İzmir’de Kiraz Üreticisi Dertli

Kemalpaşa, Türkiye’de kiraz üretiminin merkezi konumunda. Yıllık ortalama 50-60 ton kiraz üretimi yapılıyor. Öte yandan bölgede...

Kemalpaşa, Türkiye'de kiraz üretiminin merkezi konumunda. Yıllık ortalama 50-60 ton kiraz üretimi yapılıyor. Öte yandan bölgede betonlaşma, tarım alanlarının tahrip edilmesi, karbon emisyonu gibi nedenlerden ötürü bölge kiraz üretimine eskisi kadar verimli değil. Üreticiler özellikle artan gübre ve sulama maliyetlerini karşılamak için fiyatı yüksek tutuyor. Bu durum ise tüketicinin kirazdan uzak durmasına neden oluyor.

Evrensel Ege'den Eda Aktaş ve Pınar Çetinkaya'nın haberine göre 20 yıldır kiraz üreten bir çiftçi, maliyetlerdeki artışın boyutunun 'Şu an kilosu 30 ila 80 arası değişiyor ama bizim maliyetlerimiz bu 4 yıl içinde ikiye üçe katlandı. 250 liraya aldığımız 15 kiloluk gübre şu anda 1750 lira. İlaçlar yine aynı şekilde. Yevmiyeler geçen yıl 200 lira iken bu sene 450 lira.'diyerek anlattı.

Bir başka kiraz üreticisi Tuncer Topçu ise devletin üreticiye hiçbir maddi destek sağlamadığının altını çiziyor. Üretim için en temel malzeme olan yakıtta bile devletin kendisine yardımcı olmadığını söylüyor. 'Çiftçilik yapılacak iş değil, benden sonra gelen çocuklarıma bu işi yaptırmam' diyerek Türkiye'nin, tarım ürünlerinde kendi kendine yetebilen bir ülke iken şimdi genel olarak üretimin neden bu kadar azaldığını, insanların neden üretimden kaçtığını ve dolayısıyla pazar ürünlerinin fiyatının nedenini de adeta özetlemiş oluyor.

Doğduğundan beri kiraz üretim işinde olan Kemal ise:'Geçmiş yıllarda 2 kilo kirazla 1 çuval gübre alabiliyorduk. Şimdi 10 kilo veya 1 kasa kiraz satsak bir çuval gübre alamıyoruz'dedi. Kiraz üretiminin veriminin ve tadının bozulmasında başka bir etken olan sanayileşme ve hava şartları sonucu çoğalan karbon emisyonunun altını çizen Kemal, kooperatifleşmenin bu soruna çözüm olabileceğini söyledi.

Bir başka kiraz üreticisi Ayla, maliyetlerin bir önceki yıla göre artış yüzdesinin %150 olduğunu söyledi.

Sinancılar Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı Engin Kozak, 'Küresel ısınmayla birlikte çok büyük bir su problemi yaşıyoruz. Özellikle kuzey yarım kürede kirazı ilk çıkaran bölge olarak suya daha çok ihtiyacımız var. Yani bununla ilgili Büyükşehir Belediyesine, DSİ'ye bazı taleplerde bulunduk. Baraj yapımıyla ilgili, köyümüzden geçen dereden haziran ayında akan fazlalık olan suyun hattımıza alınmasıyla ilgili gerekli başvurularda bulunduk. Biz çalışmalarımızı elimizden geldiği kadar sürdürmeye çalışıyoruz. Bölgemizde şu an suyla ilgili çok büyük problemler var' dedikten sonra çiftçinin bütün yıl harcayacağı parayı bir ayda kazandığından, bu yüzden sadece kiraz mevsiminde kazandığı parayla bütün yıl masraflarını karşılamak zorunda olduğundan, buna üretim maliyetleri eklendiğinde çiftçinin kalan hiçbir şey için para bulamadığından da bahsetti.

Bakmadan Geçme