İzmir’de el üstünde tutulması gereken bölgelerin sit dereceleri düşürülüyor

Evrensel Ege’den Ramis Sağlam’ın haberine göre İzmir’de el üstünde tutulması gereken turistik bölgelerdeki sit dereceleri düşürülüyor....

Evrensel Ege'den Ramis Sağlam'ın haberine göre İzmir'de el üstünde tutulması gereken turistik bölgelerdeki sit dereceleri düşürülüyor. Geçtiğimiz yıl İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından Urla İskele Mahallesi'ndeki 1. derece arkeolojik sit alanı 3. derece olarak değiştirilmiş, Urla'daki arkeolojik sit alanlarının yapılaşmaya açılıp açılmayacağı konuşulmuştu. Yapılan plan değişikliği ile beraber 34.000 metrekarelik alandaki yeni imar önerisi kabul edildi.

Yağcılar ve Özbek köyleri de yapılaşma tehdidi altında

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi sonrası Kültür ve Turizm Bakanlığı Yağcılar köyünde; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da Özbek köyünde yapılaşma planlarını devreye soktu. Urla'da bulunan Yağcılar köyünde bulunan ve 1995'te 1. derece arkeolojik sit alanı olarak ilan edilen bölge, Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1. Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından üçüncü derece sit alanına çevrildi. Koruma Kurulu, Değirmentepe'de bulunan ve 1. derece arkeolojik sit alanı olarak kabul edilen alandaki buluntuların topografik yapısı nedeniyle 'höyük özelliği göstermediğini' söyledi.

2014 yılında oluşturulan sit haritası Özbek'i tehdit ediyor

Yine 2014 yılında oluşturulan yeni sit haritasına göre 1995'te 1. derece doğal sit alanı ilan edilen Özbek'teki alan, '2. derece doğal sit nitelikli doğal koruma alanı' ve '3. derece doğal sit sürdürülebilir koruma kontrollü kullanım alanı' yapıldı. Harita, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan 'İzmir ve Manisa İlleri Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi' çerçevesinde oluşturulmuştu.

Sit tanımlaması 2012'de değişmişti

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yönetmelikte değişikliğe giderek 2012 yılında sit tanımlamasını değiştirmişti. Sit derecelerinin düşürülmesine bu değişiklikten sonra başlanmış, sit derecesi düşürülen bölgeler yapılaşma tehdidi altına girmişti.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme