Kadın cinayetlerinde sonu gelmeyen yas: Sebep kadın düşmanı politikadır!

yenikiraz.com’dan Zeynep Göksu Tekin’in haberine göre İzmir Tabip Odası, Alanya 5 Nolu ASM'de görevi başında boşanma...

yenikiraz.com'dan Zeynep Göksu Tekin'in haberine göre

İzmir Tabip Odası, Alanya 5 Nolu ASM'de görevi başında boşanma aşamasında olan ve eşi tarafından rehin alınıp katledilen Dr. Melek Bağçe'yi andı.

Sağlıkta şiddetin sona ermesi adına 'Kızgınız, öfkeliyiz. Sağlık çalışanlarına yapılan şiddet sona ersin' denildi. Yönetim kurulu üyesi Uzman Dr. Yüce Ayhan ve Kadın Hekimler Komisyon Üyesi Uzman Dr. Psikiyatrist Mevhibe Tümüklü Türkiye'de kadına şiddetin sona ermesi adına açıklamalarda bulundu.

'ACILIYIZ, ÖFKELİYİZ…'

Uzman Dr. Yüce Ayhan, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

'Ülkemizin içinde bulunduğu şiddet sarmalında bir kadın meslektaşımızı daha kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Geçtiğimiz gün Alanya 5 no'lu Damlataş Aile Sağlığı Merkezi'nde çalışan meslektaşımız Dr. Melek Bağçe'nin, boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından işyerinde güpegündüz rehin alınarak vahşice katledildiğini öğrendik. Bu tamamiyle bir 'deja-vu'. Kasım 2015'te meslektaşımız Dr. Aynur Dağdemir, birlikte çalıştığı kadın hemşireyi erkek şiddetinden korumaya çalışırken öldürülmüştü. Ocak 2022'de Ebe Ömür Erez, aile sağlığı merkezinde erkek şiddetiyle katledilmişti. Ekim 2022'de aile sağlığı merkezinde çalışan Emine hemşire, işyerinde bir erkek tarafından ateşli silahla vurulmuştu. Nisan 2023'de Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşe Güneş, eski eşi tarafından hastane bahçesinde bıçaklı saldırıya uğramıştı.

Birkaç örneğini sıraladığımız bu acı olaylar, tıpkı meslektaşımız Dr. Melek Bağçe cinayetinde olduğu gibi, hem kadına yönelik şiddetin ve hem de hekime/sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin vücut bulduğu olaylar arasında'.

'SEBEP KADIN DÜŞMANI POLİTİKADIR'

Şiddeti meşrulaştıran, körükleyen, kadını ve kazanılmış haklarını yok sayan, sahiplenilmesi gereken bir mal gibi gören kadın düşmanı erkek egemen politikalar, alınmayan koruyucu önlemler, işletilmeyen düzenleyici mekanizmalar ve cezasızlık politikalarının insan hayatının her alanını kuşatmaya devam ettiğine vurgu yapan Dr. Mevhibe Tümüklü, Erkek failleri cesaretlendiren söz konusu politikaların, şiddetin her türünün evlerde, işyerlerinde, okullarda, sokaklarda fütursuzca kol gezmesine ve yaygınlaşmasına yol açmakta olduğunu belirtti. Tümüklü, 'Bizler biliyoruz ki; kadın cinayetleri politiktir ve bütün kadın cinayetlerinde olduğu gibi kız kardeşimiz Dr. Melek Bağçe'yi yaşamdan koparan fail yalnızca boşanma aşamasında olduğu erkek değil, bu kadın düşmanı politikalardır' diyerek sözlerini noktaladı.

ŞİDDETE KARŞI MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

Dr. Yüce Ayhan, 'Yaşamı savunan bir mesleğin üyeleri olarak görevi sağlık hizmeti vermek ve yaşatmak olan meslektaşımızın, gün ortasında, hiçbir güvenlik önlemi olmayan aile sağlığı merkezinde boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından önce rehin alınıp sonra da hunharca öldürülmesini kınıyoruz. Bir kadını daha kaybetmemek adına yaşamdan, sağlıktan, özgürlükten yana meslekten bir kişinin daha eksilmemesi için kadına yönelik her türlü şiddete karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.

İnsan haklarına ve onuruna yaraşır, şiddete karşı güvenli çalışma ortamlarını talep etmekten ve mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz' diyerek sözlerini tamamladı.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme