Kılıçdaroğlu'nun vizesiz Avrupa vaadine Almanya'dan açıklama
14 Mayıs seçimlerine günler kalmışken, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 'AB’ye vizesiz seyahat' vaadine Almanya'dan...
14 Mayıs seçimlerine günler kalmışken, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'AB'ye vizesiz seyahat' vaadine Almanya'dan onaylar nitelikte açıklama geldi.
Türkler, AB üyesi ülkede iş bulup yerleşebilecek. Tüm Avrupa Birliği üyesi ülkeler bunu senelerdir bilirken, Ankara uygulamadığı için Türkler bu haklardan faydalanamıyor.
Turist olarak vizesiz seyahat içinse yalnızca, 'pasaportların biyometrik hale gelmesi, belge güvenliği, göç yönetimi, kamu düzeni ve güvenliği, temel haklar ile düzensiz göçmenlerin geri kabulü'nün onayı yeterli oluyor.
Ankara'nın bunu AB'yle oturup imzalaması durumunda vizesiz seyahat yapılabilecek.
Almanya'nın açıklaması şu şekilde:
Alman Hükümeti Göç ve Uyum Müsteşarlığı, yayınladığı bir duyuruda, 'Türkiye ile AB arasındaki ortaklık sözleşmesi gereği, Türk vatandaşları, AB üyesi ülkelerde işe girme hakkına sahiptir. Bu otomatik olarak oturma iznini ve aile birleşimini de birlikte getirir' açıklamasını yaptı.
Türkiye ile AB arasında imzalanan 1963 tarihli Ortaklık Anlaşması, sonrasında gelen Ortaklık Konseyi kararları gereği, Türklerin Avrupa'ya vizesiz girebilmesi gerekiyordu ancak bu hak, yıllarca AB üyesi ülkeler tarafından engellendi.
Avrupa'da ikamet eden Türkler ise Lüksemburg'daki Avrupa Adalet Divanı'na bu konuda çeşitli davalar açtı. Açılan davaların tümü Türklerin lehine sonuçlanırken bunun üzerine başta Almanya olmak üzere tüm AB üyesi ülkeler; Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD) kararlarının, kendi iç hukuklarında yer almasa bile üst bir hukuk olarak uygulanacağını onayladı.
Alman Hükümeti Göç ve Uyum Müsteşarlığı'nın internet sitesinde bulunan duyuruya göre; Türklere, diğer AB üyesi ülkelerden farklı ve ayrımcı muamele yapılamaz.
Açıklamada, şu maddeler yer alıyor:
– TÜM AB'DE GEÇERLİ: Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın verdiği kararlar, Avrupa Hukuku'nun bir parçasıdır. Tüm Avrupa ülkesi üyeler için bağlayıcıdır. Türkiye, o zamanki adı AET olan toplulukla ilk ortaklık anlaşmasını imzalayan ülkelerden biridir.
– ÇALIŞMA VE İKAMET HAKKI: Türk vatandaşları, AB üyesi ülkelerde çalışma hakkına sahiptir. Bu otomatik olarak bir ikamet hakkı da doğurur. Türk çalışanlar ve aileleri için özel ikamet düzenlemesi hakkı vardır.
– VİZE TALEP EDİLEMEZ: Türk vatandaşları, Almanya'ya girişte, bir iş aldığını ya da kurduğunu kanıtlarsa, Ortaklık Anlaşması hükümleri gereğinde otomatik olarak oturma izni hakkı kazanır. Ayrıca bir oturum izni alma zorlamasına maruz bırakılamazlar. Yabancılar Dairesi'nin bu konuda bir takdir yetkisi yoktur (yani başka türlü vize talep edemez) ve Ortaklık Anlaşması'nın gereğinin yerine gelip gelmediğine bakar.
– TÜRKLERE İŞ PİYASASI GARANTİSİ: Ortaklık Konseyi kararları, Türk vatandaşlarının kademeli olarak işgücü piyasasına erişimini garanti eder. Buna göre, bir yıllık kesintisiz çalışmadan sonra aynı işverende fiilen çalışmaya devam etme hakkı. Üç yıllık istihdamdan sonra aynı iş alanında ama isterse başka işverende çalışma hakkı, dört yıllık istihdamdan sonra istediği işte çalışma hakkı doğur. Hatta bu seviyeden sonra kazanılmış haklar kaybedilmeden, iş ilişkisi geçici olarak kesilebilir.
– AİLE BİREYİ DE HAK SAHİBİ OLUR: AB'de çalışan Türk'ün aile bireyleri de, üç veya dört yıllık ikametten sonra AB içinde iş piyasasına erişim hakkı elde eder. Almanya'da kalış sürelerine bakılmaksızın, Türk çalışanların çocukları, Almanya'da meslek eğitimi almışsa, Alman işgücü piyasasına sınırsız erişim hakkına sahiptir.
– HAKLAR KÖTÜLEŞTİRİLEMEZ: Ortaklık Konseyi kararları, ayrıca hakların geriye doğru kötüleştirilemeyeceği hükmünü de içerir. Oturma ve çalışma hakkı, Almanya'da 'yerleşim için' her an öne sürülebilir. Bu hüküm, çalışamayacak ya da emekli olanların, haklarını kaybetmemesini sağlar. (M.T.)
Haber Merkezi