İSRAİLDEN ÖDEMİŞE ANAYURT ZİYARETİ

Nihat Çakıroğlu – Çocukluk yıllarını Ödemiş&rsquote geçirip hayatını İsrail&rsquode sürdüren Ödemişli Sevim İlbi, doğup büyüdüğü Ödemiş...

Nihat Çakıroğlu – Çocukluk yıllarını Ödemiş'te geçirip hayatını İsrail'de sürdüren Ödemişli Sevim İlbi, doğup büyüdüğü Ödemiş özlemini gidermek için ailesi ile birlikte Ödemiş'e geldi.

1935 doğumlu İlbi, çocukluk yıllarında Mithatpaşa Caddesi'nde oturduktan sonra Yıldız Çarşısı çevresine taşındıklarını belirterek, 'Uzun yıllardan bu yana İsrail'de yaşıyorum ama çocukluğumun geçtiği yerleri hiç aklımdan çıkarmadım' dedi.

Sevim İlbi, İsrail macerasını şu şekilde anlattı:

'2 yıl İstiklal Okulunda okuduktan sonra 1940'lı yıllarda ailecek İsrail'e gittik. Orada büyüdüm. Biz altı kardeştik. Ailemden geriye sadece ben kaldım. 16 yaşındayken evlendim. Eşim Çanakkaleli. Onunla İsrail'de tanışıp orada evlendim. Şu an 4 evladım, 12 torun, 10 tane de torun çocuğum var. Ben küçük yaştayken tüccar olan babam çok gezerdi. İki ablam da İsrail'deydi. Babamın tüccar olması nedeniyle İsrail'e taşındık. Babam İsrail'de pekmez, incir, kestane, sabun vb. satıcısıydı.'

Türkiye ziyaretinde ilk olarak Çanakkale'ye geldiklerini belirten İlbi, 'Buralara gelmemin nedeni eski anılarımı canlandırmak. Eski anılarımı canlandırmak beni duygulandırdı.  Bana, buraları merak eden oğlum doğum günü sürprizi yaptı. Ailem benim nerede doğup büyüdüğümü merak etti' şeklinde konuştu.

İsrail'de OR-YEHUDA YEHUD diye tüm Ödemişli ve Tirelilerin oturduğu bir bölge olduğunu anlatan İlbi, 'İsrail'de tüm Ödemiş'ten gidenler aynı yerde büyüdük. Bu da bizin memleketimizden kopmamamızı ve Türkçe'yi tamamen unutmamamızı sağladı' dedi.

 

 

Bakmadan Geçme