Kemal Kılıçdaroğlu: Ortaya çıkan tabloyu ağır bir yenilgi olarak görmüyorum

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 13.Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ilk defa bir canlı yayına konuk oldu. Seçim...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 13.Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ilk defa bir canlı yayına konuk oldu. Seçim süreci ve sonrası hakkında, adaylığından bu yana olan süreci değerlendiren Kılıçdaroğlu, merak edilenleri cevaplıyor. Uğur Dündar,  İsmail Saymaz ve İpek Özbey'in soruları ile ilerleyen yayında Kılıçdaroğlu kendi bakış açısından söz konusu süreçte yaşananları anlatırken, son günlerde sıkça gündeme gelen değişim talebi hakkında da görüş bildiriyor.

Kılıçdaroğlu, 'Türkiye'ye gerçek demokrasiyi getirme sözü verdiniz. Sorumluluğu alıp, kazanamadığınızda istifa edebilirdiniz. Ancak hem o gece hem de 12 gün boyunca size gönülden destek veren yurttaşları yalnız bıraktınız, bunun nedeni nedir?' sorusuna yönelik olarak, 'Bence Türk siyasetinde önemli bir aşamayı kaydettik. Demokrasiye taraftar olanları, savunanları CHP bir araya getirdi. Bunlar unutuldu, bunların konuşulması lazım. İktidar olacağımızda neler yapacağımızı çalıştık, mutabakat metni hazırladık. Yeteri kadar anlattık mı, tartışılabilir. Öyle bir noktaya geldi ki toplumun her kesimiyle diyalog kurduk, her şeyi anlatmaya çalıştık. Toplumun her kesimini kucaklamaya çalıştık. Biz kazanacağımıza inanıyorduk. Sadece biz değil, neredeyse tüm anket firmaları söylüyordu. 6 lider ve 2 belediye başkanı arkadaşlarımızla alanlara çıktık mitinglerimizi yaptık. Beklediğimiz olmadı. Beklediğimizin olmamasını bizim üzerimizde üzüntüye yol açtığını kabul edersiniz, biz de insanız. Üzüldük ama yine de ben o akşam konuştum. 6 lider bir araya geldik, toplantı yaptık. Oturduk konuştuk nasıl bir yöntem izleyelim diye. MYK'yı, milletvekillerimizi topladık tüm ayrıntılarıyla çalıştık. Durumu değerlendirdik. Kimsenin hakkını yemek istemem, listelerde yer almayanlar da dahil çaba harcadı. Nerede bir boşluk varsa bir şekilde gidildi. Sonra şu karara vardık. Talep var, ne yapmamız gerekiyor, kurultayımızı toplayacağız. Eleştirileri aldık, kurultay kararı aldık. Yetkiyi yine partililerimize bıraktık. Kurultay yerel seçimlerden önce. Benim düşüncem yerel seçimlerden önce kurultayın yapılması' sözleri ile başladığı yayında çarpıcı açıklamalarda bulunmayı sürdürüyor.

'ORTAYA ÇIKAN TABLOYU AĞIR BİR YENİLGİ OLARAK GÖRMÜYORUM'

Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçları hakkında yöneltilen soruya 'Bu seçim kader seçimiydi. Ya demokrasi olacak ya otoriter olacak. Bu umutsuz olmamızı sağladı. İkinci turda 40-60 sonucu olsaydı bu Türkiye için sonu felaket olan bir sonuç olurdu. Ama öyle olmadı, 2 puanlık fark oldu. Biz demokrasiden yana oy aldık. Genel Başkanlık bizde çok önemli değildir. Biz nerede kaybettik? Biz bunu da araştırdık. Toplumun önüne çıkarken verilere hakim olmak gerekiyor. 1-2-3 numaralı sandık konulan yerler, köy kasaba, belde. Buralarda Kılıçdaroğlu'nun aldığı oy 3 milyon 580 bin 115. Erdoğan'ın aldığı oy 6 milyon 100 bin 355. 3 ve üstü sandığı olan şehir merkezi ve ilçelerde olanlarda Kılıçdaroğlu'nun aldığı oy yüzde 51, Erdoğan'ın aldığı oy yüzde 49. Bu şunu gösteriyor, CHP, kırsalda, 1-2-3 sandık konuşan yerlerde gerekli etkiyi yeteri kadar gösteremediğini söylüyor bize. Aradaki fark 1-2-3 numaralı sandıklardan kaynaklanıyor. Kentlerde oturanların tamamı demokrasiden yana oy kullanmış insanlar. Ortaya çıkan tabloyu ağır bir yenilgi olarak görmeyi asla kabul etmem, sizin de kabul etmenizi doğru bulmam. Kazanamadık doğru ama bunu ağır bir yenilgi olarak kamuoyu önüne koymak olmaz.' şeklinde yanıt verdi.

Bu seçim için CHP kadar hazırlık yapan ikinci bir parti bulunamayacağını da belirten Kemal Kılıçdaroğlu, 'İlk turda bazı sorunlar çıktı, doğru. Bilgisayar sisteminde birden fazla model arasında uyumsuzluk çıktı. Tutanakların yüklenmesinde sorunlar çıktı. İkinci turda da tutanakların tamamı elimize geçti. Geçen seçimlerde biz Şanlıurfa'nın bazı ilçelerine giremedik, bırakın sandığı. Biz sıfır oy çıktığı yerlere milletvekili arkadaşlarımızı gönderdik, darp edildi. Bu kadar her şeyi göze alarak görevlendirdik. Darp edilen milletvekili bu ülkeye demokrasi gelsin diyordu, darp edenin ayağında ayakkabı yoktu.' diyerek partililerinin fedakarlıklarına da dikkat çekmeyi unutmadı.

Kılıçdaroğlu aynı zamanda Altılı Masa hakkında dağılma yorumlarına da karşılık verdi.

'Bundan sonra seçim ittifakı bir sonraki seçimler olduğunda oturulur konuşulur. Parlamentoda stratejik olarak birbirimize destek verebilir, ortak hareket edebiliriz. Her parti ayrı ama bizi ortaklaştıran demokrasi talebimiz. Demokrasi ekseninde beraberliğimiz her zaman sürüyor. Belli konularda telefonla görüşüyoruz. Ayrışma, kopma, birbirimize sırt dönme söz konusu değil.

Değişim çağrısı gayet güzel bir çağrı

Kılıçdaroğlu'nun, hakkında son zamanlarda sıkça gündeme gelen değişim talebi ile ilgili tepkisi ise olumlu oldu.

'Değişim çağrısı gayet güzel bir çağrı. Ben değişime karşıyım diyebilir misiniz? Hayatın kendisi değişim üzerine inşa edilmiştir. Siz değişim talebinde bulunuyorsunuz, bu değişim olacak zaten, bugün olmazsa yarın. Partilerin kendi kurultaylarını yapmaları, üyelerini seçmelerini, bunlar hayatın değişiminin bir gereğidir. Bizim cinsiyet kotamız var, gençlik kotamız var. Bu değişim, belli bir zaman dilimi içinde oluyor. Değişimin kendi içinde evreleri var. Değişim talebi olabilir.'

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme