Hem ırkçılığa uğradı hem dolandırıldı

İzmirli gezgin Yarkın Güloğlu, Makedonya gezisi sırasında hem ırkçılığa uğradı hem de Makedon polisleri tarafından atılan...

İzmirli gezgin Yarkın Güloğlu, Makedonya gezisi sırasında hem ırkçılığa uğradı hem de Makedon polisleri tarafından atılan bir imza ile ülkeden menedildi.

İzmir'de yaşayan yazılımcı Yarkın Güloğlu, yıllardır birçok ülkeyi gezerek sosyal medya hesabından takipçilerine, gittiği ülkeler hakkında bilgi veriyor. Gezdiği ülkelerde her şeye alışık olduğunun altını çizen Güloğlu, sosyal medya hesabından yaşadığı ırkçılığı anlattı: 'Burada da sizlerle paylaşmak istediğim maalesef başıma gelen üzücü bir 'IRKÇILIK' olayı oldu. Ülke sınır kapısından sebepsiz yere resmen kovulmamıza rağmen birçok yolu deneyerek Makedonya'ya tekrar giriş yapmayı denedim. Denemediğim yol kalmadı diyebilirim. Birçok kuruma e-posta yollayıp Makedonya Dış İşleri Bakanına mesaj gönderdim ve ne yazık ki hiçbirinden herhangi bir dönüş olmadı.'

'Sırf Türk olduğum için beklettiler'

Sınır kapısında görev yapan polislerin hiçbir açıklama yapmadan uzun süre beklettiğini belirten Güloğlu: 'Paylaşttığım görsellerdeki polis, sırf bizi Türk olduğumuz için durdurup bir odada bekletti, konuşmamıza izin vermedi ve hiçbir açıklama yapmadan yaklaşık yarım saat orada tuttu. Bunu ayrıca belirtiyorum. Çünkü yanımızda eksik belgesi olan başka ülkeden arkadaşlarımız da vardı, onlar geçti. Ben bizden para istediğini düşünüyorum ve vermedik, T.C. Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşlemleri Bölümü'nü aradığımızda ise bizi apar topar sınır dışı ederek kovmak istediler. Bizim gitmediğimizi görünce ayrıca uyararak dışarı çıkmamızı söylediler' dedi.

'Önümüze bir kağıt getirdiler, imzalamamızı istediler'

Sırf Türk olduğu için sınır kapısında bekletilerek, dışarı atılan Güloğlu yaptığı açıklamada, sınır kapısında çalışan polislerin, önlerine bir kağıt getirdiklerini, okumaya bile izin vermeden imzalamalarını istediklerini belirtti.

Yalan imza, 6 ay ülkeden menetti 

Güloğlu: 'Önümüze bir kağıt getirdiler ve imzalamamızı söylediler bende okumak istediğimizi söyledim ve okumamıza izin vermeyip bizim adımıza imza attılar. Bu olayın ardından Piriştina Makedonya Konsolosluğuna gittiğimizde ise bize ülkeye 6 ay giremeyeceğimizi gülümseyerek söyledi. Adımıza sahte imza atmaları öylece yanlarına kaldı' dedi.

'İlk defa mülteci gibi hissettim!'

Makedonya'dan sınır dışı edildikten sonra Montenegro'ya gitmek isteyen Güloğlu, bir sorun da burada yaşadı. Makedon polislerin yalan imza atması ile sınır dışı edilişi pasaportuna da yansıdığı için Montenegro'ya girerken bir sürü sorun yaşayan Güloğlu: 'Kaç gündür doğru dürüst uyuyamamışken şu anda o kadar üzgünüz ki bu durumu yaşamayı hak ettiğimizi düşünmüyorum. Sanırım ilk defa mülteci gibi hissettim. Yanımızda kimse yok. Biz Montenegro'yu daha geçen hafta tanıttık. 'What is Montenegro?' videosu yaptık. Oysa ki ben tüm videolarıma Türk bayrağını sırf ülkemi sevdiğim için ekliyordum.  Üzgünüm ve bu durum sadece rüşvet vermeyi kabul etmediğimiz için başımıza geliyor. Bu durumda Balkan ülkelerinde nasıl gezebiliriz ki? Videoda söylediklerim, söylemek istediklerimin yarısı. Severek geldiğim her yerini ayrı gezdiğim Montenegro'ya üzgün giriyorum maalesef. Bu muameleyi hak etmiyoruz' dedi.

Yaptığı geziler sırasında yaşadığı her olayı kendi sosyal hesabından paylaşan Güloğlu, bir daha Makedonya'ya gitmeyeceğini, bir sonraki seyahatlerinde ırkçılığın olmadığı, insanın insana, insanca davrandığı ülkeleri tercih edeceğini belirtti.

Ayşe Mingir

Bakmadan Geçme