Kavurucu sıcaklar İzmir’e geldi Doktorlar, “saat 11:00-15:00 arasında dışarı çıkmayın” dedi

İzmir, kavurucu sıcaklığa sahip bir haftaya giriyor. Sıcaklıklar hayatı zorlaştırırken, insan sağlığını da olumsuz etkileyebiliyor. İzmir...

İzmir, kavurucu sıcaklığa sahip bir haftaya giriyor. Sıcaklıklar hayatı zorlaştırırken, insan sağlığını da olumsuz etkileyebiliyor.

İzmir Tabip Odası(İTO), İzmir'deki hava durumu ile ilgili bir uyarıda bulundu. Havanın önümüzdeki günlerde olağanüstü derecede sıcak olacağını söyleyen İTO, aşırı sıcak ve neme sahip havaların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ekledi ve 'Özellikle 75 yaş üzeri kişiler, bebekler ve küçük çocuklar; kalp, akciğer, böbrek gibi yaşamsal organları tutan, uzun süreli ciddi hastalığı bulunan kişiler; özbakımı konusunda yetersiz kalan mental sağlık sorunu bulunanlar; sıcak havada uzun süre açıkta çalışanlar ya da güneşten ve sıcaktan korunamayan evsizler en çok etkilenecek kişilerdir.' dedi.

'11.00-15.00 arasında evde kalın'

Mümkünse saat 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıda bulunulmaması gerektiğini söyleyen kurum, dışarıda bulunma zorunluluğu varsa mümkün olduğunca gölge alanlardan hareket edilmesini, güneş gözlüğü ve şapka kullanılmasını, sıcaklığın vereceği zararı kolaylaştıran egzersiz ve hareketlerden kaçınılmasını, kafeinli ve alkollü gıdalar tüketilmemesini, bol miktarda su tüketilmesini önerdi. Ayrıca sıkı olmayan kıyafetler giyilmeli, özellikle çocukların ve evcil hayvanların araç içerisinde bırakılmamalarına dikkat edilmeli.

'Terlediğinizde soğuk su kullanın'

Vücudun, ısının üzerindeki etkisini azaltmak için terlediğini ve bu terin sıcak havalarda buharlaşmasının gecikebileceğini de vurgulayan İTO, bunun vücut ısısını arttırabildiğini ve mümkün ise soğuk suyla yıkanmak gerektiğini söyledi.

Uyarı, 'Sıcak çarpmasına ilişkin bulguların (kas kasılmaları, ateş, şiddetli baş ağrısı ve baş dönmesi, bulantı ve kusma) ortaya çıkması durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Kamu yönetiminin aşırı sıcak ve nemli havadan etkilenme olasılığı bulunan kamu ve özel sektör çalışanları için koruyucu önlemler alması uygun olacaktır.' ifadeleri ile sonlandı.

haber merkezi

Bakmadan Geçme