'Hukuk çalışandan yana'
Psikolojik taciz olarak da adlandırılan mobbingin bireyin psikolojisine yansımalarını Psikolog ve EMDR Terapisti Rezzan Karluk, gazetemize...
Psikolojik taciz olarak da adlandırılan mobbingin bireyin psikolojisine yansımalarını Psikolog ve EMDR Terapisti Rezzan Karluk, gazetemize anlattı.
Karluk, mobbing kelimesinin geçmişine vurgu yaparak, 'Hayvanların hareketlerini inceleyen Kontranz Lorenz isimli bilim insanı tarafından öne sürülen kavram, farklı kuramcılar tarafından iş yerinde grup ya da kişiler tarafından bireyi iş ortamından dışlamak adına kullanılmış. Mobbing, en az altı ay devam etmeli ve haftada en az bir kez kendini gösteriyor olmalı. Bu durumla karşılaşan kişi de bu durumla baş edemiyor olacağını hissetmeli. Mobbing yapan bireyin kasıtlı olarak diğer bireyi işten çıkmaya zorlama durumu söz konusu. Kişiye yapamayacağı işler verme, alaycı konuşma, yaptığı işleri küçümseme, performansından çok daha fazla iş yükü verme gibi unsurlar mobbingin temel unsurlarıdır diyebiliriz' dedi.
'Mobbing uygulayanlar, çocukluğunda onaylanmamış bireyler'
Karluk, şöyle devam etti: 'Mobbing uygulayan kişilerin genellikle çocukluğunda çok onaylanmamış, kendini ispat edememiş ya da ispat edilmesine izin verilmemiş, sevgiden, ilgiden mahrum büyümüş veya tam tersi hırsla büyütülmüş çocuklar olduğunu ve ileriki safhada iş hayatında mobbingi bir başkasına yaşattıklarına şahit olabiliyoruz. Onlar için mobbing uygulamak, kendilerini ve geleceklerini garanti altına almak. Potansiyel rakip gördükleri gerek kendi statülerinden gerekse daha düşük statüden insanları hedef alarak işten soğutmaya çalışırlar.
Mobbing uygulanan kişilerin genel özellikleri ise şöyle: İşine sadık, başarılı, yaptığı işte gelecek vaat eden, dışa dönük, yaratıcı. Mobbingin etkileri de birkaç aşamada gerçekleşiyor. Öncelikle kendi içinizde yukarıda bahsettiğimiz örnekleri sıklıkla yaşayıp yaşamadığınızı ve sürekli tekrarlanıp tekrarlanmadığını düşünerek şahsınıza mobbing yapılıp yapılmadığına karar vermelisiniz. Sonraki süreçte sizde yarattığı etkileri düşünmeye başlamalısınız. Örneğin; karın, baş, omuz ve sırt ağrısı yaşıyor musunuz? Strese bağlı yaşadığınız bu gibi rahatsızlıklar, sürekli halde devam ediyor mu? Sonrasında özgüven ve özsaygı konusunda istismara uğrayıp uğramadığınızı düşünmelisiniz. Ardından yaşayacağınız uyku bozukluklarınız da mobbingin etkisiyle sizi sık sık rahatsız edecektir. Buna paralel olarak kişi, sosyal ve romantik ilişkilerinde de çok saldırgan davranabilir.'
'Kesinlikle haklarınızı arayın'
Mobbing uygulanan kişilerin kaygı bozuklukları, depresyon ve sosyal fobi gibi rahatsızlıklar yaşadığını aktaran Karluk, 'Mobbing yaşadığınızı hissediyorsanız ve bu durum, yukarıda aktardığım kısmi sorunları da beraberinde getiriyorsa öncelikle bunları kayda geçirin. Gün ve saat odaklı yaşadıklarınızı yazın, ardından çalıştığınız kurumun ilgili departmanına aktarın. Bu süreç sonrasında bunları doğrulayacak olan farklı bireyler yani tanıklarla iletişime geçin. Tüm hepsini tamamladıktan sonra da mutlaka süreci takip edin. Mobbing; sosyolojik, psikolojik ve hukuksal olarak kendinden çokça söz ettirmeye başlayan bir kavram haline geldi. Bununla beraber yasal çerçeveleri de iyileştirmeye başladı demek mümkün. Eğer size mobbing uygulandığını düşünüyorsanız kesinlikle haklarınızı arayın. Hukuk çalışandan yana' şeklinde konuştu.
Ece Köseoğlu