İzmirli esnaf başkanını seçiyor

İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği,  Zekeriya Mutlu'nun milletvekili adaylığı için istifa etmesinin ardından olağanüstü genel...

İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği,  Zekeriya Mutlu'nun milletvekili adaylığı için istifa etmesinin ardından olağanüstü genel kurula gitti.

Zekeriya Mutlu ile Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata İzmir esnafının kantarına çıkıyor.

Genel Kurul'da 128 odanın başkan, başkanvekili ve yönetim kurulu üyelerinden oluşan toplam 1030 kişi oy kullanacağı öğrenildi.

Yeni Kiraz'dan Semi Tektaş'ın haberine göre,

Başkanlık divanının ilk sözü verdiği Yalçın Ata'nın konuşmasının satırbaşları şu şekilde;

'Muhterem arkadaşlarım sizler mütevazi sermayelerine alın terlerini katarak, nasırlı elleriyle, onurlu ekmeklerini kazanan İzmir Esnaf ve Sanatkarlarını bugün burada temsil etme onuruna erişmiştir. Sizler bu ülkenin ikinci büyük esnaf teşkilatının çok değerli köşe taşlarsınız. Değerli delegeler bugün hep birlikte gerçekleştirdiğimiz bu toplantıda çok önemli bir karar vereceksiniz. İzmir esnaf teşkilatının tarihine altın bir sayfa ekleyeceksiniz.

ESNAF YERİNDE SAYDI 

22 yıl önce bugünlerde yine böyle bir olağanüstü kongrede kendilerine değişim grubu diyerek eski başkanı ve yönetimini değiştirerek iş başına gelen ama 22 senede hiçbir şeyi değiştirmeyen bir ekibi tekrar seçeceksiniz ya da yepyeni bir değişimi  göreve getireceksiniz. İlçelerimize uzun yıllar önce eski birlik başkanı döneminde yapılan hizmet binalarına yenilerini ekleyeceğiz. Esnaf ve sanatkarlar yöneticileri için elden ayaktan düştüklerinde isterse kalabilecekleri bir huzurevi yapacağız. Değişim çabalarıyla İzmir birliği başkanlığına ve yönetimine seçilenler, esnaf ve sanatkarlar için hiçbir şey değiştirmediler, bir şey hariç kendi hayatlarını değiştirdiler. Makam mevki sahibi oldular, milletvekili oldular, büyük şirketler kurdular. Masalara vurarak, 'yedirmeyeceğiz' dediler. Lakin esnaf hep yerinde saydı. Hatta daha da geriye gitti.  Bugün birliğin hizmet binasının ve otelinin 22 yıl önceki başkan ve yönetimi tarafından yapıldığını ve hl kullanıldığını çok iyi hatırlarsınız. Bugün değerli oylarınıza ve hizmetinize talip olan bizler değişmeyeceğiz ama hep birlikte bir şeyi mutlaka değiştireceğiz. Size hizmet etme yöntemini değiştireceğiz. Sizin hizmetkarınız olacağız, şeffaf, hesap verebilir bir yönetim anlayışı sergileyeceğiz.

TATİL KÖYÜ VAADİ 

Kuracağımız yardımlaşma ve dayanışma vakfı aracılığıyla başarılı esnaf ve sanatkar çocuklarına eğitim bursları vereceğiz. Esnaf ve sanatkar yöneticilerinin ailelerinin yararlanacağı bir tatil köyü kuracağız. Bütün bunları sadece birliğin ve odaların imkanlarıyla değil, hükümetle kuracağımız iyi ilişkiler sayesinde yapacağız.

SİYASET DEĞİL HİZMET 

Meslek kuruluşları siyaset yapmak için değil, mensuplarına hizmet etmek için faaliyet gösterirler. Mevcut ve önceki başkan sayesinde İzmir birliğinin üstüne yapışan siyaset yaftasını söküp atacağız. Biz esnaf ve sanatkar için varız. Esnaf ve sanatkarımız içerisinde her türlü siyasi düşünce sahibi olanlar var. Bu gerçeği asla unutmayacağız. 22 yıl önceki başkan ve yönetiminin devletten sağladığı imkanlarla verdiği hizmetlere yenilerini ekleyeceğiz. Ülkenin ikinci büyük birliğiydi. Fakat bugün pek çok il bizi geçti. Konya, Denizli, Antep esnaf başkanlarıyla, birlik başkanlarıyla görüşmeler yaptık. İzmir'de esnaf teşkilatının çalışmadığı gün gibi aşikardır.

Birliğimize ait gayrimenkullerimiz var. Bunlardan bir  tanesi Sarnıç'taki Çetmen mağazası. Bir diğer arsamızı da TEDAŞ zapt etmiş. Bizim birliğimiz nerelerdeydi o arsalar heba edilirken.

Diğer tarafta  9 bin 570 metrekarelik arsamız 20 milyona satıldı bugünkü değeri250  milyon değerinde.

