KESTANE SEZONUNDA HAREKETLİ GÜNLER

 EKİCİ: &ldquoKESTANEDE BU YIL REKOLTE YÜKSEK, KALİTE AZ&rdquo İzmir&rsquoin kestane üretim merkezi Küçük Menderes Havzası&rsquonda bir...

 EKİCİ: 'KESTANEDE BU YIL REKOLTE YÜKSEK, KALİTE AZ'

İzmir'in kestane üretim merkezi Küçük Menderes Havzası'nda bir ay önce başlayan kestane sezonunda hareketli günler yaşanıyor. Ödemiş ve çevresinde geçen yıllara göre bu yıl rekoltenin çok fazla olduğunu ancak kalitenin düşük seviyelerde olduğunu belirten işletmeciler, Avrupa'nın istediği ürün kalitesine bu yıl erişilemediğini belirtti.

Geçen yıl toptan fiyatının 15 TL olduğun belirten kestane işletmecileri bu yıl ise kilo fiyatının 5 TL ile 7 TL olduğunu belirterek ürünün çok olmasından dolayı kestane işleme sezonun Temmuz aylarına kadar devam edeceğini söyledi. Ödemiş-Birgi yolu üzerinde bulunan Burkon Gıda Hasat Kestane Şekeri işletme sahibi Halil Ekici, bu yıl rekoltenin yüksek olduğunu ancak yaşanan kuraklıktan dolayı kestane soyma işleminde problem çekildiğini söyledi.

 

'AVRUPA ÜRÜN TALEP ETMİYOR'

Kestanede yaşanan gelişmeleri değerlendiren Halil Ekici şunları ifade etti: 'Kestanede hasat sezonumuz bundan bir ay önce açıldı şuanda da yoğun bir şekilde sürüyor. Ancak bu yıl kestanemiz çok fazla yani rekolte yüksek ama kalite maalesef yüksek değil.

 Avrupa bu yıl Türkiye'den çok fazla kestane ürünü talep etmiyor edenler de kaliteli ürün dediğimiz 55-65 1.sınıf ürün talep ediyor. Bu sezonda da birinci sınıf üründe tonaj çok az durumda. onun için 2015-2016 sezonumuzda yurt dışında Avrupa ülkelerine ihracat yapamıyoruz. Geçen yıl Avrupa'dan çok fazla talep vardı ve talebi yetiştirmekte güçlük çektiğimiz dönemlerde oluyordu.

 

'ARAP PAZARIMIZ VAR'

Bu yıl da özellikle İtalya, Portekiz ve İspanya'da üretilen kestane kendi ülkelerine yettiği için Avrupa pazarında payımız düştü. Ürünün çok fazla olmasından dolayı Türkiye iç pazarı bu çokluğu kaldıramaz tespitini yapmış durumdayız.

Geçen yıllarda ürünün %65'i yurt dışı ihracatına gidiyordu. Bu yıl ise sadece Arap pazarımız var. onunda tutarı %10 dilimlerinde seyrediyor. Ürünün çok olması kalitenin zayıf olması ve bazı Avrupa ülkelerine ihracatın olamamasından dolayı bu yıl kestanede sanayici olarak tabir ediyoruz'

Ekici şöyle devam etti: 'Geçen yıl köylümüz ya da üreticimiz kestanesinin kilosunu 15 TL'den satabiliyordu. Bu yıl rakam 5 TL ile 7 TL arasında seyrediyor. Ürünün yüksek miktarı ise sanayi ürünü olarak değerlendiriliyor. Bugün bazı üreticilerimiz malını elde ettikten hemen sonra satıyor. Bazıları ise yeni yılın gelmesini fiyatların artmamsını bekliyor. bizim kanaatimiz bu koşullarda fiyatlarda herhangi bir değişik olmayacak. Geçtiğimiz kış çok güzel bir kış mevsimi yaşadık. Ancak daha sonra bahar, yaz ve sonbahar dönemlerinde beklenen yağmurların yağmamasından dolayı kestane de kurak dönem yaşadı. Kışın etkili olmasından dolayı ürün çok fazla ancak kalite düşük.

 

'EN BÜYÜK PROBLEMİMİZ SOYMA'

Ayrıca bu yıl en büyük çektiğimiz problemimiz ise kestanemizi soymada yaşıyoruz. Nemli havanın yerine olan kurak dönemin getirisi ile kestanemiz kabuğundan ayrılmıyor. Ayrılmadığı sürece de ürün kalitesi düşüyor ve sürekli olarak sanayi ürünü elde etmiş oluyoruz. İç piyasada sanayilik dediğimiz kestanemiz, şekerleme sanayi de, kırık kestane şekeri üretimi alanlarından en çok talebi alıyor. Biz firma olarak özellikle Bursa ve İstanbul'a buradan soyulmuş ve paketlenmiş ürün gönderiyoruz. Sanayilik ürün dediğimiz üründen Avrupa'nın bazı ülkeleri talep ediyor ama fiyatta uzlaşı sağlayamadık. Bu yıl soyulma problemi çektiğimiz için işçilik daha artmış durumda onun için pazarlamada sorunlar çıkıyor. onun için en çok Arap pazarı, Ortadoğu ülkeleri ile iç pazara yoğunluğumuz var.

 

'KESTANE ŞEKERİMİZE ÇOK TALEP VAR'

Biz, Burkon Gıda Hasat Kestane Şekeri olarak kendimiz de kestane şekeri üretiyoruz. Ancak bilinen bir kestane şekeri değil onun için Avrupa'ya gönderdiğimiz ve Ortadoğu ülkelerinde de aldığımız en büyük sipariş kestane şekerimiz oldu. hiçbir kimyasal madde kullanmadan şekerlediğimiz kestanemizin özelliği tek tek işlenmiş ve tek tek ambalajlanmış olmasıdır. Ayrıca bu şekerimizin 12 aylık son kullanım tarihi olması ve normal koşullarda saklanabilir olması en çok talep edilen ürünümüz oldu.

Bu dönemde ürünün fazla olmasından dolayı sezon uzayacak. Bizde işletme olarak fabrikamızı sezondan sonra Temmuz, Ağustos aylarına kadar çalıştırmayı planladık. Ürünün fazla olmasından dolayı ayrıca soyma işlemi durdurmayarak ürüne ve iç piyasaya katkı sağlamayı düşünüyoruz. Onun için uzun vadeli bir çalışma konjonktürün içerisindeyiz'

 

'KESTANENİN DAHA KALİTELİ OLMASI İÇİN!'

Üreticilerin ağaçlarının bakımını zamanında yapmasının önemini vurgulayan Ekici, 'Kestanenin daha kaliteli olması için elbette hava koşulları çok önemli ancak üreticilerimizden de ricamız ağaçlarının bakımlarını zamanında yapmaları, uygun budama koşullarını gerçekleştirmeleri, sulama imkanları varsa zaman zaman sulamaları ve hastalık görülüyorsa ani teşhis yapmalarıdır. Firma olarak Ödemiş'te çalışmalarımızı yıl boyunca sürdüreceğiz. Herkese bereketli bir dönem diliyorum' diye konuştu.

Kerem Karamanlıoğlu –

 

Bakmadan Geçme