KAT KARŞILIĞI ALINAN PAYLAR İKİ KATARTTI

Artan arsa payları Ödemiş&rsquoin yeni yapılaşan bölgelerinde fiyatları yükseltti  İnşaat Mühendisleri Odası Ödemiş Temsilcisi Ufuk Aykol,...

Artan arsa payları Ödemiş'in yeni yapılaşan bölgelerinde fiyatları yükseltti

 İnşaat Mühendisleri Odası Ödemiş Temsilcisi Ufuk Aykol, ilçenin bazı mahallelerinde her geçen gün artan konut fiyatlarının arsa sıkıntısından kaynaklandığını belirtti. Arsa paylarının iki kat arttığını aktaran Aykol, ilçede devlet eliyle arsa üretme şansı olmadığı için şehir içinde kentsel dönüşüme hız verilmesi gerektiğini de vurguladı.

İlçenin nüfusu hızla artan mahallelerinden Zafer Mahallesi'nde konut fiyatlarının her geçen gün arttığı gözlenirken İnşaat Mühendisleri Odası Ödemiş Temsilcisi Ufuk Aykol, Ödemiş'teki inşaat sektöründe gelinen son noktayı değerlendirdi.

 

KAT KARŞILIĞI ALINAN PAYLAR ARTTI

Arsa fiyatlarının uçuşa geçmesi ve kat karşılığında payların artmasının konut fiyatlarında yükselişe yol açtığını aktaran Aykol, 'Fiyatlarda bazı mahallelerde görülen artışların sebebi arsa fiyatları ve arsa karşılığı alınan payların geçmişe göre iki katına çıkmasıdır. Müteahhit dört daireden oluşan bir binayı inşa ediyor, bunun iki dairesini arsa payı olarak verince elinde kalan iki daireyi maliyetleri karşılayıp bir de kar etmek zorunda, çok cüzi karlarla satış yapmaya çalışsa bile, arsa payı kaynaklı olarak fiyatların artışıyla sonuçlanıyor. Bunun yanında tabi yeni yapılaşan bölgelerde konutlardan kalite de ciddi oranda artmış durumda. Tüketici iyiyi hak ediyor ve doğal olarak da istiyor. Bu arsa ve inşaat maliyetleri ile konut fiyatlarının çok yüksek olduğunu düşünmüyorum.

Yeni yapılaşan mahallelerde durum böyle tabi şehir içi dediğimiz mevcut yapılaşmış bölgelerdeki yeni inşaatlarda bu durum söz konusu değil.

Ödemiş'te giderek artan konut fiyatları nedeniyle ilçedeki piyasayı cazip gören ve fiyat algısına kapılan çok sayıda müteahhit ilçe dışından gelip iş yapmaya başladı. Arsa paylarının yükselişiyle yüzleştiler fakat ellerindeki ekibe iş çıkarmak adına cüzi karlarla iş üretmeye çalışıyorlar. Tabi bu da sürekli olarak arsa sahiplerine teklif gitmesi anlamına geliyor. Tabi bu sektörün karşı karşıya olduğu riskleri de göz önüne almamız gerekiyor, iş güvenliği, işçi sağlığı gibi. Artan tekliflerle birlikte arsa fiyatları da paylar da artıyor. Ödemiş'te yılda 500 ila 600 arasında konut üretiliyor. Bu rakam Ödemiş'in ihtiyacını karşılar durumda' dedi.

 

REVİZE İMAR PLANI VE KENTSEL DÖNÜŞÜM

Revize imar planının ilçedeki arsa sıkıntısı konusunda bir nebze de olsa olumlu etkide bulunabileceğini aktaran Aykol, 'Revize imar planını bekliyoruz. Şu an revize çalışmaları sürdüğünden ilçede yeni parselasyona izin verilmiyor. Revize imar planı uygulandığında sektördeki bu arazi sıkıntısına bir nebze de olsa olumlu etki sağlayacaktır. Ödemiş şahıs arazileriyle dolu. Hazine arazisi olmadığından, Devlet eliyle arazi üretme şansı da yok. Bugün sadece inşaat sektöründe değil, tarım sektöründe de arazi fiyatlarının yüksek olduğunu gözlemliyoruz.

Bu ortamda elbette çözüm önerilerinden birisi de şehir içindeki kentsel dönüşüm uygulamaları olacaktır. Şehir içi yapılaşmış mahallelerde ada bazında uygulamalarla hem yapı stokunun depreme dayanıklılığı artırılır hem de mevcut arsa yapısı daha iyi şekilde değerlendirilebilir. Tabi bunu yerli müteahhitlerle sağlamak gerektiği düşüncesindeyim. Bu açıdan kentsel dönüşümün Ödemiş açısından daha hızlanması gerektiğine inanıyorum' dedi.

 

LOKOMOTİF SEKTÖR

Ödemiş'te inşaat sektörünün lokomotif sektör olduğunu vurgulayan Aykol şunları söyledi: 'Yıl bazında 500-600 konut üreten bu sektör Ödemiş'te piyasanın canlı kalmasını sağlıyor. Özellikle Ödemiş'teki müteahhitlerimiz çalışmaları ile ilçe ekonomisini ayakta tutuyor. Lokomotif sektör olarak inşaat küçük sanayisinden, küçük esnafına kadar herkese destek sağlıyor. Sektörümüzdeki sorunlarımızı en kısa zamanda yapmayı düşündüğüm bir toplantı ile masaya yatırılıp, ortak akılla çözüm bulmayı sağlayacağız'

Başar Uçar

Bakmadan Geçme