Ihlamur
Ihlamurgiller familyasından kerestesi güzel, bir gölge ağacı ve bunun kurutularak çay gibi haşlanıp içilen güzel kokulu...
Ihlamurgiller familyasından; kerestesi güzel, bir gölge ağacı ve bunun kurutularak çay gibi haşlanıp içilen güzel kokulu çiçeğidir. Temmuz ve Ağustos aylarında toplanıp, kurutulur. Birçok çeşidi vardır.
Faydaları: Sinirleri kuvvetlendirir, sinir bozukluğunu giderir. Uyku verir, Kan dolaşımının normal olmasını sağlar. Kansızlığı giderir. Kalp kiyafetsizliğinde faydalıdır. Damar kireçlenmesini önler. Böbrekleri ve mesaneyi temizler. İdrar söktürür. Kum döker, taş teşekkülünü önler. Ter söktürür. Grip ve soğuk algınlığının şikyetlerini giderir. Göğsü ve bronşları yumuşatır. Mide ifrazatını artırır. Balla karıştırılıp içilirse, mide ülserine faydalıdır. Kabızlığı ve bağırsak spazmını giderir.
Boyun ve yüze güzellik verir. Burkulma ve ezilmelerde ağrıyı keser. Saç dökülmesini önler.
Papatya
Bileşikgiller familyasından; nisan ve eylül aylarında çiçek açan, 25 santimetre kadar boyunda, bir yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları ince parçalı olup, sapsızdır. Çiçeğinin orta kısmı sarıdır. Kenarlarında 12-20 tane dil biçiminde beyaz renkli çiçek vardır. Çiçeklerinin terkibinde acı madde, tanen, reçineler ve glikozitler vardır. Meyvesi; sarımtırak esmer renkli bir uçucu yağ (Oleum chamomillae) taşır. Yaz aylarında toplanıp, kurutulur.
Faydaları: Ateşi düşürür. Ağrıları giderir, spazm çözer. Terletir. Sinirleri yatıştırır. Bağırsak gazlarını giderir. Vücuda rahatlık verir. Boğaz, bademcik ve diş etlerinin iltihaplarını giderir. Bel ve baş ağrılarını geçirir. Saçları sarartmak için de kullanılır.
Papatya yağı spazm giderir. Ağrıları dindirir. Mikropları öldürür. Sinirleri yatıştırır.