KARIN AĞRISI
Karın boşluğunda bulunan mide, bağırsaklar, karaciğer, safra kesesi, pankreas dalak, böbrekler, idrar torbası ve kadınlarda yumurtalık...
Karın boşluğunda bulunan mide, bağırsaklar, karaciğer, safra kesesi, pankreas
dalak, böbrekler, idrar torbası ve kadınlarda yumurtalık veya rahimde görülen
herhangi bir rahatsızlık; karnın çeşitli yerlerinde ağrılara sebep olur. Bu nedenle, karın
ağrılarının sebepleri pek çoktur.
Karın ağrıları; hastalığın yerine ve özelliğine göre ya aniden ya da yavaş
yavaş başlar; ağrı ile birlikte bulantı, kusma, ishal ve ateş de görülebilir.
Dikkat! Kısa sürede geçmeyen karın ağrılarında, mutlaka bir doktora başvurmak gerekir. Doktora danışmadan ilaç, müshil almak çok tehlikeli sonuçlar
doğurabilir.
Hazımsızlık ve yemeklerin sebep olduğu karın ağrılarını gidermek için aşağıdaki reçeteler kullanılır:
Reçete: 1-Malzeme: Nane, Limon.
Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 tatlı kaşığı nane ve küçük bir limonunun kabukları
konur. Kaynatıldıktan sonra 1 çay bardağı içilir. Aynı işlem, her yemekten
sonra tekrarlanır.
Reçete: 2-Malzeme: Çam kozalağı, Su.
Hazırlanışı: 4 bardak suya; küçük bir çam kozalağı konur. 10 dakika
kaynatıldıktan sonra süzülür.
*Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.
Reçete: 3-Malzeme: Tarçın, Su.
Hazırlanışı: 4 bardak suya; 10 gram tarçın konur. Kaynatıldıktan son
sonra 1 çay bardağı içilir.
Ayni işlem, yemeklerden sonra tekrarlanır.
Reçete: 4-Malzeme: Portakal kabuğu, Şeker.
Hazırlanışı: Büyükçe bir portakalın kabukları soyulur. Sonra kabuklar, çok ince
doğranır. Üzerine, 1 çorba kaşığı toz şeker konup yenir.
Reçete: 5-
Malzeme: Un, Hardal, Nane, Tuz, Tereyağı, Su.
Hazırlanışı: Orta boyda bir tencereye, 8 çorba kaşığı tereyağı ve 10 çorba kaşığı
un konur. Hafif ateşte karıştırılarak çok az kavrulur. Sonra 4 su bardağı su ilave
edilip hafif ateşte devamlı karıştırılarak pişirilir, kaynamaya başlamadan önce;
1 tatlı kaşığı hardal, 1 tatlı kaşığı ufalanmış nane ve 3 kahve kaşığı sofra tuzu
konur. Sıcak sıcak içilir.
*Bu işlem, şikyetler geçinceye kadar, günde 1 kere tekrarlanır.
Reçete: 6 Malzeme: Sadeyağ, Toz şeker.
Hazırlanışı: 1 çorba kaşığı sadeyağ (tuzsuz tereyağı/sağyag) ile 1 çorba kaşığı
toz şeker karıştırılıp, ezildikten sonra yenir.
Reçete:7 Malzeme: Anason, Üzüm sirkesi, Şap (Alaun).
Hazırlanışı: 6 çorba kaşığı anason, havanda iyice dövülür. Sonra 3 su bardağı
üzüm sirkesinin içine konup, kaynatılır. Çok yavaş süzülür. Kabın dibindeki
anason alınır, üzerine 1 çorba kaşığı yanmış ve dövülmüş şap konur.
Yoğurularak hamur haline getirilir. Temiz bir tülbent parçasının içine
doldurulduktan sonra tam göbeğin üzerine konur. 6 saat sonra kaldırılıp, göbek
bölgesi ılık suyla temizlenir.
Reçete: 8-Malzeme: Şahtere (Fumaria officinalis), Su.
Hazırlanışı: 4 bardak suya; 2 tutam şahtere konur. 10 dakika kaynatıldıktan
sonra süzülür. Yemeklerden 5 dakika sonra, birer kahve fincanı içilir.
Reçete: 10- Malzeme: Tarhun tohumu (Artemisia dracunculus), Su.
Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 çorba kaşığı tarhun tohumu konur. 10 dakika
kaynatıldıktan sonra süzülür. Yemeklerden sonra, birer kahve fincanı içilir.
AYRICA; aşağıdaki reçeteler de kulanılır:
*3 tane şeftali çekirdeği dövülüp, 1 tatlı kaşığı toz şekerle karıştırılıp yenir.
* Sabahleyin aç karına, 10 tane nane şekeri yenir.
*1 çorba kaşığı kavrulmuş çörekotu dövülür. 1 kahve kaşığı yenir.
*1 su bardağı ılık suya; 1 tatlı kaşığı süzme bal karıştırılıp, içilir.
* 1 kahve fincanı suya; 5 damla soğan suyu konup, içilir.
* Haşlanmış turp yenir.
*Karın bölgesi zeytinyağı ile ovulur, sonra erik peltesi sürülür. 2 saat sonra yıkanır.
** Sıcak tatbik: Karnın üzerine kızdırılmış tuğla veya kiremit parçası ya da
sıcak su torbası (buyot) konur.
** Ayaklar sıcak suya sokulur. 5 dakika bekletildikten sonra kurulanır. Sabahları da ılık banyo yapılır.
** Göbek üzerine şişe (vantuz) çekilir.
** Dizin tam altında, baldır kemiğinin dış kenarı; başparmakla aşağı yukarı
ovulur.