Prof. Tolunay: Mahkemeler bu kararı vermekten kaçınıyorlar!

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Akbelen ormanlarında, Limak ve İÇTAŞ eliyle inşa edilecek kömür madeni için 60...

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Akbelen ormanlarında, Limak ve İÇTAŞ eliyle inşa edilecek kömür madeni için 60 binden fazla ağaç kesildi. Ağaç kesiminin durdurulması için avukatlar tarafından verilen dilekçeler 3 kez iptal edilirken, çevreciler ve bilim insanları durumun kalıcı sonuçları olacağını söylüyor.

Akbelen kıyımı bitmeden Kazdağları'nda yeni kıyım başlamıştı

Akbelen ormanlarındaki işlemler henüz tam olarak bitmeden Kazdağları'nda yeni bir ağaç kıyımına daha başlanmıştı. Cengiz Holding'in Halilağa madeni hakkındaki dava henüz neticeye ulaşmadan, bölgedeki ağaç kesimine başlandı.

Davalar açılıyor, fakat yürütme durdurulmuyor

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği, Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Doğanay Tolunay, davaların açılmasına rağmen yürütmenin durdurulmamasına dikkat çekti. Yaptığı açıklamada Tolunay, 'dava süreci devam ederken yürütmeyi durdurma kararı alınmadığı için madencilik faaliyetleri devam edebiliyor. Davacı taraflar yürütmenin durdurulması için karar verilmesini talep etseler de mahkemeler bu kararı vermekten kaçınıyorlar' dedi.

Ağaç kesiminin Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılma ihtimali de var

Yürütmenin durdurulmadığı takdirde şirketin ağaç kesemeyeceği, ağaçların ancak Orman Genel Müdürlüğü tarafından kesilebileceğini belirten Tolunay, Kazdağları'ndaki kesimin büyük bir ihtimalle bu şekilde gerçekleştiğine vurgu yaptı.

ÇED alanı 520 hektara yakın

ÇED alanının 520 hektara yakın olduğunun da altını çizen Tolunay, 'bunun yarısından fazlasında madencilik faaliyetleri yapılacak. Alanın geri kalanı depolama, toplama ve şantiye alanları olarak kullanılacak. Raporda 140.000 ağaç kesileceği belirtiliyor. ÇED raporlarında ormanlık alanlar değerlendirilirken en çok ağaç sayısı önemsenir ve bu yapılırken de 1,30 metredeki çapı 8 santimetreyi bulan ağaçlar kesilecek ağaç sayısı olarak verilir. Ormanda bulunan çalılar ve çapı 8 santimetreden küçük ağaçlar bu sayıya dahil edilmez. Bilirkişi raporuna göre bu bitkiler de dahil edildiğinde proje sahası içerisinde yaklaşık 550.000 civarında ağaç olabileceği söyleniyor' ifadelerini kullandı.

5 katı ağaç dikmek çözüm mü?

Benzer faaliyetlerde şirketlerin genelde ağaç sayısını ön plana çıkardığını ve kesilen ağaç sayısının 5 katı kadar ağaç dikileceğinin söylendiğini de ekleyen Tolunay, 'kamuoyunun meselenin sadece ağaç sayısına indirgenmesi tuzağına düşmemesi gerekiyor. Orman ekosistemi ağaç sayısına indirgenemez. Keserken küçük çaplı ağaçlar ve fidanlar sayılmıyor, ama dikilen fidanların tamamı bir karış boyunda. Ayrıca ÇED Raporlarında bölgedeki tahribatlardan zarar görecek hayvanlara, yılanlara, karıncalara, köstebeklere ve sayılarına dair hiçbir veri yoktur. Örneğin toprak sıyrıldığı için belki de bir milyon karınca zarar görece, ama bundan söz edilen bir ÇED raporu dahi göremezsiniz. Kaldı ki proje alanı karaçamların, kızılçamların ve meşelerin yoğun olduğu bir alan. Siz böyle bir alanı önce tahrip edip ardından belli bir sayıda ağaç diktiğiniz zaman orman kurmuş olmazsınız, ağaçlandırma yapmış olursunuz. Kaldı ki bu fidanların ne kadarının yetişkinliğe ulaşabileceği de kesin değildir' dedi.

Bölgede endemik bitkiler bulunuyor

Bakır madeninin yapılmasının planlandığı bölge içerisinde 5 endemik bitki türü ve çok sayıda tehdit altında hayvan türü de bulunmakta. Verilen bilgilere göre proje sahasında ÇED için yapılan incelemelere yalnızca omurgalı hayvanlar ve bazı bitkiler dahil edilmiş durumda.

Son olarak Tolunay, bölgede bu çaptaki bir madencilik faaliyetinden sonra dikilen fidanların yaşaması halinde bile ekosistemin eski haline dönmesinin hemen hemen imkansız olduğunun altını çizdi.

Utku Beycan

Bakmadan Geçme