Kış aylarının vazgeçilmezi bitki çayları

Doğada çeşit çeşit, hepsi farklı faydaları ile duran bitkilerimizin faydaları da bir o kadar çeşitli. Yalnız,...

Doğada çeşit çeşit, hepsi farklı faydaları ile duran bitkilerimizin faydaları da bir o kadar çeşitli. Yalnız, bitki çaylarının tüketimi ile ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli nokta: Bitki de olsa etken maddenin yüksek oranda vücuda alınması, vücutta sağlık problemlerine sebep olabilmekte. Bitki çaylarından fayda sağlayabilmek için tüketim miktarını ve sağlık durumunuzu göz önünde bulundurarak hareket edin.

Günde önerilen miktar, 2-4 fincan arası olup mevcut herhangi bir rahatsızlık durumunda, ilaç etkileşimi gibi durumların önlenmesi açısından mutlaka uzmana danışarak hareket ediniz.

Kuşburnu: En çok C vitamini içeren meyveler arasındadır. Bunun dışında K vitamini, B1-B2 vitaminleri içerir. Sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor içeriği özellikle enfeksiyon ve soğuk algınlığına karşı bağışıklığı güçlendirerek, vücut direncinizi arttırır. İçeriğinde yer alan B grubu vitaminleri, sinir sistemi üzerinde etkili, büyüme ve gelişmeyi destekleyici özelliktedir. Meyve asitleri kabızlığa da iyi gelmektedir. Kuşburnu çayı, kaynatılarak değil demlenerek hazırlanmalıdır. İki çay kaşığı kadar öğütülmüş kuşburnu, büyük boy fincanda 15-20 dakika demlendikten sonra tüketilebilir.

Ihlamur: Kış aylarının baş tacı olan ıhlamur, güçlü bir antioksidan olan flavonoidleri içermektedir. Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonların tedavisinde bu sebeple çok etkilidir. Boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelir. Limon ile tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Stresi baskılar, sinirleri yatıştırır, uykuya hazırlar. Ihlamur çayı, idrar söktürücü olarak da kullanılmaktadır. Bir tatlı kaşığı kurutulmuş ıhlamur çiçeği ve yaprak karışımının üzerine bir bardak kaynar su dökerek 10 dakika demlendikten sonra içilebilir.

Zencefil: Soğuk algınlığının tedavisinde sıklıkla tercih edilir. Burun tıkanıklığına iyi gelir. Terleme yolu ile vücuttan toksin atımına yardımcıdır. İçeriğinde manganez, magnezyum, fosfor, kalsiyum, C vitamini, B6 vitamini ve demir bulunur. Ağrı kesici özelliği olduğundan baş ağrıları ve romatizmal hastalıklarda faydalanılır. Mide rahatsızlıkları (hazımsızlık, bulantı gibi) için rahatlatıcıdır. Zencefil çayı, 2 yaşın altındaki çocuklara verilmemelidir.

Bakmadan Geçme