İzmir’in katı atık bertaraf tesisi planlarında yeni gelişme

Ege’de SonSöz gazetesinden Metehan Ud’un haberine göre İzmir’in katı atık bertaraf tesisleri ile ilgili kritik gelişmeler...

Ege'de SonSöz gazetesinden Metehan Ud'un haberine göre İzmir'in katı atık bertaraf tesisleri ile ilgili kritik gelişmeler yaşandı.

İzmir'in Harmandalı mevkisinde bulunan katı atık bertaraf tesisinin yerine Menderes ilçesinde bir tesis kurulmak isteniyor. Plan, Harmandalı'nın heyelan bölgesi olmasıyla gerekçelendiriliyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer de Menderes'te yapılması planlanan proje ile ilgili onay çağrılarında bulunuyor.

Menderes'teki projenin akıbeti merak konusu olurken haber Bergama'dan geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan ve Bergama'da bulunan katı atık bertaraf tesisini işleten ve elektrik üreten İzmir Doğu Star Elektrik Şirketi'ne teşvik verileceğini belirtti.

183 milyon 840 bin lira verilecek

Bergama'daki tesisin işlerliğini arttırması ve büyümesi için 183 milyon 840 bin 773 lira destek verilecek. Verilecek destekle beraber yılda 87 bin 624 ton kapasitesi bulunan bir mekanik ayırma ve atık işleme tesisi kurulması planlanıyor. Proje ile beraber 45 kişiye istihdam sağlanacak ve yurt dışından 468 bin liralık ekipman getirilecek.

Öte yandan işletmeye sunulan kolaylıklar arasında faiz desteği, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, 7 yıllık sigorta primi işveren listesi, %80'lik vergi indirimi ve %40 oranında yatırıma katkı oranı desteği bulunuyor.

Şirket Doğanlar Yatırım Holding bünyesinde bulunuyor

İzmir Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş., Doğanlar Yatırım Holding'in bünyesinde bulunuyor. Doğanlar Holding, ayrıca Doğtaş'ın tamamını ve Kelebek Mobilya'nın hisselerinin yüzde yetmişini bünyesinde bulunduruyor. Davut Doğan, Aydın Doğan gibi isimler tarafından yönetilen şirket, enerji yatırımlarında da varlık gösteriyor. Şirket, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2019'da Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi kurulması ve işletilmesi için yapılan ihaleyi 75 milyon lira ile kazanmıştı.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme