İzmir'de Kiralar Yükseldi, Tahliye Davalarında Artış Yaşandı
Davalar uzadıkça, anlaşmazlıklar suça dönüyor
Kiraya yapılan zamların en fazla olduğu iller arasında üçüncü sırada yer aldığı açıklanan İzmir'de, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar ve tahliye davaları rekor seviyede arttı. İzmir Barosu avukatlarından Şenay Geçkil, bu durumun yargının iş yükünü ciddi şekilde artırdığını ve davaların uzamasının suç oranlarını etkilediğini belirtti.
Türkiye'de kiraların en yüksek olduğu şehirler sıralamasında İzmir, Muğla ve İstanbul'un ardından üçüncü sırada yer aldı. Kiracıların taşınma masrafları ve ev sahiplerinin yüksek zam talep etmesi, tahliye davalarının artışına neden oldu. En düşük kiralık ev fiyatlarının 17-20 bin lira bandında olması, kiralık ev arayanları zor durumda bırakırken, ev sahiplerinin mevcut kiracılara uyguladığı yüksek zamlar anlaşmazlıklara yol açtı. Devlet tarafından uygulanan kira artış sınırı, 1 Temmuz itibarıyla yüzde 25'ten yüzde 65'e çıkarılmıştı. Ancak, Avukat Şenay Geçkil, bu düzenlemenin de uyuşmazlıkları çözmede yetersiz kaldığını vurguladı.
Geçkil: “Mevcut Düzenlemeler Yetersiz”
Avukat Şenay Geçkil, mevcut kira artış düzenlemelerinin uyuşmazlıkların çözümünde yetersiz olduğunu belirtti. Kiraya verenlerin beklentilerini karşılamayan yüzde 25'lik sabit oran nedeniyle, kiracı ve kiraya veren arasında hukuki ihtilaflar ortaya çıkmakta ve bu durum mahkemelerin iş yükünü artırmaktadır. Son yıllarda yaşanan hızlı dava artışı, mahkemelerdeki iş yükünü artırarak dava süreçlerinin uzamasına yol açmakta ve hem kiracılara hem de kiraya verenlere mağduriyet yaşatmaktadır. Geçkil, davaların uzun sürmesinin bazı durumlarda haksız kiracıların kötü niyetli olarak uyuşmazlığı yargıya taşımasına neden olduğunu ifade etti. Kiraya verenler tarafından açılan tahliye davalarının sonuçlanmasının uzun sürdüğünü ve her iki tarafın da genel olarak haklı olduğunu belirtti.
“Uyuşmazlıklar Suç Oranlarını Artırdı”
Geçkil, yargıya intikal eden ev sahibi-kiracı uyuşmazlıklarının uzun süren dava süreçleri nedeniyle suç oranlarının da arttığını söyledi. "Tahliye davalarındaki artış, kira ilişkisi kaynaklı kasten öldürme, yaralama, mala zarar verme, hakaret ve tehdit gibi suçların da artışını etkiledi" diyen Geçkil, kötü niyetli olarak yargılama süreçlerinden faydalanan kişilere adli ve idari yaptırımlar uygulanması gerektiğini vurguladı.
Sözleşme Şartlarına Uyulması Gerekiyor
Kira sözleşmelerinde genellikle Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) baz alınarak zam yapılacağı belirtilir. Kiracılar, sözleşmede belirlenen artış oranına uygun şekilde kira bedelini ödemeleri gerektiğini ifade eden Geçkil, ev sahibinin bu oranın üzerinde bir zam talep etmesi durumunda kiracıların, sözleşmede belirtilen artış miktarına uygun ödeme yapmasının yeterli olacağını söyledi.