İmamoğlu’nun “Neden Kaybettik” raporunda neler yazılı?
Cumhuriyet’ten Barış Terkoğlu’nun yazdığına göre CHP’nin liderliğini yapmaya talip olan, ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile...
Cumhuriyet'ten Barış Terkoğlu'nun yazdığına göre CHP'nin liderliğini yapmaya talip olan, ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile ilişkileri inişli çıkışlı bir hale gelmiş Ekrem İmamoğlu, düşünce kuruluşlarına bir rapor hazırlattı. Bu 'Neden kaybettik' raporunda, hangi kitlelerin çoğunlukla kime oy verdiği ve seçim gündemlerini kimin nasıl belirlediği yazılmış.
Raporun kitlelerden çıkan oy oranları ile ilgili kısmında yazanlara göre Erdoğan, başörtülü kadınlardan %70.1, düşük eğitimlilerden 62.3, dindar kesimden %62, ev kadınlarından %61.3, milliyetçilerden %57.7 oy alırken Kılıçdaroğlu öğrencilerden %52, üniversite mezunlarından %57.8, Atatürkçülerden %58,3 kendisini dindar olarak tanıtanlardan %33.6, milliyetçilerden %35 oy almış.
Raporda yazanlara göre;
iktidar bloğunun muhalefete yönelttiği 'beceriksizler ve terörle işbirliği halindeler' ithamı toplumda karşılık bulmuş vaziyette.
Ayrıca yapılan pazarlıklar sonucu Millet İttifakı, samimiyetsiz bir çıkar ittifakı olarak algılandı.
Muhalefet, seçmeni sağlam bir güvenlik ve demokrasi getireceği hakkında ikna edemedi.
Muhalefet, FETÖ'cülük suçlamalarına karşılık vermekte başarısız oldu.
İki lider arasındaki sert dil ve rekabet ilişkisinden dolayı seçim, farklı Türkiye şartları ve politikalar arasındaki bir seçim olarak değil, sadece iki lider arasındaki bir seçim olarak göründü.
Raporda Kılıçdaroğlu'na yönelik bazı eleştiriler de yer bulmuş durumda. Bu eleştirilere göre;
Kılıçdaroğlu, aslında göründüğünden daha otoriter bir kampanya yürüttü, Kılıçdaroğlu'nun vaatlerinden çok tek aday olduğu konuşuldu.
Kampanya sırasında çizilen Kılıçdaroğlu portresi, Kılıçdaroğlu'nun gerçek kişiliği ile bağdaşmadı ve zamanla Kılıçdaroğlu, 'yeni Erdoğan' olarak görüldü.
Akşener'in çıkışı ve Oğan'ın Millet İttifakı'na 'attığı gol', milliyetçi seçmeni Millet İttifakı'ndan uzaklaştırdı.
Ekonomi yeterince gündem yapılmadı, üzerine gidilmedi. Ekonomide atılacak adımlar anlatılmadı.
Recep Tayyip Erdoğan'ın sert politikasına karşı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yumuşak ve 'kucaklaşma' zeminine oturttuğu kampanyası, edilgen kaldı.
Kılıçdaroğlu'nun vaatleri, amaçları ve planları, kısa ve net bir şekilde açıklanamadı.
Muhalefet bloğu sahayı iyi kullanmadı, saha dışındaki kalan bütün zeminlerde Erdoğan'ın lehineydi.
Terkoğlu, bu sonuçlara varılan rapor için 'Doğru ya da yanlış… Seçmeni kandırıldık hissinden kurtaracak, 'Bir şey değişmez' algısını dönüştürecek, 'Nerede hata yaptık?' üzerine düşündürecek bir muhasebenin herkes tarafından yapılması seçmene karşı önce sorumluluk ve sonra borç. Ders almayı geçtim, yoksa yenilgi bir enkaza sebep olacak.' dedi.
Haber merkezi