KIRMIZI ET GÜNDEMDEN DÜŞMÜYOR

ADNAN TAŞKAN: &ldquoVATANDAŞ, KIRMIZI ETİ SEVMEDİĞİNDEN DEĞİL PAHALI OLDUĞUNDAN TÜKETMEKTEN VAZGEÇTİ&rdquo  Uzun zamandır Türkiye&rsquonin gündeminden düşmeyen...

ADNAN TAŞKAN: 'VATANDAŞ, KIRMIZI ETİ SEVMEDİĞİNDEN DEĞİL PAHALI OLDUĞUNDAN TÜKETMEKTEN VAZGEÇTİ'

 Uzun zamandır Türkiye'nin gündeminden düşmeyen kırmızı et Kurban Bayramı'na bir ay kala yine gündemdeki yerine korumaya devam ediyor.

Etin perakende kilogram satış fiyatının 40 TL'ye dayandığı şu günlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı dolar rezervi gibi et rezervleri de olacağını söylemişti.

Karkas etin 18 TL'den 26 TL'ye çıktığı Türkiye genelinin yanında Ödemiş'te karkas etin fiyatının 24 TL perakende kilogram fiyatının 38 TL olduğu belirtildi.

Kasaplar fiyatların çok yüksek olduğunu satışların her geçen gün azaldığını vatandaşın kırmızı et yerine her bütçeye uygun olan tavuk etini tercih ettiğini söyledi.

Kırmızı et tüketiminin vatandaşın kırmızı eti sevmediğinden değil pahalı olduğundan vazgeçtiğini belirten Gölcük Kasap İşletme Sahibi Adnan Taşkan, 1 yıldır kırmızı et piyasasında sorun olduğunu ve bir türlü çözülemediğini belirtti.

Konu ile ilgili olarak bilgi veren kasap aynı zamanda restoran işletme sahibi Taşkan şunları ifade etti:

'DÜNYADA DÜŞÜYOR, TÜRKİYE'DE YÜKSELİYOR'

 'Dünyada tarım ürünleri ve hayvansal ürünler her geçen gün düşerken Türkiye'de tam tersine özellikle son 1 yıldır sürekli yükseliyor. Türkiye, dünyanın gözünde tarım ülkesi olarak geçiyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yeterli hayvanımız var açıklamaları yapmasına rağmen bugün gelinen noktada perakende etin kilogram fiyatı 40 TL, Ödemiş'te 38 TL'ye geldi. Bizim işletmemiz 45 yıllık babam Şerif Taşkan tarafından kurulmuş bir işletme onca yıldır böyle bir piyasa görülmemişti. 1 yıldır sürekli et piyasasında bir problem yaşanmasına rağmen kimse ayakları yere basan bir proje ya da vatandaşı bilgilendirici bir açıklama da yapmadı.

'RANT MI VAR?'

Bizler bu durumu değerlendirmeye aldığımız da büyük firmaların hayvan toplaması küçük hayvancının zor durumda olmasını da endeksliyoruz. Piyasanın bu kadar dalgalı olması ve sürekli yükselmesi belirli kişilere rant olsun diye mi diye de sormamız gerekiyor.'

Adnan Taşkan sözlerine şöyle devam etti:

'KIRMIZI ET YERİNE BEYAZ ET TÜKETİLİYOR'

 'Bizler kasap olarak bu işin içinde olan insanlar olarak et fiyatlarının alımda ve satımda daha uygun olmasını ve satışların yükselmesini vatandaşında kırmızı eti gönlünce tüketmesinden yanayız. Her geçen gün vatandaşımızın alım gücü düştü. Bugün vatandaş kırmızı eti sevmediğinden değil pahalı olmasından dolayı satın alamıyor tüketemiyor.

Vatandaşımız kırmızı etteki boşluğunu beyaz et yani genelde kilosu 7 TL civarında olan tavuk eti ile dolduruyor. Bugün Ödemiş'te karkas et 24 TL perakende etin kilogram satış fiyatı ise 38 TL kıyma da etten çekiliyor onun kilogram fiyatı da 38 TL. Bu fiyatlarda birçok vatandaşımızın et tüketemeyeceği aşikrdır. Örneğin bugünkü şartlarda karkas et 17 TL, 18 TL arasında olsa etin perakende satış fiyatının da en fazla 30 TL olsa insanlarımız yine almak için tüketmek için uğraşacaktır. En son edindiğim bilgiye göre et balık kurumu eti 24TL'ye düşüreceğiz demiş. Böyle bir şey olursa da besici zor duruma düşer ve elindeki malından zarar eder. Neden derseniz de yem fiyatları da ortadadır. Türkiye bu konuda kendi kendine yetebilen ülke olduğunu ancak doğru bir stratejinin izlenmesi gerektiğine inanıyorum.

'KÖYLÜ VE ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ'

Bu işin çözümü küçük üretici desteklemekten geçiyor. Köylümüzü bu işi yaptırmaktan geçiyor büyük güçlerin daha da güçlü olmasının önüne geçildiğinde herkesin bu konuda mutlu olacağını düşünüyorum. Üretici desteklenmeli daha çok teşvik edilmeli ve yem desteği sağlanmalıdır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 1 yıldır yaşanan bu sorun karşısında ayakları yere basan hem üreticiyi hem de tüketiciyi mağduriyet yaşatmadan çözücü bir politika uygulamalıdır.

Bu fiyatlar lokantalara, restoranlara da yansımaktadır. Vatandaş evde de dışarıda da et ve et ürünlerini pahalıya tüketmek zorunda kalmaktadır ya da tüketememektedir.'

'İTHAL ET GETİRİLMESİ UYGUN DEĞİL'

İthal et konusuna değinen Taşkan, 'Dediğimiz gibi Türkiye tarım ve hayvancılık ülkesi olarak nitelendiriliyor. Bugün ithal hayvanın ya da etin gelmesine karşıyım uygun bulmuyorum. Elimizdeki imknlarımızı daha iyi değerlendirdiğimizde bu sorunun aşılacağını inanıyorum. Kendi yerli üreticimize köylümüze destek sağladığımızda yapılamayacak aşılamayacak bir durum yok. Daha da aksine Türkiye'nin et ya da tarım ürünü ithal eden değil ihraç eden ülke konumunda olması gerektiğine inanıyorum. Kurban bayramı öncesi piyasanın böyle olması Kurban bayramına ne kadar yansır bilemiyorum. Ancak bayramdan sonra bu hareketliliğin bir nokta bulacağını ümit ediyorum' şeklinde konuştu.

Kerem Karamanlıoğlu

Bakmadan Geçme