Hizmetten bihaber Asarlık

Yeni İzmir Gazetesi’nden Berivan Kaya’nın haberine göre, İzmir'in en büyük ve eski ilçelerinden biri olan Menemen'de...

Yeni İzmir Gazetesi'nden Berivan Kaya'nın haberine göre, İzmir'in en büyük ve eski ilçelerinden biri olan Menemen'de Yeşilpınar, Gölcük, Irmak, İncirlipınar, Zeytinlik mahallelerini içine alan Asarlık 1990'larda kaldı. Yeni gelen hizmetlerin yetersiz olması ve bölgeye yatırım yapılmaması Asarlık'ın sorunlarını derinleştiriyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın İlçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması'nda en gelişmiş 20 ilçe belirlendi. Bu ilçelerin arasında Konak, Bornova ve Balçova yer aldı. Gelişmiş ilçelerde hizmetler tüm hızıyla devam ederken gelişmeyi bekleyen ilçelerde yol çalışması lütuf sayıldı.

1994'TE YAPILAN YOLLAR 2023'TE YENİLENDİ

Gelişmeyi bekleyen ilçelerden biri olan Menemen'in Asarlık bölgesi, yıllardır atıl bırakıldı. Menemen Belediyesi uzun bir süredir yenilenmeyen yollar için bu sene kolları sıvadı. Bazı sokaklara sıcak asfalt bazılarına ise kilit parke taşı döşendi. Yeşilpınar Mahalle Muhtarı Burhan Aktaş, 'Ben 35-40 yıldır burada oturuyorum. 1994 yılında Alaattin Aksak döneminde çok güzel hizmetler yapıldı. Bugüne kadar onun yaptığı taşlar vardı. Bu sene Menemen Belediyesi sil baştan çalışma yaptı ve yolları yeniledi' ifadelerine yer verildi.

Asarlık bölgesi içinde yer alan Yeşilpınar Mahallesinde ikamet eden vatandaşlar, pazara, markete ve sağlık ocağına gitmek için ulaşım sorunu yaşıyor.  Asarlık çarşıya ulaşabilmek için toplu taşımayı kullanan veya yaya bir şekilde çarşıya varan bölge halkı çoğu zaman ihtiyacı olanı bulamıyor. Marketlerin yetersiz olması sebebiyle vatandaşlar ihtiyaçları için Menemen merkeze gitmek durumunda kalıyor. Asarlık TOKİ'de ulaşım sorununa dikkat çeken Muhtar Burhan Aktaş, 'Ben mahalleme bir pazaryeri isterdim. TOKİ'de 752 daire var. Haftanın bir günü bir Pazar kurulsa iyi olur. O bölgede market yok' dedi.

DEPREM KAPIDA, YAPILAR KAÇAK

30 Ekim 2020 tarihinde İzmir'de meydana gelen depremle birlikte İzmir deprem gerçeğiyle bir kere daha karşı karşıya kaldı. 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezi meydana gelen ve 11 ilde etkili olan depremlerin ardından tüm Türkiye'de yapı güvenliği sorgulanmaya başladı. Vatandaşlar karot testleriyle oturdukları binaları kontrol ettirirken Asarlık'ta çoğu yapıya girilmedi. Asarlık bölgesinde bulunan yapıların çoğunun eski ve kaçak olduğu öğrenildi. Çarpık kentleşmenin hakim olduğu bölgede vatandaşların depreme hazırlıklı olmaması dikkatlerden kaçmadı. Kentsel dönüşüm için maddi durumu olmayan vatandaşları deprem tehlikesi tedirgin ediyor. Yerel ve merkezi hükümetten çözüm bekleyen Asarlıklılar, bölgenin iyileştirilmesi için adım atılmasını bekliyor. Bölgenin en büyük sorunlarından biri olan çarpık kentleşme, Asarlık'ın değerini düşürmeye devam ederken, bölgeye yatırım gelmemesine de sebep oluyor. Yeşilpınar Mahalle Muhtarı Burhan Aktaş kentsel dönüşüme dikkat çekerek, 'Kentsel dönüşüm olsa iyi olur. Şu an ne devletten ne belediyeden kimse gelmedi. Bu bölge eskiden Asarlık köyü diye geçerdi. Burası Menemen'in en eski bölgesi. 1999'da belde oldu, şimdi mahallelere ayrıldı. Buradaki yapıların çoğu o zamandan kalma bir çoğu eski. Depreme karşı yapıların iyileştirilmesi veya kentsel dönüşüme sokulması gerekiyor' dedi.

Asarlık'ın sorunlarına dikkat çeken Yeşilpınar Mahalle Muhtarı  Aktaş, 'Asarlık'ımızın çok sorunları var. Zamanında Asarlık'a iyi bakılmadı, ihmal edildi. Hizmetten yoksun kalmış bir bölge. Bundan sonra iyi şeyler olmasını umuyoruz. Asarlık'ta imar sorunumuz var. Menemen Belediyesi bize yol sözü verdi. Başkan Vekili Aydın Pehlivan, yenilenmeyen yol bırakmayacağını söyledi. Pazar yerinin orada Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yüzme havuzu sözü verildi. Doğalgaz bazı mahallelerimize gelmedi. Tüm olumsuzluklara rağmen bizim mahallemizde dayanışma ve yardımlaşma ön plandadır. Saat gece 12'de olsa bile bizim insanlarımız yardımcı olur.  Asarlık bu yönüyle bana göre İzmir'in incisi' diye konuştu.

İZBAN'IN MÜJDESİ GELDİ, KENDİSİ YOK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Menemen'e her geldiğinde verdiği vaadi tekrarladı ancak henüz bir adım atılmadı. Asarlık'a İZBAN durağı müjdesini veren Soyer'in, önce Masalevi açılışında ardından Menemen Tarım mitinginde verdiği müjdeye ilişkin harekete geçilmedi. Bölgede yaşayanlar İZBAN'a ulaşmak için de bir toplu taşıma kullanmak durumunda kalıyor. İZBAN için atılacak küçük bir adım bile dört gözle bekleniyor.

HEYELAN BÖLGESİNE TOKİ

752 dairesi bulunan 3 etaplı Asarlık TOKİ'nin bir bölümünün heyelan bölgesi olarak geçtiğine dikkat çeken Muhtar Aktaş, 'TOKİ'nin bir bölümü heyelan bölgesi olarak geçiyor. Ben Vali Beyle görüştüm. İmar çalışması yapılınca o durumda kalkacak. Bölgede etüt çalışması yapıldı. İmar sorunu çözülürse o sorunda biter' dedi.

 

 

Bakmadan Geçme