İzmir’in lezzeti söğüşte gelenek değişti

Yeni Kiraz gazetesi yazarı Didem Ezme, genelde erkeklerin hazırlayarak sattığı söğüşe kadın eli değdiğini yazdı. Habere...

Yeni Kiraz gazetesi yazarı Didem Ezme, genelde erkeklerin hazırlayarak sattığı söğüşe kadın eli değdiğini yazdı.

Habere göre yaklaşık 500 yıllık bir tarihi olan, kökleri Selçuklu'ya kadar uzanan, kimi zaman Balkan, kimi zaman Rum yemeği olduğu söylenen ve İzmir'in gözde sokak lezzetlerinden olan söğüş, genelde erkeklerin hazırlayıp sattığı bir sokak lezzetliyken kadın ustalar, sektöre el attı.

Ezme'nin haberine göre İzmir'de yaklaşık 1 yıldır söğüş ustalığı yapan ve işini severek icra ettiğini ekleyen Aysel Erdil, söğüş yapımını işyeri sahibi Batıkan Bulucu'dan ve Şenay hanımdan öğrendiğini belirtti; 'İşimi severek yapıyorum. Burada olmaktan çok mutluyum. Haşlanmış kuzu kellesinin içine soğan, maydanoz, acı biber doğranarak ekleniyor. Soğuk olarak yenen söğüş aslında bir Rum yemeğidir daha sonra biz Türklere geçmiş ve gayet de güzel olmuş' ifadelerini kullandı.

Ortalama satışlar yüksek

Günlük satışların yüksekliğinden ve sakin geçen günlerin azlığından da bahseden Erdil, paket servislerin saat 11.00'da başladığını ve gece 02.00'a kadar devam ettiğini söyledi.

Kadın söğüşçülerin sektörde az bulunduğunu, bu nedenle çevreden olumlu tepkiler aldığını da vurgulayan Erdil, 'kadın eli değdiği için çok memnun ayrılanlar oluyor ve işimiz gayet keyifli gidiyor' dedi.

Erdil, sözlerini normal söğüşün fiyatının 95 lira, duble söğüşün fiyatının 120 lira ve tabak porsiyonun fiyatının 150 lira olduğunu belirterek noktaladı.

İşletme sahibi Bulucu: Yeni jenerasyon bir söğüşçüyüz

İşletmenin sahibi Batıkan Bulucu da sakatatçılığın dede mesleği olduğunu ve işletmenin de bir yıldır var olduğunu söyledi.

Kadınların hijyenik çalıştığını düşündüğü için kadın söğüşçü çalıştırdığının da altını çizen Bulucu, söğüşçülüğün hoşuna gittiğini ve işletmeyi bu yüzden açtığını belirtti. Yaptığı açıklamalarda Bulucu, 'biz yeni jenerasyon bir söğüşçüyüz. Alışılmışın dışında bir şeyler yapmak istiyoruz ve bu yüzden kadın eli değen yer her zaman hijyenik gözüktüğü ve titizlikle de çalışmak istediğimiz için böyle bir tercih yaptık. Müşterilerimiz de buna olumlu tepki gösterdi. Kadın eli, yeni nesil söğüşe el değdirdi' ifadelerini kullandı.

Sakatat tüketmekten çekinenler daha önce hiç denememiş oluyor

Sakatat tüketmekten çekinen insanların genelde sakatatı hiç denemediğini, denediğinde ise bu ön yargılarının tamamen kırıldığını belirten Bulucu, 'bu insanlara ilk deneyimlerini yaşatıyoruz ve gelen tepkiler çok olumlu oluyor. Bakış açıları farklı olabilir ama bu düzeltilebilir. Bütün evraklarımız tam bize güvenebilirler. Herkesi müdavimimiz olması için bekliyoruz' dedi.

Müşterilerin arasında söğüşü ilk defa yediğini belirten Saliha Bozbey de sektör içerisinde kadınların varlığını desteklediğini, oğlunun önerisiyle işletmeye ilk kez geldiğini söyledi. Bulucu gibi, kadınların olduğu yerde hijyenin ve düzenin var olduğuna inandığını belirten Bozbey, işletmenin bundan dolayı dikkat çektiğini vurguladı; 'yıllardır başka yerde yiyordum. Oğlumun önerisi ile ilk defa geldim ve çok beğendim. Buranın söğüşüyle keşke daha önce tanışsaydım' dedi.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme