İnşaat, enerji ve imalat sektöründe batık krediler dorukta
BirGün Gazetesi’nden Havva Gümüşkaya’nın haberine göre Türkiye’de işletmeler bankalardan aldıkları kredilerle ayakta kalmaya çalışırken bankalar da...
BirGün Gazetesi'nden Havva Gümüşkaya'nın haberine göre Türkiye'de işletmeler bankalardan aldıkları kredilerle ayakta kalmaya çalışırken bankalar da verdikleri kredileri geri alma konusunda endişeler yaşıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verdiği bilgilere göre özellikle inşaat, enerji ve imalat sanayisi batık kredilerde başı çekiyor.
İnşaat sektöründe 25,1 milyar liralık kredi battı
Verilerde inşaat sektöründe 25,1 milyar liralık kredinin battığı görülürken enerji kaynaklarının üretim, dağıtım ve sanayi sektöründe bu rakam 23 milyar liraya ulaşmış vaziyette. İmalat sanayisinde ise 21,1 milyar liralık kredi borcu bankalar tarafından takibe alındı.
İmalat sektörünün bankalara olan toplam kredi borcu 2034 Temmuz ayında toplam 2,3 trilyon lira olarak verildi. Borcun 1,2 trilyon lirası kısa vadeli borçlardan oluşurken 1 trilyonu ise orta ve uzun vadeli borçlardan oluşuyor.
İmalat sektörü borcunda geçen yılın Temmuz ayına göre %53,3 oranında artış görüldü
İmalat sektöründe toplam kredi borcu, bu yılın Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre %53,3 oranında artış gösterdi. İnşaat sektöründe ise bankalara olan toplam kredi borcu 709,4 milyar liraya ulaştı. Bu borcun 214,2 milyar lirası kısa vadeli kredilerden, 512,8 milyar lirası orta ve uzun vadeli kredilerden meydana geldi. Takipteki borç miktarı ise geçen yıla kıyasla düşüş gösterse de inşaat sektörü, batık kredilerin bulunduğu sektör rekorunu elinde bulunduruyor. Sektör çapında 25,1 milyar liralık kredi borcu bankaların takibi altında.
KOBİ'lerin kredi borcu, 2023'ün ilk 7 ayında %37,4 arttı
KOBİ'lerin kredi borcu, 2023'ün ilk 7 ayında %37,4 artarak 2,9 trilyon lirayı buldu. Tarım sektörü toplamında 2023'ün ilk 7 ayında bankalara olan borç %48,1 artarak 487,5 milyar lira oldu. Sektörün kamu bankalarına karşı borcundaki artış ise %52,3 oranını bularak 415,9 milyar liraya ulaştı. Özel bankalara olan borçlardaki artış oranı ise %10,9 ile sınırlı kalarak 71,5 milyar lira oldu.
Haber merkezi