Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının 90. Yılında Eşit Temsil Çağrısı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ödemiş Kadın Kolları, 5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınmasının 90. yıldönümü dolayısıyla anlamlı bir basın açıklaması yaptı. Kadınların siyasi temsiliyette yaşadığı sorunlara dikkat çekilen açıklamada, eşitlik ve demokrasi vurgusu ön plana çıktı.

Tarihten Bugüne Kadın Hakları Mücadelesi

Kadınların seçme ve seçilme hakkını birçok ülkeden önce kazandığını hatırlatan CHP Ödemiş Kadın Kolları, Türkiye'nin bu alandaki öncülüğünün Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve devrimcilerinin kararlı adımları sayesinde gerçekleştiğini belirtti. 1930'da belediye seçimlerinde, 1933'te köy ihtiyar heyetlerinde ve muhtarlıklarda, 1934'te ise TBMM'de seçme ve seçilme hakkı elde eden Türk kadınlarının o dönem dünya çapında örnek bir kazanım elde ettiği ifade edildi.

Kadınların Siyasetteki Temsili Yetersiz

Basın açıklamasında, Türkiye'nin kadınların siyasete katılımında dünya sıralamasında oldukça geride olduğuna dikkat çekildi. Dünya Ekonomik Forumu'nun 2024 Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Uçurumu Raporu'na göre, Türkiye'nin 146 ülke arasında 114. sırada yer aldığı vurgulandı. TBMM'de kadın temsili %20, yerel siyasette ise yalnızca %5 seviyesinde. Bu rakamların, siyasette eşit temsilin sağlanması için acil adımların atılması gerektiğini açıkça gösterdiği ifade edildi.

CHP'nin Eşit Temsil Hedefi

Cumhuriyet Halk Partisi'nin eşit temsile yönelik attığı somut adımlar da açıklamada geniş yer buldu. Genel Başkan Özgür Özel'in Merkez Yönetim Kurulu'nda eşit temsili sağlaması ve 2024 Tüzük Kurultayı'nda %50 kadın temsili hedefinin ortaya konulması önemli birer örnek olarak gösterildi. Ayrıca, 2024 yerel seçimlerinde CHP'nin kadın belediye başkanı sayısını artırarak, 35 kadın belediye başkanının seçilmesini sağladığı ifade edildi. Belediye meclislerinde de kadın temsili önemli ölçüde artarken, bu durumun eşit temsilde siyasi iradenin ve kararlılığın önemini bir kez daha ortaya koyduğu vurgulandı.

Kanunlarda Değişiklik Talebi

CHP Ödemiş Kadın Kolları, kadınların siyasi temsiliyet oranlarının artırılması için yapılan kanun değişikliği tekliflerinin iktidar partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi tarafından reddedildiğini hatırlattı. Kadınların karar alma mekanizmalarındaki temsilinin artırılması için yasal düzenlemelerin bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiği belirtildi.

“Çare Eşitlikte, Çare Eşit Temsilde”

Açıklamada, kadınların siyasette ve toplumsal hayatta eşit temsile ulaşması için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiği vurgulandı. Şu çağrılar dikkat çekti:
• Sokakta güvende olmak, pazarda geçim derdine çözüm bulmak ve mahallelerde kreşlerin kapanmaması için eşit temsile ihtiyaç var.
• Daha fazla kadın muhtar, belediye başkanı ve milletvekili için eşitlik şart.
• Eşitlikçi bir politika anlayışı olmadan gerçek demokrasiye ulaşmak mümkün değil.

“Kadınlar Dönüştürücü Güçtür”

CHP Ödemiş Kadın Kolları, kadınların dönüştürücü gücüne vurgu yaparak, “Erkek siyaset değil, eşit siyaset bizimle mümkün!” sloganıyla sözlerini noktaladı. Kadınların siyasette daha güçlü yer alması için mücadeleye devam edeceklerini ifade eden Kadın Kolları, Türkiye'nin gerçek bir demokrasiye ancak kadın-erkek eşitliği sağlandığında ulaşabileceğini belirtti.

Bakmadan Geçme