Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan İzmir’i korkutan uyarı büyüklüğünde deprem olabilir”
TMMOB bünyesinde bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası’nın İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, 1999 Gölcük depreminin yıldönümünün...
TMMOB bünyesinde bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası'nın İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, 1999 Gölcük depreminin yıldönümünün yaklaşması vesilesi ile bir uyarıda bulundu.
Onalan, tüm dünyadaki en yoğun sismik faaliyetlerin Ege Bölgesi'nde yaşandığını belirtti, İzmir'de toplam 13 fay bulunduğunu söyledi.
3 gün önce Girit'te gerçekleşen ve 4.8 büyüklüğündeki depremi hatırlatan Onalan, Girit'te geçmişte çok büyük depremler yaşandığını da vurguladı; 'yaşadığımız coğrafya afet coğrafyası, artık bu durumu kabullenip, buna göre plan çizmemiz lazım' dedi.
Hızlıca öncelikli alanlar yaratmalıyız
Öncelikli alanların hızlı bir şekilde yaratılmasının ve köyden kente göçün önlenmesinin hayati öneme sahip olduğunu, ve bunun yapılmadığı takdirde yıkımdan kurtulmanın mümkün olmadığını belirten Onalan, İzmir'de olası bir depremin yıkıcılığının azalması için seferberliğin şart olduğunu belirtti; 'Mutlaka kentlerden kırsala dönüşü hızlandırmamız, oralarda insanların yaşayacakları alanlar yaratmamız gerekiyor. Bir ilçe belediyemize aylık 40 tane inşaat ruhsatı geliyor. İzmir'in 30 ilçesi var. Aylık bin 200 inşaat ruhsatı yapıyor. Bunun çok büyük bir kısmı İzmir'in metropol alanında; Karşıyaka'da, Alsancak'ta. Her yerde inşaat yapıyoruz. Artık bu kentin bunu taşıyacak gücü yok.' dedi.
Depremler 7 büyüklüğünde olabilir
İzmir'de nüfusun yoğunlaştığı Karşıyaka, Alsancak, Bostanlı ve Çiğli gibi yerlerin yaşanacak bölgeler olmaktan çıktığını da belirten Onalan, tarım alanlarının imara açılmasıyla bu durumun önlenemediğini vurguladı.
İzmir'deki fayların 7 büyüklüğüne kadar depremler üretme kapasitesi olduğunun altını çizen Onalan, 'bunların herhangi birinin kırılması durumunu düşünmek bile istemiyoruz. Yapı stokumuz çok eski. Bunu yapacak bütçe yok. Bostanlı'yı, Karşıyaka'yı, Alsancak'ı bir kutunun içine koyup, güvenli bir alana taşıma şansınız yok. Bunu 20-25 yıl önce planlamalıydık. Bizim insanlarımız, kendi doğdukları yerde insanca yaşam koşullarına sahip olmalı ki; buraya göç etmesinler. Bu çok büyük bir sorun ve bunu kısa vadede aşma şansımız yok. Çocuklarımız ve torunlarımızı kurtaralım.' ifadelerini kullandı.
Haber merkezi