İftarda ne yenmeli ne yenmemeli?

Oruç tutanların beslenme ve uyku düzeninin değiştiği Ramazan ayında oruç tutan bir kişi Günün yaklaşık 14...

Oruç tutanların beslenme ve uyku düzeninin değiştiği Ramazan ayında oruç tutan bir kişi Günün yaklaşık 14 saatinde kaldığından bu kişinin iftarda ne tükettiği son derece önemlidir. Oruç günlerinde iftar ve sahur saatleri arasında yeterli, dengeli ve besleyici beslenmek oldukça değerlidir. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan 'ramazan ayında beslenme' yazısında, kişinin tüm gün aç kaldığı için iftar sofrasına yiyebileceğinin 2-3 katı besin hazırlamasının oldukça zararlı olduğu belirtilerek şu bilgilere yer verildi: 'İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında fazla miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilir ve bu durum hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir.' İftarda, kişi günün 14 saati aç kalan bünyesine hızlı ve aşırı miktarda ağır yemekler yüklemesinin zararının altının çizildiği yazıda iftara peynir, domates gibi kahvaltılıklar veya hafif bir çorba ile başlanması, ardından ağır olmayan et veya sebze yemeği ve salatayla devam edilmesinin önemi belirtildi. Kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten beyaz undan yapılan ekmek ve yemeklerim,  çok yağlı yemeklerin yerine yiyecekler yerine tahıllı gıdaların ve ekmeklerin tüketilmesi önerildi.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme