Kiraz'dan Hollanda'ya ortak tepki

AK Parti ve CHP'nin Kiraz ilçe başkanlıkları, Hollanda'nın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal...

AK Parti ve CHP'nin Kiraz ilçe başkanlıkları, Hollanda'nın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya yönelik tavırlarına tepki gösterdiler.

Demokrasi, insan hakları, düşünce ve ifade özgürlüğünden konuşan Avrupa'nın artık maskesinin düştüğünü ifade eden Kirazlı siyasetçiler, ortak görüşlerinde Nisan'da yapılacak referandumla ilgili, Avrupa'da siyasi partilerin, Türklerle düzenleyeceği görüşmelerle ilgili Avrupa'nın özellikle bazı ülkelerin, Almanya, Avusturya ve Hollanda'nın tavırlarını gördüklerini dile getirerek, 'Bu utanç verici bir olay. Uluslararası hukukun ve anlaşmaların çiğnenmesi demektir. Bu sadece Türkiye'ye karşı değil, uluslararası hukukun ve insan haklarının ihlaliydi. Hollanda'da gerçekleşen olay şok etkisi yarattı. Hem sözün bittiği yerdi hem de utanç vericiydi' dediler.

AK Parti Kiraz İlçe Başkanı İbrahim Yılmaz, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında, 'Bu konuda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım gerekli açıklamaları ile dünyada gündem oluşturdular. Gerek Türk cumhuriyetlerinden gerekse Müslüman ülkelerden büyük tepki gelmeye başladı ve giderek de artıyor. Ancak şunu söylemek gerekirse, Hollanda'nın davranışı Hollanda'nın değil, Avrupa'nın Türkiye'de yapılması beklenen anayasal düzenlemelerin yapısından korkmasından kaynaklanıyor. Avrupalılar, bu düzenlemelerin Cumhurbaşkanı'nın yetkisini artıracağını ve bunun da Avrupa'nın çıkarları için tehdit oluşturacağını düşünüyor, bu nedenle de tekere çomak sokmaya çalışıyorlar' dedi.

İlçe Başkanı İbrahim Yılmaz konuşmasının devamında Hollanda hükümetinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya gösterdiği tavrı şaşkınlık ve hayretle karşıladığını belirterek, 'Sadece engellemek de değil, ülkeden sınır dışı ettiler. Hollanda, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya yönelik skandal tavrıyla tüm değerleri ve diplomatik teamülleri ayaklar altına aldı. Türk halkı kimsenin baskısı altında kalmadan kendi geleceğini belirleme hakkına sahiptir. Hollanda'nın skandal tutumu, Avrupa'nın çirkin yüzünü ve Batı'nın sahte demokrasisini ortaya çıkardı. Batı, Türkiye'den korkuyor. Çünkü ekonomisi kalkınan ve kararlarında bağımsız bir ülke istemiyor' diye konuştu.

'Ülkenin ortak meselesi'

Sorunun ortak bir sorun olduğunu dile getiren CHP Kiraz İlçe Başkanı İsmet Korkmaz ise, 'Yapılan saldırı büyük bir yanlışlık. Bakanlara yapılan saldırıyı tasvip etmiyoruz. Bu ülke meselesi. Ülke olarak da Türk toplumu olarak da hepimiz buna karşı çıkmak durumundayız.  Hollanda'nın daha önceki politikalarına, uygulamalarına bakıldığında çok da şaşırılacak bir durum değil. Üzüntüyle karşılanacak bir durum.  Çünkü Avrupa'nın ifade ettiği temel ilkelerle, özgürlükler, demokrasi, insan hakları, uluslararası hukukun temel haklarıyla çelişen bir durum. Özellikle diplomatik misyona yönelik, diplomatik alana yönelik bu şekilde bir müdahale kabul edilmeyecek bir durum. Uluslararası hukukun temek kuralları bir tarafa bırakılıyor, çifte standartla yaklaşılıyor. Haklı değil, o anda biraz daha güçlü görünenin pozisyonu savunulmaya çalışılıyor. Son Hollanda'da yaşanan olayda da ister Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı'na yönelik olsun, ister diğer sayın bakana yönelik olsun, bu durum kabul edilecek bir durum değil. Üzüntüyle karşılanacak bir durum, ama bir gerçek var ki o da bu sorun Türkiye'nin sorunudur. O bakımdan konuya hep beraber tepkimizi göstermeliyiz' ifadelerini kullandı.

 

 

HABER: TURGAY KONURALP

Bakmadan Geçme