İzmir Barosu’ndan İzmir İcra Daireleri Başkanlığı’na: Avukatlık kamu hizmetidir!
İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz’ın, İzmir İcra Daireleri Başkanlığı’na gönderdiği dilekçe, baronun Twitter hesabından paylaşıldı. Avukatlık...
İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz'ın, İzmir İcra Daireleri Başkanlığı'na gönderdiği dilekçe, baronun Twitter hesabından paylaşıldı.
Avukatlık Bir Kamu Hizmetidir
Mesleğimize yönelik ekonomik ve fiziksel şiddetin yanında Av. K. 1. ve 2. maddelerine aykırı hareket eden kurumlar nedeniyle mesleğimizin icrası zorlaştırılmaktadır. Avukatlara, barolara, mesleğimizin saygınlığına yönelik her türlü tutuma karşı… pic.twitter.com/p7HED4jKar
— İzmir Barosu – #SavunmaSusturulamaz (@izmir_barosu) August 17, 2023
Gönderilen dilekçede Anayasa'ya göre avukatlığın bir kamu hizmeti olduğu, Anayasa'nın 2. maddesine göre avukatların hukuki ilişkilerin düzenlenmesi ile, hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyet çerçevesinde çözülmesiyle ve hukuk kurallarının uygulanmasını sağlamakla görevli olduğu hatırlatıldı.
Öte yandan aynı maddeye göre avukatların görevlerini yerine getirebilmeleri için yargı organlarının, emniyet makamlarının, diğer kamu ve kuruluşlarının, kamu iktisadi teşebbüslerinin, özel ve kamuya ait bankaların, noterlerin, sigorta şirketlerinin ve vakıflar gibi kurumların da avukatlara yardımcı olmakla yükümlü oldukları vurgulandı, bu yükümlülüğü taşıdıkları İzmir İcra Daireleri Başkanlığı'na hatırlatıldı.
Metnin tamamı ise şu şekilde;
İZMİR İCRA DAİRELERİ BAŞKANLIĞINA
Hukukun üstünlüğünü sağlamak, adil bir hukuk sistemi oluşturmak ve hak arayan herkesin adil ve eşit bir şekilde yargı organları önünde temsiliyetini sağlamak, avukatlık mesleğinin en başta gelen görevleri arasındadır. Bu itibarla 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 1. ve 2. maddeleri aşağıdaki şekilde; düzenlenmiştir:
Avukatlığın Mahiyeti :
Madde 1 – Avukatlık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir. Avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder.
Avukatlığın Amacı: Madde 2 – Avukatlığın amacı; hukuki münasebetlerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlamaktır. Avukat bu amaçla hukuki bilgi ve tecrübelerini adalet hizmetine ve kişilerin yararlanmasına tahsis eder.
Yargı organları, emniyet makamları, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüsleri, özel ve kamuya ait bankalar, noterler, sigorta şirketleri ve vakıflar avukatlara görevlerinin yerine getirilmesinde yardımcı olmak zorundadır. Kanunlarındaki özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu kurumlar avukatın gerek duyduğu bilgi ve belgeleri incelemesine sunmakla yükümlüdür. Bu belgelerden örnek alınması vekaletname ibrazına bağlıdır. Derdest davalarda müzekkereler duruşma günü beklenmeksizin mahkemeden alınabilir.
Kanun'un 1. maddesi, avukatlığın kamu hizmeti niteliğini açıkça düzenlemiş, 2. maddesi ise avukatlık mesleğinin, hukuki ilişkilerin düzenlenmesini, hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyet çerçevesinde çözümlenmesini ve hukuk kurallarının uygulanmasını sağlamak olduğu yönünde amacını açıkça ortaya koymuştur. Bununla birlikte, aynı madde de avukatların görevlerini yerine getirebilmeleri için, yargı organları, emniyet makamları, diğer kamu kurum ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri, özel ve kamuya ait bankalar, noterler, sigorta şirketleri ve vakıflar gibi kurumların avukatlara yardımcı olmakla yükümlü oldukları belirtilmiştir. Kanun metninden ve gerekçesinden açıkça anlaşılacağı üzere; madde metninde yazılı kurum ve kuruluşların tamamının, avukatların görevini yerine getirmesi sürecinde gerek duyacağı bilgi ve belgeleri incelemelerine sunmak zorunda olduğu, vekaletname ibrazı halinde ise avukatlara müvekkilleriyle ilgili bu belgelerden örnek vermek zorunda olacakları düzenlenmiştir.
Bu kapsamda; kurumunuzun meslektaşlarımıza her türlü kolaylığı sağlaması yasa hükmü gereği olup aksi durumun Avukatlık Kanunu 1. ve 2. madde hükümlerine aykırı olduğu tartışmasızdır.
Yasaya aykırı davranılması durumunda hukuki hizmete ihtiyacı olan kişilerin, hukuki süreçlerinin adil bir şekilde yürütülmesine ve haklarının korunmasına zarar vereceğinizi ve ayrıca 5237 sayılı TCK'nin 'Görevi kötüye kullanma' başlıklı 257. maddesi gereğince sorumluluğunuzun bulunduğunu, Baromuza bu yönde yapılan başvurulara istinaden tekrar hatırlatıyoruz.'
Utku Beycan