildi.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme