İmam tefecilik yapar mı? Türkiye’de yapar…

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Murat Ağırel, Nevşehir’de bir imamın tefecilik yaparak para kazandığını yazdı. Ağırel, köşe yazısında...

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Murat Ağırel, Nevşehir'de bir imamın tefecilik yaparak para kazandığını yazdı.

Ağırel, köşe yazısında 'Başrolde yine bir imamımız var. Hutbelerde tefeciliğin, faizin haram olduğunu cemaate anlatan kişiler. Ancak gelin görün ki bu imamımız görev yaptığı yerde faiz ile para veriyormuş!' ifadelerini kullandı.

Olayı gazeteci Savaş Karan aracılığıyla, imamın mağdur ettiği vatandaşlardan birinden öğrendiğini vurgulayan Ağırel, mağdurun 15 Temmuz gazisi olduğunu sözlerine ekledi.

Nevşehir'de bulunan bir köyde imamlık yapan M.E.G.'nin paraya muhtaç olan vatandaşlara borç verdiğini, ardından boş senet imzaladığını, verdiği parayı o günün altın kuruna uyarladığını söyleyen Ağırel, 'Ama daha sonra imam beyefendi sözleşmelerinin dışına çıkıp 24 ayar altın kuruna veya döviz kuruna göre borç veriyor. Tahsil yapamayınca yüce Allah'ın kurallarına göre değil hukuk kurallarına göre hareket edip borçluya karşı senetleri işleme koyup icraya veriyor.' dedi.

Tefeci imamın, köyde bulunan bir 15 Temmuz gazisine aynı şekilde borç verdiğini ve boş senet imzaladığını köşesine taşıyan Ağırel, gazinin imamdan aldığı paranın 3 katını ödemesine rağmen senetlerin iade edilmediğini vurguladı. İmamın senetleri iade etmemesinin gerekçesi ise dövizdeki yükseliş. Tefeci imam, borcu güncel döviz kuruna çevirip senetleri bu rakama göre doldurup icra işlemlerini başlatıyor. Borçlu vatandaşın tarlaları ve evi, bu şekilde haczediliyor.

Kaymakamın olayı araştırmasının ardından tefeci imama sadece kınama cezası verildiğini belirten Ağırel, 'İmam 'İade edeceğim' diyor ama gerçekleşmiyor. Kınama cezası da 'Devlet memuru ticaret yapamaz' gerekçesi ile veriliyor. Yani imamın faizle para alıp vermesini 'ticaret' olarak nitelendiriyor.' cümlelerini kullandı.

Mağdur gazinin bu sefer de Müftülüğe ve Diyanet İşleri'ne şikayette bulunduğunu bildiren Ağırel, Diyanet'in imamı bulunduğu yerdeki görevden alıp Yozgat'taki Boğazlıyan'a gönderdiğini söyledi.

haber merkezi

Bakmadan Geçme