Kent Konseyi nedir?

Bir ‘genel’ seçimi daha geride bıraktık. Referandum havasında geçen İstanbul'daki 'yenileme' seçimleri herkesin malumudur ki ülke...

Bir 'genel' seçimi daha geride bıraktık. Referandum havasında geçen İstanbul'daki 'yenileme' seçimleri herkesin malumudur ki ülke gündeminin en önemli meselesi haline gelmişti. Yatıp kalkıp 'İstanbul'da…' diye başlayan haberleri dinlemek ve okumak zorunda kalmıştık. Bu seçimlerde Sisi, Makarios ve Pontus gibi yeni kuşak gençlerin pek de ilgi alanına girmeyen isimleri çokça duymak durumunda kaldık. Uzatmayacağım…

Bana sorarsanız, bu seçimler patinajdan başka bir şey değildi…

Değerlendirmeleri siyasetçilere bırakarak küçük bir hatırlatma yapayım ki siz de sayısal veriler üstünden yorum yapabilirsiniz. 31 Mart seçimine göre yeni kaydolan seçmen yoktu ama yaklaşık 350 bin civarında yeni seçmen vardı. 31 Mart'tan sonraki dönemde yüzlerce belki de binlerce ölen olmasına rağmen oyların artışı bana göre kimilerinin 'yeter be' demesine yorumlanmalı.

Adaylardan Ekrem İmamoğlu 31 Mart'a göre oylarını 570 bin civarında arttırmış, Binali Yıldırım'ın oylarında da 220 bin civarında düşüş görülmüş. Zaten iki aday arasındaki fark da 800 binin biraz üstünde idi.

Seçim bitti ama sanki Ödemiş'te yapılmış gibi sevinç konvoyları oluşturuldu.

Bana sorarsanız İstanbul seçimini bu kadar politize etmemek gerekirdi.

Bu seçimle ilgili üç-beş köşe yazısı yazılır ama biz kendi ilçe gündemimize bakalım.

**

Pazartesi günkü yazımda Kent Konseyi'ne aday olacağımı yazdım. Kent Konseyi, çokça dillendirildiği gibi mafya filmlerinde gördüğümüz, tipi bozuk üç beş adamın loş ışıklar altında toplantı yapması değildir. Fransızca kökenli olan konsey sözcüğünün anlamı, 'danışma meclisi' ya da 'fikir alma meclisi' gibi bir şeydir.

Bilmeyenlere kısa bir özet geçeyim:

Ülkemizin bazı il ve ilçelerinden çok güzel haberler duyuyor ve okuyoruz ama Ödemiş Kent Konseyi'nin geçen beş yıllık döneminde ciddi anlamda bir çalışmasını görmedik veya duymadık.

Önce herkesin merak ettiği konuyu açalım: Kent Konseyi başkanı ve yönetim kurulu üyeleri, maaş ya da ödenek falan almazlar. Buradaki zaman ve emek ayırma, tamamen gönüllülük çerçevesindedir.

Kent Konseyi'nin çalışmalarını belediyeler finanse ederler ve bütün harcamalar şeffaftır.

Kent konseylerinin yaptırım gücü, halkın desteğindedir. Kent Konseyi'nde alınacak bütün kararlar uygulanacak diye bir yasa yoktur. Kent Konseyi bir konuyu ele aldı, tartıştı ve sonuca bağladığında bunu ilgili kurumlara sunar. Kararların uygulanıp uygulanmaması, tamamen ilgili kurumun inisiyatifindedir yani isteğindedir.

Kent Konseyi'nde seçim iki aşamalıdır. Başkan için ayrı oylama yapılır, yönetim kurulu için ayrı. Kent Konseyi'nde bir yere aday olabilmek için bir kurumu temsilen genel kurula gelmek gerekir. Her kurum, genel kurulda bir kişi ile temsil edilir. Dernek, sendika veya oda başkanı dahi olsanız, kurumun sizi bir dilekçe ile yetkilendirmesi gerekir.

Bence normal koşullarda başkanın temsiliyeti için dilekçe aranmaması gerekir. Eğer kurum başkanı, genel kurula katılamayacak ya da yönetim kurulu başka bir ismin temsil etmesini istiyorsa ancak o zaman dilekçe yazılmalıdır.

Bu durum, bazı sıkıntılar ortaya çıkarabiliyor. Örneğin; edindiğimiz bilgilere göre bazı kurumların başkanları, genel kuruldan haberdar olmamakla birlikte o kurumu temsilen başka bir aday yetkilendirilmiş. Dilerim bunlar, sadece iddia boyutundadır.

Peki kimler aday olabilir? Genel kurula bir kurumu temsilen gelen her kişi, başkan ya da yönetime aday olabilir. Yönetim kurulu seçimi, çarşaf liste ile yapılır. Yani adaylar isim yazdırlar, oy kullanmaya yetkili temsilciler de gönlünden geçen yedi adayın adını yazıp oy sandığına atarlar.

Dünkü gazete haberinden okumuşsunuzdur. Yönetim kuruluna ben de adayım.

Uyumlu bir ekip ile çalışma imkanı bulabilirsek ne ala…

Beş yıl önceki seçimde aday değildim ama iki listeden birini destekledim. Desteklediğimiz liste bir oyla kaybetti. İkinci dönemde de aday çıkarmayıp ben ve benim gibi düşünenler, yönetimin bir dönem daha devam etmesine 'zorunlu' destek verdi.

Şimdi yeni bir döneme giriyoruz ve seçilmemiz durumunda Ödemiş'in daha iyi yönetilmesi adına güzel fikirler ortaya atacağımıza inanıyoruz.

İsteyen herkes bizimle çalışabilecek…

Bakmadan Geçme