Kafeteryalar ve Ödemiş Belediyespor
30 Mart yerel seçimlerinin ardından 2 ay gibi bir süre geçti. Seçimlerle ilgili tartışmalar devam ediyor....
30 Mart yerel seçimlerinin ardından 2 ay gibi bir süre geçti. Seçimlerle ilgili tartışmalar devam ediyor. Görevine devam eden başkanlar yeni projeler peşinde koşarken, yeni seçilenler belediyeyi tanıma süreci ile meşguller.
Ödemiş'te olduğu gibi bir dönem kaybedip yeniden seçilenler ise özetle 'nerede kalmıştık' deyip, seçim öncesi verdikleri sözleri gerçekleştirmenin yollarını arıyorlar.
Başkanımız sayın Mahmut Badem'i, basında çıkan ziyaret haberleri ile izliyorum. Sayın başkan, şimdilik ziyaretler esnasında verdiği bazı mesajlarla gazete sayfalarında yer bulurken önümüzdeki süreçte nasıl bir politika izleyeceğini ve hangi somut projeleri hayata geçireceğini hep beraber izleyerek göreceğiz.
Evim ve işyerim Ticaret Meslek Lisesi'ne yakın olan belediyenin Salı Pazarı Kafeteryası, geçtiğimiz günlerde self servise geçti. Yani, kendi çayını kendin alıyorsun.
Bu tür yerlerde, kendi kendine servis ne kadar doğrudur tartışılır ama ben kafeteryada görevli çalışanlara, 'yakında kendi çayımızı kendimiz demleyip. Bulaşığı da biz yıkayacağız' diye takılıyordum.
Dün öğrendim ki self servis işinden dönülmüş. Bence isabet olmuş.
Boşları toparlayacak çalışan olduğunu göre, içecekleri dağıtacak birilerinin de bulunabileceğini, bunun çok fazla bir maliyet getireceğini sanmıyorum.
Hem böyle yerlerde maliyet hesabının yanında sosyal hizmet anlayışının da hakim olması gerektiğine inanıyorum.
Kafeterya çevresinde çok sayıda özel işletme varken, belediyenin çalıştırdığı kafeteryanın, fiyat dengesi kuracağını ve ekonomik olarak alt gelir gruplarının da buraya gelip oturabilmesine olanak sağlayacağını düşünüyorum.
Aynı durum, Çamlık için de geçerlidir. Çamlık'ta belediye tarafından işletilen orta kafeterya, bana göre hem fiyat dengesi oluşturuyor hem de kr amacı gütmediği için sosyal bir hizmet görevi yapıyor.
Yeni dönemle birlikte ihaleye çıkarılan kafeteryanın taliplisinin çok olacağını düşünüyorum. Ama verilen bedeli buradan çıkarmak isteyen işletmeci doğal olarak fiyatlarda arttırıma gidecektir.
Bilemiyorum belki de bedeli bile çıkarmakta zorlanacaktır!
Yanlış hatırlamıyorsam, Kültürpark içindeki gölette bulunan kafeterya da sırf bu gerekçelerden dolayı özelleştirilmemiş idi…
Öte yandan, geçmiş dönemin Hacettepe Üniversitesi işbirliği ile yaptığı önemli projelerinden biri olan Bilim Merkezi'nin de milli eğitime devredileceği yolunda söylentiler var.
Bilim Merkezi'ndeki çay ocağı, kar etmiyor gerekçesi ile kapatıldı.
Çay ocağı sessizliğe bürününce sahipsiz bir kuruluşmuş gibi görüntü oluştu!
Çay ocağı buraya gelen özellikle ilkokul çağındaki çocuklarla bunların velileri için gerekli bir işletme idi ve burada da kar amacından ziyade sosyal hizmet amacı ön planda olmalıdır.
Aksayan yönler varsa tabii ki düzeltilmelidir. Ama böyle yerlerde sosyal amaçlar ön planda tutulmalıdır.
Önümüzdeki günlerde, Ödemiş Belediyespor'un kongresi var.
Yaklaşık 20 yıldır Ödemiş'te çalışıyorum. Takip ettiğimi 20 yıl içinde Ödemiş Belediyespor'da yönetim ve antrenör sıkıntısı yaşandı.
Daha önceki yıllarda da yazdım ama yinelemekte fayda görüyorum.
Bana göre Ödemiş Belediyesi, Ödemiş Belediyespor'dan elini çekmelidir.
Ödemiş Belediyesi, 'amatör' spora yatırım yapmalı ve buna bütçe ayırmalıdır elbette ama bunu, hesap işleri müdürlüğü altında oluşturulacak bir birim eliyle de yapabilir sanıyorum.
Yani, oluşturulacak sivil bir yönetime 'Alın kardeşim size şu kadar para, bunu ilçemizdeki gençlerin spor yapması için harcayın. Tesis istiyorsanız bize bildirin. Ama profesyonel liglerde mücadele edebilmek için daha fazla bütçe istiyor iseniz kurun ekibinizi ve kendi kendinizi yönetin. Antrenör veya futbolcu ekibinizi de kendi yönetim kurulunuzun belirleyeceği kişilerden oluşturun' demelidir.
Ödemiş Belediyesi de Ödemiş Belediyespor'a altyapı anlamında hizmet etmeli ve yıllık belli bir bütçeyi buraya ayırıp, denetimini yapmalıdır.