İsmail Haniye Tahran'da Suikaste Uğradı

Hamas lideri Haniye Tahran'da suikastle öldürüldü

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İran'da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak üzere bulunduğu Tahran'da suikaste uğradı. İran devlet televizyonunun bu sabah Devrim Muhafızları Ordusu'nun açıklamasına dayandırdığı habere göre, Haniye'nin başkent Tahran'da kaldığı konuta saldırı düzenlendi.

Saldırı sonucu Haniye'nin korumasının da öldüğü açıklandı. Olayın gece saat 02.00'de güdümlü füze ile gerçekleştirildiği bildirildi. Haniye'nin naaşının yarın Tahran'da düzenlenecek cenaze töreninin ardından Katar'ın başkenti Doha'ya götürüleceği duyuruldu.

Hamas'tan Sert Tepki

Haniye'nin öldüğünü doğrulayan Hamas, yaptığı ilk açıklamada, "Haniye, siyonist bir saldırı sonucu Tahran'da öldürüldü. Hamas liderinin suikastı korkakça bir eylem, cezasız kalmayacak" ifadelerini kullandı. Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, Haniye'nin Tahran'da öldürülmesinin “savaşı yeni boyutlara taşıyacağını” ve büyük yansımaları olacağını söyledi.

İran'dan Misilleme Mesajı

İran Ulusal Güvenlik Konseyi, üst düzey Devrim Muhafızları komutanları ile suikasti soruşturmak üzere toplandı. Sonuçların yakında açıklanacağı belirtildi. İran Devrim Muhafızları, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesine “sert ve acı bir karşılık verileceğini” açıkladı. Açıklamada, “İran ve direniş cephesi bu suça karşılık verecektir” denildi.

İran medyasının aktardığına göre, İran Devrim Muhafızları eski komutanı Muhsin Rezai de saldırıdan İsrail'i sorumlu tutarak, "İsrail Haniye'yi öldürdüğü için ağır bir bedel ödeyecek" açıklamasını yaptı. Öte yandan Filistinli gruplar, genel grev ve geniş çaplı protesto çağrısı yaptı.

Bakmadan Geçme