İZMİR KÖY-KOOPTAN KOOPERATİFLERE KOÇLUK FIRSATI

&ldquoYENİ ANLAYIŞLA YILLIK GELİRİ 10 BİN DOLARIN ÜZERİNE ÇIKARMAYI PLANLIYORUZ&rdquo  Köy-Koop İzmir Birliği, 26 Kasım Dünya...

'YENİ ANLAYIŞLA YILLIK GELİRİ 10 BİN DOLARIN ÜZERİNE ÇIKARMAYI PLANLIYORUZ'

 Köy-Koop İzmir Birliği, 26 Kasım Dünya Zeytin Günü'nde Ödemiş'te zeytinyağı üreten kooperatiflerle bir araya gelerek Kooperatif Koçluğu programını tanıttı. Köy-Koop'un eğitim danışmanı Deniz Şensoy, proje ile imalathanesi olan kooperatiflerin her bir üyesinin yıllık gelirini 10 bin doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Demircili Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Coşkun'un ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Ödemiş ve Seferihisar'dan zeytinyağı üreten kooperatiflerin başkan ve temsilcileri katıldı. Köy-Koop İzmir Birlik Başkanı Muhittin Akbulut ve uluslar arası birçok projede görev alan Köy-Koop'un eğitim danışmanı Deniz Şensoy, Köy-Koop'un yeni dönemde hayata geçirmek istediği projeleri anlattı.

'EMEĞE GÖRE FİYAT BELİRLENMELİ'

Köy-Koop İzmir Birlik Başkanı Muhittin Akbulut, 'Dünyada ve Türkiye'de kooperatif yöneticilerine yönelik eğitim faaliyetleri hız kazanıyor. Yakın zamanda görülüyor ki eğitim sertifikası olmayanlar üretici kooperatiflerinin yönetimlerinde yer alamayacak. Biz Köy-Koop İzmir Birliği olarak bu alanda projeler hazırlıyoruz. Bugün de Dünya Zeytin Günü'nde bu faaliyetlere zeytinyağı kooperatiflerimizle başlamak istedik. Zeytinyağını bilindiği gibi 10 senedir 5 liranın üstüne çıkaramamıştık. Ancak geçen yıl yaşanan rekolte düşüklüğü ve çeşitli sıkıntılarla bu fiyat 5 liranın üstüne çıktı. Ama biz istiyoruz ki bu fiyat hem üreten hem de tüketen için makul bir seviyede olmalı. Zeytinyağı dalgalanmalara ve şansa göre değil emeğimize göre fiyatlandırılmalı. Bunun için de elbette rekabet gücü ve markalaşma gerekiyor.

Rekabet ve mücadele edebilirliğimizi artırmak adına Köy-Koop İzmir Birliği bünyesinde proje hazırlama merkezi oluşturuyoruz. Bunun diğer proje hazırlayanlardan farkı proje destek almazsa üretici kooperatiflerimizin ödeme yapması gerekmiyor. Eğer destek alırsa bu merkeze elbette bir ödeme yapılıyor. Projelerin destek görmesiyle kooperatiflerimiz gelişecektir' dedi.

'KARAKUCAK DEĞİL TEKNİK GÜREŞMEMİZ LAZIM'

Birleşmiş Milletler'de ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın projelerinde görev alan Köy-Koop'un eğitim danışmanı Deniz Şensoy da 'Kooperatif Koçluğu' programını tanıtarak, 'Bu bir eğitim programı değil. Burada kooperatiflerin büyüme ve gelişmesine yönelik destek sağlanması amaçlanıyor. Ben daha önce GAP'ta benzer alanlarda uzman olarak görev aldım. Oradaki amacım kalkınmanın finansmanını bulmaktı. Bugün de aynı ana amaçla görev alacağım. Üretici örgütlerine tıpkı şirketler gibi teknik desteği sağlamak istiyoruz. Kooperatifler daha fazla iş hacmine sahip iken bugün devletin sırtında bir yükmüş gibi gözüküyor. Aslında burada büyük bir iş potansiyeli var. Eğer bu potansiyeli harekete geçirecek nitelikli insanları çalıştırırsanız kazanmaya başlarsınız. Programımız 4 yılı kapsıyor. Üretim işletmesi yani imalathanesi olan kooperatifleri bir noktaya taşımak istiyoruz.

İzmir'de bu çalışmaya 20 civarında zeytinyağı üreten kooperatifle başlıyoruz. Çünkü imalathane varsa KOSGEB desteklerinden yararlanabiliyoruz. Yani bu kooperatiflerimiz birer KOBİ olacak. Kulakları çınlasın bir hocamız sürekli bize; 'Karakucak güreşmeyi bırakıp teknik güreşmemiz lazım' derdi. Bugün de görüyoruz ki bu piyasanın kurallarının belirlendiği masada kooperatifler yok. Teknik alanda güçlenip rekabetçi olmamız gerekiyor. Kooperatiflerimizi yeni bir anlayışla güçlendirip ortaklarının gelirlerini yılda 10 bin doların üzerine çıkarmayı planlıyoruz' dedi. Şensoy daha sonra programın aşamaları hakkında kooperatif temsilcilerine bilgiler verdi.

Bakmadan Geçme