Gelelim otele. 11 yıldır zarar ediyor.  Denetim Kurulu Başkanı olduğum için biliyorum. Kaynaklardaki otelimiz 2 yılda bir tadilat yaptırıyor. 2 yılda bir tadilat yaptırıyoruz ama bir türlü beceremiyoruz. Neden? Çünkü işin ehline vermiyoruz.

Biz burayı Esnaf Üniversitesi yapacağız, projelerimiz hazır, hükümetten de destek aldık. Büyük birliğin beceremediği otelden vazgeçip esnaf Üniversitesi yapacağız. Burada bin tane delege arkadaşım var. Ekonomi Üniversitesi girmek için torpil gerekiyor. Biz de aynı şekilde neden yapmıyoruz? Neden yapmayalım? 22 yıldır yapılmadı. Yapılmayanları yapmak için buradayız.

LİSTE ÇİZİK YEDİ 

Geçen sene seçim yapılmıştı bu salonda. 1 milyon 400 bin  TL maliyetli bir seçim yaptık burada. Mutlu başkana söyledik, bu listeyle seçime girerseniz mümkün değil bu iş yürümez diye. Noldu o liste 464 tane liste çizik yedi.

BU VURDUMDUYMAZLIK NEDİR? 

Bu sene iftar yemeği yapamayacaktık   500 bin TL deprem bölgesine yardım gönderme kararı aldık. Ama ne hikmetse biz arkadaşlarımla aday olunca tekrardan gökyüzünden gelen bir kararla iftar yemekleri tekrardan gündeme geldi. 7 ilçede iftar yemeği ve yine en son burada masalara vurularak 'yedirmeyeceğiz' denilen bir iftar yemeği daha gerçekleştirdik. Bunların da maliyeti bir milyonun üzerinde arkadaşlar. Bu müsriflik, bu vurdumduymazlık nedir? Bu esnafın parasıyla yapılıyor. 200 bin esnafın parası bu.

İlçelerde 32 tane keşfettiğimiz odamız var. Kıymetli mutlu başkanım, 9 yıldır uğramadığı ilçe odaları var. 9 yıldır uğramadığınız oda var. Odanın sandalyesi, masası yok, benim vicdanım sızladı. Yalçın Ata olarak benim vicdanım sızladı, Allah nasip eder akşam saat beşte göreve gelirsek yemin ediyorum, cebimden yaptıracağım bu odaları.'

Mevcut başkan Zekeriya Mutlu'nun ise konuşmasının satır başları şöyle:

'Değerli arkadaşlarım, biz Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve 128 odanın temsilcileri olarak siyasete bugün buradan bir mesaj daha vereceğiz. Siyasete, ülke ekonomisine katkı koyanlara, hepsine buradan bir mesaj vereceğiz. Esnaf ve sanatkarın önemini, yerinin ne olduğunu, bu ülkeye bu kentte ne katkı koyduğunu belirten bir mesaj bir Umarım yerine ulaşır.

Bir dönem önce Esnaf Odalar Birliği'nin başkanı, parlamentoda milletvekilliği yapıyor. Hatta İzmir esnaf teşkilatını bırakın Türkiye'deki esnaf teşkilatına ne katkı verdiğini siz biliyorsunuz. Esnaf ve sanatkarın dertlerini sorunlarını ilgili makamlara aktarmak, Millet Meclisi'nde esnaf teşkilatının stopaj sorunu, mazot sorununu, EYT sorununu,yapılandırma sorununu biz çözelim nesi var bunun.

Hatırlıyor musunuz? Seçimden önce 7.200 binle eşitlenecek hükümet bir çalışma yaptı. Emeği geçenlere başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bakanlara emeği geçen yönetim teşekkür ediyorum. İşte bu söylediğim bu başarının arkasında biz varız, hepimiz varız.

'KARDEŞLİK KONGRESİ' 

Bu kongre nasıl bir kongre biliyor musun? Bu kongre kardeşlik kongresi. Hangi birinize hangi partidensiniz, nereye oy verirdiniz diye asla sormam. Bizim siyasi durumuz olamaz, bizim partimiz ekmektir.

22 yıldır hiç bir şey değişmedi dediniz. Genel sekreteri geçip başkanı göremiyordunuz, ben kapımı bir gün bir kapatmadı. Mevcut birlik binasını bizim yönetimimiz yaptı. Birlik otelinin sözleşmesini biz uzattık. Birliğin personelin parası ödenmiyordu biz geldiğimizde hepsini ödedik. Birliğin yanındaki binayı kim yaptı. Biz yaptık. Bahsettiğiniz o 20 milyonluk arsayı o dönemin şartlarında çok iyi sattık. Emlakçılar Odası ile görüştüm fiyat belirttiler 16-17 milyon biz 20'ye sattık.'

Olağan genel kurulda oy verme işleminin tamamlanmasının ardından sayım işlemine geçildi.

 

Bakmadan Geçme