KAN PIHTILAŞMASI
Atardamar ve toplardamarların içinde dolaşarak hücrelerde özümleme ve gereği kalmayan maddeleri dışarı atma görevlerini sağlayan “Plazma”...
Atardamar ve toplardamarların içinde dolaşarak; hücrelerde özümleme ve gereği kalmayan maddeleri dışarı atma görevlerini sağlayan 'Plazma' ve 'Yuvarlar' dan meydana meydana gelmiş kırmızı renkli sıvıya 'Kan' denir. Bazı hastalıklar, kanın koyulaşmasına ve yarı katı (pıhtı) haline gelmesine sebep olur. Bu şekildeki kanın, damarlarda dolaşması zordur ve süratle damar sertliği 'ne yol açar. Bunun sonucunda da: Beyin kanamaları, felç veya kalp krizi görülebilir. Koyulaşmış, pıhtılaşmış kan; koyu renkli ve şurup kıvamındadır. Kan pıhtılaştığı zaman, hastada; uyuklama, çok uyuma, hazımsızlık, özellikle el ve ayaklarda devamlı ve çok üşüme, cinsel güç azalması, unutkanlık, zihnî kabiliyetin azalması, başında ağırlık hissi ve enseden başlayıp, yukarıya doğru yayılan adale tutulması görülür. Tedavi maksadıyla aşağıdaki reçeteler kullanılır:
Reçete: 1 -Malzeme: Kuşkonmaz (Asparagus), Şeker, Su.
Hazırlanışı: 4 bardak suya; 5 tutam kuşkonmaz konur. Kaynatıldıktan sonra süzülür. Suyuna; 2 çay bardağı tozşeker konup, hafif ateşte, şeker eriyinceye kadar ısıtılır. Sonra, temiz bir şişeye süzülür. Günde 3 kere, birer tatlı kaşığı içilir.
Reçete: 2- Malzeme: Çavdar ekmeği, Buğday ekmeği.
Uygulanışı: Bir gün yemeklerde kızartılmış çavdar ekmeği; ertesi gün de kızartılmış buğday ekmeği yenir.
Reçete: 3-Malzeme: Kiraz.
Uygulanışı: Mevsiminde, sabahları aç karına 300 gram kiraz yenir. Öğleye kadar başka bir şey yenmez. Aynı işlem, bir hafta süreyle tekrarlanır.
Reçete: 4- Malzeme: Kereviz, Pırasa, Tereyağı, Limonsuyu, Tuz, Su.
Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 baş kereviz ve 1 tane pırasa ince ince doğranır. 5 dakika kaynatıldıktan sonra 20 dakika bekletilip, süzülür.
Suyuna; 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 çay bardağı limonsuyu ve 1 kahve kaşığı sofra tuzu konup, karıştırılır. Günde 2 kere, birer su bardağı içilir.
Reçete: 5-Malzeme: Ardıç tohumu, Su.
Hazırlanışı: 2 su bardağı kaynak suya; yarım kahve kaşığı dövülmüş ardıç tohumu konur. 10 dakika bekletildikten sonra süzülür.
Yarısı saat 10'da , diğer yarısı da saat 15'te içilir.
Reçete: 6- Malzeme: Alıç çiçeği (Fleur d'aubépine), Su.
Hazırlanışı: 1 su bardağı kaynak suya; 1 kahve kaşığı kuru ve ufalanmış alıç çiçeği konur. 15 dakika bekletildikten sonra süzülüp, içilir.
* Yarısı saat 10'da, diğer yarısı da 15'de içilir.
Reçete: 7- Malzeme: Atkuyruğu (Hippuris vulgaris), Su.
Hazırlanışı: 4 su bardağı suya; 1 tutam atkuyrugu konur. 5 dakika kaynatıldıktan sonra ince ve temiz bir tülbentten süzülür.
Aynı işlem, saat 10 ve 15'de tekrarlanır.
* Yemeklerden önce, birer çay bardağı içilir.
Reçete: 8- Malzeme: Enginar yaprağı, Su.
Hazırlanışı: 2 su bardağı kaynak suya; 1 kahve kaşığı ufalanmış enginar yaprağı konur. 5 dakika bekletildikten sonra süzülür.
* Yemeklerden önce, birer kahve fincanı içilir.
Reçete: 9- Malzeme: Ökse yaprağı (Viseum album), Su.
Hazırlanışı: 1 su bardağı kaynak suya; 1 kahve kaşığı ufalanmış kuru ökse yaprağı konur. 15 dakika bekletildikten sonra süzülüp, içilir.
*Bu işlem; saat 10 ve 15'de tekrarlanır.
Reçete: 10-Malzeme: Burçak, Kitre (Gomme adragante).
Hazırlanışı: 1 tatlı kaşığı dövülmüş burçak, yarım kahve kaşığı kitre ile karıştırılır, günde 1 kere içilir.
AYRICA;
-Sabahları aç karına, 1 çay bardağı taze sıkılmış limonsuyu içmek,
-Bol maydanozlu marul salatası yemek,
-Yemeklerden sonra 100 gram çilek yemek,
-Yemeklerde 3 diş sarımsak ve domates yemek,
-Bol bol elma yemek,
-Ihlamur çayı, portakal suyu, greyfurt suyu içmek, çok faydalıdır.
*** Tedavinin daha etkili olması için de; hastanın zayıflaması, sigara ve içkiyi
bırakması, yağlı veya sütlü şeyler yememesi, sinirlenmemesi ve bol bol yürüyüş yapması tavsiye edilir.