Kamp ve Karavan Derneği: Karavan Köy Kurmayı hedefliyoruz

Karavan Köy' ün ne olduğu konusunda birtakım açıklamalarda bulunan İzmir Kamp ve Karavan Derneği Başkan Yardımcısı...

Karavan Köy' ün ne olduğu konusunda birtakım açıklamalarda bulunan İzmir Kamp ve Karavan Derneği Başkan Yardımcısı Ömür Durukan, konuya dair şunları anlattı: 'Karavan Köy dediğimiz şey, normal zamanlarda karavancıların rahatlıkla yaşayabileceği, belirlenmiş alan olan ama birtakım istenmeyen durumlarda acil toplanma, çadır kent olmaya elverişli alanlardır. Hatay depreminde yaşadık. Kuruldu. Biz bunun elimizin altında almasını istiyoruz. Normal günlerde karavancılar burada ücreti karşılığında faydalanır.

Olası bir doğal afet durumunda alt yapısı hazır olduğundan, suyu çekilmiş, pis su giderleri çekilmiş, duşları olan bir sistemde karavancılar hemen oradan ayrılıp orayı Kızılay çadırları gibi belediyelerin kuracağı çadır düzeneğini oraya yerleştirebilirler. Böylelikle orası hazır bir sisteme yerleşmiş olur. Olası kötü günler için aslında da bir çabamız var. Sadece karavancıların kullanabileceği bir yer değil, böyle olası durum için kullanılacak bir alan olarak açmak böyle bir yer kuruyoruz.

Karavan Köy' ün ne olduğu konusunda birtakım açıklamalarda bulunan İzmir Kamp ve Karavan Derneği Başkan Yardımcısı Ömür Durukan, konuya dair şunları anlattı: 'Karavan Köy dediğimiz şey, normal zamanlarda karavancıların rahatlıkla yaşayabileceği, belirlenmiş alan olan ama birtakım istenmeyen durumlarda acil toplanma, çadır kent olmaya elverişli alanlardır. Hatay depreminde yaşadık. Kuruldu. Biz bunun elimizin altında almasını istiyoruz. Normal günlerde karavancılar burada ücreti karşılığında faydalanır. Olası bir doğal afet durumunda alt yapısı hazır olduğundan, suyu çekilmiş, pis su giderleri
çekilmiş, duşları olan bir sistemde karavancılar hemen oradan ayrılıp orayı Kızılay çadırları gibi belediyelerin kuracağı çadır düzeneğini oraya yerleştirebilirler. Böylelikle orası hazır bir sisteme yerleşmiş olur. Olası kötü günler için aslında da bir çabamız var. Sadece karavancıların kullanabileceği bir yer değil, böyle olası durum için kullanılacak bir alan olarak açmak böyle bir yer kuruyoruz ifadelerinde bulundu.

Karavan köy projesinin içeriğiyle ilgili bilgi veren Ömür Durukan, nasıl bir alan yaratmayı amaçladıklarını şöyle açıkladı:

Bu karavan köy projesi İzmir'deki tüm kampçılar ve karavancılar için olacak. Büyükşehir belediyesi 7 noktadan bahsetti bize. Çangarlı, Bornova gibi üç dört daha var. Buraları hayata geçirmek şu an için önceliğimiz, çünkü belediye de kendince haklı. Biz diyor devletten destek alamıyoruz. Kendi yağımızda kavrulacağız. Bütçemiz çok düşük. O yüzden de şu an da yüklenemiyorsunuz ister istemez. Buralara büyük rakamlar da gerekmiyor. Etrafını tel örgü çevirmesi, bir su ve bir de atık tesisatı yetiyor. Çoğu karavanın elektriği dahi var zaten. Biz bir de günlerin sınırlı olmasını istiyoruz. İki günden fazla kalamayacak. Boşaltacak. Yerine başka birisi gelecek. Belediyenin, jandarmanın çek kardeşim
karavanını, şikyet var dediğinde o karavancının gidecek bir yeri olması lazım. Çünkü bizim ödediğimiz sigortalar çok fahiş. Yıllık vergileri çok yüksek rakamlar. Biz bunları ödüyorsak bir de kamp vergisi aldı altında vergiler veriyorsak ama kamp yapamıyorsak bu bizim büyük bir problemimiz. İzmir'de bu karavan köyü kurmak istememizin amacı, imknı olmayan bir insan çeksin karavanını oraya sabitlesin. Cüzi rakamlarla mesela 1500 lira gibi rakamlarla, merkezi bir yerde kontrolü bir şekilde yaparsak daha düzenli ve tertipli olacaktır. Buna ek, afet döneminde de toplanma merkezi gibi çadır alanı gibi geniş bir alan düşünün. Elektriği, suyu bütün her yere çekilmiş, hazır sistemi olan bir şey. Bir kere masraf yapılacak. Yıpranacak bir şey değil. Bu hem karavancıların üzerindeki baskıyı azaltacak hem de onlar için belirli bir alan olacak, kontrolü olacak. En azından güvenliği olacak. Kurmak istediğimiz karavan köylerin deniz kıyısında olması şart değil. Şehir merkezine yakın alanların olması ilk tercihimiz. Mesela Pınarbaşı, Bornova, Bayraklı civarı gibi olabilir. Karavanda yaşayan insanın da çalışması gerekiyorsa, metroya da izbana da ulaşabilsin. Buraya tatil alanı olarak bakmamak gerekiyor. Burası bir yaşam merkezi olacak. Bir mahalle bir köy gibi olacak' dedi.

Haber Merkezi

 

 

Bakmadan Geçme