İzmir’de Fahrettin Altay – Narlıdere Metrosu’nda Sona Yaklaşılıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Evka-3 ile Narlıdere’yi birbirine bağlayacak Fahrettin Altay – Narlıdere Metrosu’nun inşaat çalışmalarını...

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Evka-3 ile Narlıdere'yi birbirine bağlayacak Fahrettin Altay – Narlıdere Metrosu'nun inşaat çalışmalarını sürdürüyor. İstasyon yapımı ve elektromekanik işlemler hızla ilerliyor. Tamamlandığında 7 istasyondan oluşacak metro hattı, İzmir trafiğini rahatlatacak.

İzmir, Türkiye'de tüm metro hatlarını belediye imkanlarıyla inşa eden tek şehir olma özelliğine sahiptir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Evka-3 ile Narlıdere'yi birbirine bağlayacak Fahrettin Altay – Narlıdere Metrosu'nun inşaat çalışmalarını sürdürmektedir. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından geçtiğimiz ay test sürüşü gerçekleştirilen hatta, istasyon yapım çalışmaları devam etmektedir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, tüm metro yatırımlarını kendi imkanlarıyla gerçekleştirme başarısına sahiptir. Narlıdere Metrosu projesi, İzmir'in trafik yoğunluğunu büyük ölçüde azaltacak bir öneme sahiptir. İnşaat çalışmaları devam eden metro hattında, Bornova Evka-3 ile Narlıdere arasında yer alan 7 istasyonun yapımı sürmektedir. Elektromekanik işlemler de aynı şekilde devam etmektedir. Narlıdere Metrosu, 7,2 kilometrelik bir hat uzunluğuna ve toplam 7 istasyona sahiptir. Balçova İstasyonu'nda 186 araçlık, Kaymakamlık İstasyonu'nda ise 33 araçlık bir otopark yer alacaktır.

Evka-3'ten başlayıp Fahrettin Altay'da sona erecek olan mevcut hattın devamı niteliğinde olan Narlıdere Metrosu hattında sırasıyla Balçova, Çağdaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Narlıdere, Şehitlik ve Kaymakamlık istasyonları bulunacaktır. Tünel çalışmaları ve ray döşeme işlemleri tamamlanmış durumdadır. İstasyonlar ve hat içindeki elektromekanik işler ise devam etmektedir. Hat işletmeye açıldığında, günlük ortalama 170 bin yolcu taşınması hedeflenmektedir. Balçova ve Kaymakamlık istasyonlarında iki ayrı otopark da 219 araç kapasitesiyle inşa edilmektedir.

İzmir Hafif Raylı Sistemi'nin 4. aşaması olan Fahrettin Altay-Narlıdere Kaymakamlık arasındaki inşaat işi, 4 Haziran 2018 tarihinde 252 milyon Euro sözleşme bedeliyle yüklenici firmaya teslim edilmiştir. Ancak keşif artışlarıyla birlikte toplam maliyet 285 milyon Euro'yu bulmuştur. Hattın tamamlanmasıyla İzmir'in kuzeyindeki Bornova ilçesi ile güneyindeki Narlıdere ilçesi arasında kesintisiz 27 kilometrelik bir raylı ulaşım hizmeti sağlanacaktır. İzmirliler, güvenli, konforlu, çevreci ve ekonomik bir raylı ulaşım imkanına kavuşacak ve ayrıca zamandan da tasarruf edeceklerdir. Bir uçtan diğer uca seyahat eden bir yolcu, sadece 45 dakikada hedefine ulaşabilecektir. Aynı mesafeyi karayoluyla kat etmek ise yaklaşık 47 kilometreyi bulmaktadır. Bu güzergah, özellikle yoğun trafik saatlerinde 1,5-2 saat sürebilmektedir.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme