İmar barışı için önemli bilgilendirme

6 Haziran 2018 tarihli ve 30443 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren imar barışı ile ilgili...

6 Haziran 2018 tarihli ve 30443 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren imar barışı ile ilgili Ödemiş'teki mahallelerin muhtarlarına yönelik Ödemiş Belediye Meclisi Toplantı Salonu'nda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Yapılan bilgilendirme toplantısında Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem ile Ödemiş Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Nermin Pervan Kelesli de yer aldılar.

İlk olarak konuşan Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, 'Devlet o kadar kapsamlı bir imar barışı başlattı ki dağda, ovada, şehir merkezinde, SİT alanında mağduriyete uğramış her türlü insanın istifade edebileceği şekle getirilmiş bir imar barışından bahsediyoruz. Merkezlerde balkonları içeri alınmış, duvarlar kırılarak yapılan odalar için şikayet olduğunda para cezası, savcılığa suç duyurusu, 30 gün içerisinde projeye bağlanması, ardından yıkım kararı alınıyor. Sonuç olarak bu gözle baktığımızda şehrin içerisinde fakir mahallelerde ilaveler, zengin mahallelerde balkon kapatarak başka türlü ilaveler mevcut. Sanayi Sitesi'nin tamamının üst katı var. Sanayi'deki 1100 dükkanın yaklaşık 1000 tanesinde kaçak var. Durum bu kadar vahim. Yarın birisi şikayet ettiğinde ya da devlet tespite başladığında bu iş çok ciddi bir şekilde sıkıntıya girer.

Önümüzdeki günlerde iyi bir takvim hazırladık. Sıkıntısı olan mahallerimize giderek buralarda toplantılar yapacağız. Aşağı katta bir imar barışı bölümü oluşturduk. Altı tane memurumuz çalışıyor. Bankalardaki gibi sıranızı alıyorsunuz. Sıranız geldiğinde memur, size e-devlet şifrenizi soruyor. Yaşlı ve gidemeyecek durumdaki vatandaşları toplayıp gerek arabayla gerek yaya bir şekilde yanında bir görevli ile birlikte postaneden e-devlet şifrelerini alıyoruz. Daha sonrasında işlemlerini kaldığı yerden devam ettiriyoruz.  Dört günde 65 tane müracaat yapılmış. Burada muhtarlarımıza da çok iş düşüyor sahada vatandaşı bilgilendirmek konusunda. Elimize gelen bu fırsatı çok iyi değerlendirmeliyiz' dedi.

Ödemiş Muhtarlar Derneği Başkanı Nihat Savuran, 'Biz de imar barışı konusundaki gelişmeleri takip etmeye çalışıyoruz. Ödemiş Belediye Başkanımıza böyle bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirmesinden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Bu toplantının amacına ulaşması diliyorum' şeklinde konuştu.

Ödemiş Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Nermin Pervan Kelesli ise, 'İmar barışı kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılmış yapıların kayıt altına alınması amacıyla 31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için yeni kayıt belgesi müracaatların e-devlet üzerinden 31/10/2018 tarihine kadar yapılması gerekmektedir. İmar barışı kapsamında belediyemizde İmar Barışı Bilgilendirme ve Destek Masası oluşturulmuştur. Toplam inşaat alanı, ortak kullanım alanları, ruhsata aykırı veya ruhsat alınmadan önce yapılar, imalatlar ve değişiklikler elde edilen alanlar, yapının tüm alanlarının toplamını ifade etmektedir.

Bağımsız bölüm alanı, yalnızca bir bağımsız bölümde gerçekleştirilen, ruhsata aykırı veya ruhsat almadan yapılmış imalatlar/değişiklikler için başvurusu yapılmak istenmektedir. Bu bağımsız bölümde yapılan imalatlar/değişiklikler ile elde edilen alan dahil olmak üzere bağımsız bölümün brüt alanı belirlenmektedir. Konut ve ticari amaçlı bağımsız bölümlerden oluşan karma kullanımlı bir yapı için başvuruda bulunacak ise toplam ticari bağımsız bölüm brüt alanlarının ayrı ayrı belirlenmesi gerekmektedir' ifadelerini kullandı.

Haber: Turgay KONURALP

Bakmadan Geçme