Hükümet, Vergi ve Harçlarda Yeni Artışlarla Ekonomiye Etki Ediyor
İktidar, Türkiye’yi içine ittikleri ekonomik durumdan kurtarabileceklerini iddia etmiş olsa da, seçimlerin ardından zam furyasına devam...
İktidar, Türkiye'yi içine ittikleri ekonomik durumdan kurtarabileceklerini iddia etmiş olsa da, seçimlerin ardından zam furyasına devam etti.
Bugünkü düzenlemeyle, KDV'ye yapılan iki puanlık artış başta olmak üzere çeşitli vergilerde artışa gidildi ve harçlar da yüzde 50 oranında yükseltildi.
Sadece iki gün önce kurumlar vergisi artırılırken, tüm taşıtlar için yıllık vergi iki katına çıkarıldı ve ÖTV artışı için cumhurbaşkanına ek yetkiler veren kanun tasarısı açıklandıktan sonra, vergi artışlarına devam edildi.
Üst düzey bir hükümet yetkilisi, bugünkü düzenlemenin bütçenin gelir tarafını düzeltmeyi hedeflediğini belirterek, 'Bütçe açığının azaltılması amaçlanıyor. Başka adımlar da planlanıyor. Harcamalarda azaltıcı önlemler gündemde. Seçim ve önceki kararlar nedeniyle bütçede ciddi bir toparlanma gerekiyor' dedi.
Yetkili, Kamu Kesimi Borçlanma Aracı (KKM)'nin maliyeti dahil olmak üzere Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) transfer edilmesinin bütçedeki öngörülebilirliği artırmayı amaçladığını ifade ederek, mali disiplini artıracaklarını söyledi.
Bu yılın ilk beş ayında, seçimler öncesinde artan kamu harcamaları ve Şubat ayındaki depremin maliyetinin etkisiyle bütçe 263.6 milyar lira açık verdi. İlk beş ayda giderler, gelirlerin neredeyse iki katı hızında arttı.
Geçen yılın aynı döneminde bütçe 124.6 milyar lira fazla vermişti.
Enflasyonun vergi ve maaş artışlarıyla daha da yükseleceği öngörülüyor, ancak son aylarda gerilese de hl yüksek seviyelerde seyrediyor.
Enflasyon, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) gevşek para politikası nedeniyle geçen yıl yüzde 85'i aşarak 24 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı. Ancak mayıs ayı itibarıyla yüzde 40'ın altına geriledi. Uzmanlar, enflasyonun yılın ikinci yarısında yükselişe geçeceğini tahmin ediyorlar. Reuters anketine göre vergi artışları öncesinde yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 50'nin üzerinde yer alıyordu.
Degerlendirmelerde, düzenlemenin enflasyona etkisinin 1-1.2 puan civarında olacağı tahmin ediliyor.
Enflasyonla mücadeleyi öncelik haline getiren TCMB'nin vergi artışı sonrası sıkılaştırma ihtiyacının artıp artmayacağı piyasada yakından takip ediliyor. TCMB, fiyatlama davranışlarındaki bozulmayı kontrol altına almak için para politikasını kademeli olarak sıkılaştırmaya başladı ve iki yıldan uzun bir süredir ilk kez faiz artırdı.
Vergi artışlarının para politikasına etkisi hakkında yapılan değerlendirmelerde, KDV, ÖTV gibi artışların fiyat dengeleri için olumsuz ve riskli olduğu belirtiliyor. Enflasyonun kontrol altında kalması için tüm maliyet unsurlarının kontrol altında olması gerektiği vurgulanıyor. Ekonomistler, piyasaların mevcut durumu takip ettiğini ve kademeli geçişin 'güvercin' bir yaklaşım olduğunu belirtiyor. Ancak daha ciddi bir proaktiflik ve önden yüklemeli para politikası sıkılaştırmasının gerekebileceği ifade ediliyor.
Ekonomistlere göre, kurumlar vergisindeki artış yılın geri kalanında 100 milyar TL'den fazla, MTV ise yaklaşık 40 milyar TL bütçe geliri sağlayacak. Bugün açıklanan KDV artışının etkisi ise 30 milyar TL civarında hesaplanıyor.Vergi artışlarının bütçe gelirlerine yüzde 2 civarında katkı sağlayabileceği ifade ediliyor.
Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemelere göre, mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 18'lik KDV oranı yüzde 20'ye, yüzde 8'lik KDV oranı ise yüzde 10'a çıkarıldı. Yüzde 1'lik KDV diliminde ise değişiklik yapılmadı ve bu dilim genellikle gıda ürünlerini kapsıyor.
Tüketici kredilerinden alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) ise 5 puan artırılarak yüzde 15 oldu.
Ayrıca, maktu harç tutarları yüzde 50 oranında artırıldı. Bu artış, sürücü belgesi harçları hariç olmak üzere, pasaport,
Türkiye'deki düzenlemelere göre, mal ve hizmetlere uygulanan KDV oranı yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltildi. Ayrıca, yüzde 8'lik KDV oranı da yüzde 10'a çıkarıldı. Tüketici kredilerinden alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) ise yüzde 15'e çıkarıldı. Maktu harç tutarları da yüzde 50 artırıldı. Ayrıca, yurtdışından getirilen telefonlardan alınan harç yüzde 228 artırılarak 20,000 TL'ye yükseltildi. Şans oyunlarından alınan vergiler de yükseltildi.
HABER MERKEZİ