İzmir’de kültür ve sanatın geleceği konuşuldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliği yaptığı 'Cumhuriyetin İkinci Yüzyılına Girerken Kültür ve Sanatın Geleceği' sempozyumu başladı....

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliği yaptığı 'Cumhuriyetin İkinci Yüzyılına Girerken Kültür ve Sanatın Geleceği' sempozyumu başladı. İki gün boyunca Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM) sanatçıları, siyasetçileri ve bilim insanlarını bir araya getirecek sempozyumun açılış konuşmasını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptı.
Programın ilk oturumunda 'Kuruluşun ve İlk Yüzyılın Kültür Politikaları' irdelendi. Türkiye'nin ilk Kültür Bakanı ve ilk Kültür İşleri Büyükelçisi Talt Sait Halman anısına düzenlenen oturumun moderatörlüğünü iletişimci ve yazar Zeynep Altıok Akatlı yaptı. Oturuma eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş, Prof. Dr. Suat Çağlayan, eski Kültür ve Turizm Bakanı Fikri Sağlar konuşmacı olarak katıldı.

Barış ve demokrasi vurgusu

Türkiye'de son dönemde sanatçıların yaşadığı sorunlara değinen Başkan Soyer, 'Biz bu ülkede konser yasakları, linç kampanyaları, sanatçıların hukuksuz biçimde yargılanması, ev hapsi gibi sanata karşı yapılan yüzlerce adaletsizliğe şahit olduk. Oysa sanatı ve sanatçıyı kalıplara sokamaz, ehlileştiremezsiniz. Sanatın özünde, sanatçının mayasında; tekliğe karşı çokluk, baskı ve zorbalığa karşı özgürlük ve adalet duygusu yer alır. Bu yüzden, Türkiye'de çok yakında yeniden kardeşlik, barış ve demokrasi tesis edilecekse bunda sanatçıların çok büyük payı olacak' diye konuştu.

'Bu ülke yol ayrımında'

Bugün ülkenin yol ayrımına geldiğine dikkat çeken Soyer, konuşmasını şöyle sürdürdü:
'Cumhuriyetimiz, yüz yıl önce olduğu gibi bugün de sanattan aldığı güçle kök salacak ve demokrasinin ışığında, gücünde gelişip gelecek kuşakların önlerini açacak. Cumhuriyetimizin demokrasi devrimini cesaretimiz mümkün kılacak. Onun kalıcı olmasını ise kültürle sağlayacağız. Bu topraklarda yeniden bir uyum kültürünü inşa edeceğiz. Bu buluşmada umudumuzu büyüten tüm sanatçılarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Sanat ve sanatçı dostu İzmir'e şeref verdiniz.'

Bakmadan Geçme