KDV Kemeraltı’nı altüst etti

yenikiraz.com'dan Turgay Kılıç'ın haberine göre, Esnaf Yücel Hancı, hem bakkalı hem de döner servisini bir arada işletiyor....

yenikiraz.com'dan Turgay Kılıç'ın haberine göre, Esnaf Yücel Hancı, hem bakkalı hem de döner servisini bir arada işletiyor. 3 emekli kardeşin çalıştığı işletmede zorluklara değinen Hancı, 'Artık korkuyoruz. Ay sonu gelecek elektrikten sudan korkuyoruz. Her hafta zam geliyor, her hafta. Korkunç bir durum. 10 kilo kömür 35 lirayken 250 lira oldu bunun neresinden tutacaksın. Her dakika bunlara zam yapamayız. Burada insanların yemek bütçeleri sınırlı. Fiyatlarımız yükseltirsek müşteri kaybederiz' dedi.

Artık yazmayalım

Aynı çatı altında bakkal ürünleri ve döner satan işletmeci Hancı, 'Burası döner ve burası da tekel bayi. Toptancı geliyor ve diyor ki, 'Haftaya zam geliyor, biraz mal verelim mi?. Bir hafta sonra geliyor yine aynı konuşma geçiyor ve 'artık yazmayalım' diyorum. Mal alacak gücümüz yok. Pes etmek üzereyiz' dedi.

1989'dan beri İzmir'de esnaflık yaptığını belirten Hancı, 'Böyle bir şey görmedim. Bu sendromu hiç yaşamadım. Bir seyyar satıcı yıllar öncesinde de evine ekmek götürüyordu. Paramız kıymetliydi. Herhalde artık pazara tek küçük el arabasıyla gidebileceğiz' dedi.

Aldığı sebzenin fiyat artışına isyan eden Hancı, toptancı ulaşımı noktasında da, 'Yazın ortasında domatesin kilosu 25 lira olur mu? Bizim ovamız mı yok, bizim tarlarımız mı yok? Konya Ovamız var, Harran ve Adanamız var. Korkunç bir tuhaflık var. Benzine zam geldiğinde, ayrancı diyor ki 'Acaba bu işi bırakayım da asgari ücretli mi çalışayım?' diye soruyor. Aracı bırakıyor uzak mesafeye ve el arabasıyla ayranları dağıtıyor. Bu sabah ayrancı bunları söyledi bana. Sigara dağıtıcısı, Kemeraltı-Basmane güzergahını bir kişiye bağlamış. Aracın birini iptal ediyorlar ve bir kişinin dağıtım yapmasını istiyor. Her yerden kapana kısıldık. Müşteri ile olan diyalogumuz kötü. Herkes zamlardan mustarip. Esnaf olayı değil sadece bu, herkese yansıyor. Gerçekten de bir fiyat terörü var. Kurumsal firmalar küçük esnafı öldürüyor. Dükkndaki gideri hesaba katında hiçbir denge kalmadı. Burada 4 kişiydik, 1 kişi kaldık. Ağabeylerimle birlikte çalışıyorum ve bizler de emekliyiz' ifadelerini kullandı.

Hiçbir dönemde bu günkü gibi kötü değildi

Esnaf Feridun İsim, fiyatların her ay değiştiğini dile getirerek, 'İşlerimiz yüzde 50 düştü. Bir taraftan sıcaklar ve bir taraftan zamlarla alışlarımız artarken, satışlarımız düştü. Çok şikayetçiyiz bu durumdan' dedi.

Uzun yıllar işletmecilik yapan İsim, 'Hiçbir dönemde bu günkü gibi kötü değildi. Bu yılki zamlar her şeyi yerinden oynattı. Asgari ücretin yükselmesi, masrafların artması ve domatesin kilosunun 25-30 lira olur mu? Ne yapacağız ne kazanacağız bu durum karşısında. Fiyatlar her ay artıyor ve istediğimiz gibi de zamları fiyatlarımıza yansıtamıyoruz. Dükkandaki gelir ve giderler arttı. Bunları da bir anda fiyatlara yansıtınca da karşılığı kötü oluyor. Bizler de bekleterek yansıtmaya çalışıyoruz. Bekliyoruz ve idare ederek fiyatları yükseltmeye çalışıyoruz. Ama oturmuyor ki hiçbir şey. Ama mecburen işler çığırında çıkmış bir şekilde belimizi büküyor. Bir ayda fiyat mı değişir bir işletmede? Eskiden fiyatlar 1 yıl giderdi ve şimdi 1 aya düştü. 1 ay önce zam yaptık ve şimdi yine zam yapacağız. Sineye çekiyoruz ve her geçen gün kazanç azalıyor. Bir pideci dükknında yüzde 10 KDV mi olur? Lüks restoran mı burası? Esnaf lokantası, pidecinin KDV'si yüzde 2-3 olması lazım. Ülkede bir pideyi bile lüks hale getirmeye başladılar. Bu gidişatta cebimizden karşılayacağız işletmenin malzemelerini. Kıdem tazminatının yükselmesinden kaynaklanıyor bu. Biz para mı kazanacağız bunlara para mı ayıracağız?' diye konuştu.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme