Kırım Kongo Kanamalı ateşi hortladı!
Karadeniz’in sahilden yüksek kesimlerinde KKKA tehlikesine rastlandı. Karadeniz’in yüksek kesimlerinde rastlanan KKKA riskine karşı uzmanlar uyardı....
Karadeniz'in sahilden yüksek kesimlerinde KKKA tehlikesine rastlandı.
Karadeniz'in yüksek kesimlerinde rastlanan KKKA riskine karşı uzmanlar uyardı. Kene ısırması anında sıkma veya patlatma işleminin virüsün yayılmasına neden olduğu aktarıldı.
'KKKA'nın bulunduğu yerler, sahilden uzak dağların arkasındaki özellikle Kelkit Vadisi gibi bölgelerden karşımıza çıkıyor' dendi
Turizm kaynaklı göç hareketleri ile nüfusun çoğaldığı Karadeniz'de, uzmanlar özellikle yüksek kesimlerde doğa ile baş başa vakit geçiren kişilere dikkati çekip, kene ısırmalarına karşı uyarıyor. Uzmanlar, kene ısırması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna vakit kaybetmeden başvurulmalı.
KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz:
'2002 yılında KKKA hastalığı ile karşı karşıya geldik. Başlangıçta ne olduğunu bilmediğimiz vakalardı. 'Gümüşhane sendromu' olarak isimlendiriyorduk. O dönemdeki vakalar daha da ağır seyrediyordu. 2008'e kadar vakalar aratarak devam etti. Ölümlerimiz oluyordu; gelen hastalar Gümüşhane, Artvin ve Giresun'un sahil kesiminden uzak olan Şebinkarahisar, Alucra gibi yerlerinden geliyordu. Türkiye genelinde Tokat, Sivas'ta riskli olan yerler arasında bulunuyor. 2008 ile 2017 arasında kene vakaları normal seyrinde ilerledi. Ama 2017 sonrası vakalarda tekrar artış trendi söz konusu oldu. Bizim hastanemize gelen vaka sayısı 15-20 arasında gerçekleşmekte. Bize gelenler zaten ağır seyreden vakalar oluyor. Şebinkarahisar'da bir ölüm oldu. Genç kız hayatını kaybetti ama benzer vakalara sık sık rastlıyoruz. KKKA vakalarının yüzde 2'si ölümle sonuçlanıyor. Bu nedenle ciddi bir hastalık ve dikkat edilmesi gerekiyor' İfadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